Editorial
Πολλαπλά κέρδη μπορούν να προκύψουν από τον κλάδο αυτοκινήτων
Editorial, Φεβρουάριος 2018
Ασφαλώς και τα έξι εκατομμύρια ασφαλισμένων του κλάδου αυτοκινήτων (ευελπιστούμε να είναι έξι και μισό εκατομμύρια στο τέλος του 2018, ύστερα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των ανασφάλιστων) είναι αυτοί οι καταναλωτές που διαμορφώνουν την τελική άποψη για την ποιότητα και τη χρησιμότητα του έργου των ασφαλιστικών εταιρειών.
Οι υπόχρεοι να ασφαλίζονται –η ασφάλιση της αστικής ευθύνης του οδηγού/κατόχου του οχήματος έναντι τρίτων (σωματικές βλάβες/υλικές ζημίες) είναι υποχρεωτική από τον Νόμο– κρίνουν καθημερινά τις ασφαλιστικές εταιρείες από τα βιώματά τους και αποφαίνονται.
Καλώς ή κακώς, όχι μόνον τα τιμολόγια αλλά, κυρίως, ο χρόνος ανταπόκρισης των ασφαλιστικών εταιρειών στην καταβολή των αποζημιώσεων, οι απλές και ουχί σύνθετες διαδικασίες, η ανθρώπινη συμπεριφορά και η ευπρέπεια, καθώς και η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των παθόντων συνθέτουν την εικόνα της αναγνωρισιμότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Εξ όνυχος, έλεγαν οι παλαιοί, τον λέοντα!
Επικροτούμε και χαιρετίζουμε, ως εκ τούτου, την προσπάθεια που ορατά και εντατικά καταβάλλει εσχάτως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προκειμένου να προαχθεί ο θεσμός του Φιλικού Διακανονισμού και να γίνει καθολικός για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δραστηριοποιούνται με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Π.Υ.).
Επικροτούμε και χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον που επιδεικνύει εσχάτως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για τη βελτίωση των χρόνων ανταπόκρισης των εταιρειών Οδικής Βοήθειας, με τη συγκυρία των όσων η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει για τις εταιρείες αυτές.
Επικροτούμε, τέλος, και χαιρετίζουμε την αλλαγή στάσης και άποψης για την κρισιμότητα της ασφαλιστικής συμπεριφοράς στον κλάδο που έχει καταστεί από την Πολιτεία ως υποχρεωτικός για τον Έλληνα πολίτη. Έναν κλάδο που, εξ αυτού του γεγονότος, είναι σημαντικότατος από πλευράς εργασιών για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη –σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ, η ασφάλιση αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει το 50% της παραγωγής ασφαλίστρων των ασφαλίσεων κατά Ζημιών στην Ελλάδα και το 38,5% της αντίστοιχης παραγωγής στην Ευρώπη.
Ευελπιστούμε και ευχόμαστε για εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία ίσως να αποτελέσουν το πρόκριμα για την υλοποίηση, επιτέλους, της ρύθμισης για τις φυσικές καταστροφές.
Ρύθμιση που θα προκύψει από την αλλαγή της εκτίμησης της Πολιτείας για τις συμπεριφορές αλλά και την αποτελεσματικότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι ασφαλιστικές εταιρείες ενέχει κόστος απόδειξης. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι ασφαλιστές και οι ασφαλιστικές εταιρείες και να το καταβάλλουν. Μόνον έτσι θα προκύψει η επόμενη καλή ημέρα για όλους: και για την ασφαλιστική βιομηχανία και για τους Έλληνες πολίτες – καταναλωτές.