Άρθρα

Πονοκέφαλος για Universal η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού

Τι δηλώνει στην «Ασφαλιστική Αγορά» ο κ. Κύπρος Μοιράνθης, Αναπληρωτής Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Universal Life

Της Νατάσας Χριστοφόρου

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), που ξεκίνησε αιφνιδίως στις 19 Μαρτίου, εν μέσω των σεναρίων για κατάρρευσή της, φέρνει νέα δεδομένα στη στρατηγική συνεργασία με τη Universal Life. Μια τριετής συνεργασία, που μετρά ήδη έναν χρόνο και στην οποία επένδυσαν πολλά οι αξιωματούχοι της εταιρείας, στοχεύοντας την πρωτιά στον κλάδο ζωής.

Ο αρχικός σχεδιασμός προνοούσε σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ, μέχρι το 2020. Με αυτά τα δεδομένα, είχε υπογραφεί και η συνεργασία με τη Universal, που διαδέχθηκε την Allianz Hellas, τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, έπειτα από διαβουλεύσεις (ασφυκτικές πιέσεις κατά κάποιους) με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς, αποφασίστηκε τελικά όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, με σύμβουλο τη Citigroup Global Markets Ltd, δίδει δύο επιλογές στους επενδυτές: είτε να επενδύσουν στον οργανισμό, μέσω αύξησης κεφαλαίων, είτε να αγοράσουν το σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Αν και η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών θα ξεκαθαρίσει τέλος Μαΐου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει το δεύτερο σενάριο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διαχωρίσει το «καλό» με το «κακό» (6,4 δις μη εξυπηρετούμενα Δάνεια) χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ. Ήδη, δύο Κυπριακές Τράπεζες (Κύπρου και Ελληνική) φέρονται ως δυνητικοί αγοραστές του «καλού» χαρτοφυλακίου, στοχεύοντας στη βελτίωση του ενεργητικού τους και στη μείωση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων. Εάν δεν πωληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε θα δημιουργηθεί κρατικός φορέας διαχείρισής τους.

Είναι αυτό το δεύτερο σενάριο, που προκαλεί πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της Universal, λίγες εβδομάδες, μάλιστα, μετά την παραίτηση του Πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή της Εταιρείας, Δρ Ανδρέα Κρητιώτη, για προσωπικούς λόγους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Τη θέση του αναπληροί ο Γενικός Διευθυντής της Universal Life, κ. Κύπρος Μοιράνθης, ο οποίος, μιλώντας στη «Ασφαλιστική Αγορά», ήταν καθησυχαστικός. Όπως ανέφερε, η Universal Life θα δράσει αναλόγως των εξελίξεων, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά της να παρέχει υπηρεσίες στους μελλοντικούς αγοραστές του Συνεργατισμού.

Κύπρος Μοιράνθης
Αναπληρωτής Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Universal Life

«Έτοιμοι να παρέχουμε υπηρεσίες στους μελλοντικούς αγοραστές»

Πώς διαμορφώνεται πλέον η συνεργασία σας με τον Συνεργατισμό, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις;

Κ.Π.: Η συνεργασία της Universal Life με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι αναμφίβολα στρατηγικής σημασίας για την Εταιρεία μας, έτσι παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις αφορούν την Τράπεζα. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί οτιδήποτε σχετικά με τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Στο παρόν στάδιο, η συνεργασία μας με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανειο-ασφάλισης του πελατολογίου της Τράπεζας που λήγει το 2020, συνεχίζεται κανονικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε περίπτωση που πωληθεί ένα μέρος του Συνεργατισμού, για παράδειγμα σε άλλη κυπριακή Τράπεζα, πώς θα ενεργήσετε;

Κ.Π.: Όπως ανέφερα και πριν, είναι πολύ νωρίς για να προβαίνουμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, στη βάση υποθετικών σεναρίων, τη στιγμή που, όπως έχει λεχθεί και επίσημα από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η συμμετοχή νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
Σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο αυτό, τότε η συνεργασία που έχουμε με την Τράπεζα θα συνεχιστεί κανονικά για όλους τους πελάτες του Συνεργατισμού και αναμένουμε ότι θα ενδυναμωθεί περαιτέρω, αφού η Τράπεζα θα εξέλθει πιο ισχυρή από τη διαδικασία αυτή, η οποία θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ομαλότητα στον οργανισμό.
Σε περίπτωση που πωληθεί ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε ποια μορφή θα λάβει η συμφωνία που θα γίνει και πού θα καταλήξει το κομμάτι που θα πωληθεί. Εμείς από πλευράς μας δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στους όποιους μελλοντικούς αγοραστές.

Θεωρείτε τελικά, με βάση τις εξελίξεις, ότι ήταν κακή η επιλογή του Συνεργατισμού, ως στρατηγικού συνεργάτη σας; 

Κ.Μ.: Η αποφασιστικότητα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για εκσυγχρονισμό και η θέλησή της να καταστεί ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, είναι αυτό που μας ενέπνευσε από την αρχή να επιδιώξουμε να καταστούμε στρατηγικός συνεργάτης της Τράπεζας. Διεκδικήσαμε να συνεργαστούμε με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα γνωρίζοντας τόσο τις προκλήσεις, όσο και τις συνέργειες αλλά και τα οφέλη που θα προέκυπταν μέσα από τη συνεργασία αυτή.

Ήμασταν πλήρως ενήμεροι για τις προσπάθειες εξυγίανσης της Τράπεζας και γνωρίζαμε για τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο οργανισμός, να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε εκπονηθεί και που προέβλεπε τη μείωση της συμμετοχής του κράτους.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην προοπτική που έχει η σύμπραξη μεταξύ δύο αμιγώς Κυπριακών Ιδρυμάτων, με βαθιά γνώση των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών του Κύπριου καταναλωτή. Τις όποιες αλλαγές φέρουν οι εξελίξεις θα τις χειριστούμε αναλόγως, έχοντας πάντοτε κατά νου το αμοιβαίο όφελος των δύο οργανισμών αλλά και του τελικού πελάτη.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας