Πάροχοι υπηρεσιών υγείας: “Κατασκευάζουν” νέα αγορά; Ποιος ο ρόλος και η ευθύνη των ασφαλιστών;
Εσχάτως έχουμε παρατηρήσει μία αύξουσα δραστηριότητα απευθείας προσέγγισης των δικτύων, εταιρικών και ελευθέρων διαμεσολαβητών (πράκτορες – μεσίτες), από εταιρείες παροχής ιατρικών, διαγνωστικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Οι εταιρείες αυτές, πάροχοι υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης κυρίως, τις περισσότερες φορές, αν και έχουν συμβάσεις συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες, προσεγγίζουν τους διαμεσολαβητές και συνάπτουν με αυτούς άτυπες (;) ιδιαίτερες συνεργασίες. Τους “παρέχουν” ενημέρωση αναλυτική για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, αλλά και παρακινητικές συμβουλές και πρακτικές προώθησης των υπηρεσιών τους στα υπάρχοντα πελατολόγιά τους αλλά και πέραν αυτών, με “προσφορές” υπό τον τύπο δωρεάν εξετάσεων, κ.λπ. Ιδιαίτερα στα ελεύθερα δίκτυα, η προσέγγιση αυτή μοιάζει έντονα ανταγωνιστική ως προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι αμοιβές των διαμεσολαβούντων προς το παρόν συνίστανται σε διαφημιστικά δώρα και μπρελόκ. Ακόμη κι αυτό, χωρίς να υπονοούμε τίποτε άλλο, είναι ήκιστα κολακευτικό για τους επαγγελματίες ασφαλιστές… Επιπλέον, για τις υπηρεσίες αυτές οι διαμεσολαβούντες δεν πιστοποιούνται και δεν ελέγχονται.
Ερωτηματικά μας γεννά αυτή η νέα τάση στην αγορά, καθότι καλώς γνωρίζουμε ότι η ολιγοπωλιακή διαμόρφωση της αγοράς αυτής έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να προβαίνουν, συχνά πυκνά, σε αυξήσεις των ασφαλίστρων των ήδη ασφαλισμένων τους που έχουν συνάψει μακροχρόνια νοσοκομειακά προγράμματα υγείας.
Τέλος, πάντοτε στο παρελθόν (ελπίζουμε να μην υπάρχουν στο παρόν και στο μέλλον), είχαμε δεχθεί παράπονα από μέλη διοικητικού συμβουλίου συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου, ότι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σύστηναν και ιατρούς, και μάλιστα ανεξαρτήτως ειδικότητας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι δείκτες θνησιμότητας, πράγμα που έθιγε το κύρος και την επιστημονική υπόληψη επωνύμων συναδέλφων τους ιατρών, με διευθυντικές θέσεις.
Ερωτήματα όπως:
- Είναι δυνατό και επιτρεπτό ο ασφαλιστής να συμβάλει στην αύξηση του τζίρου ενός διαγνωστικού ή νοσηλευτικού κέντρου;
- Σε τι συνίσταται η παρακίνηση εκ μέρους των στελεχών των νοσηλευτηρίων και των διαγνωστικών κέντρων προς τους ασφαλιστές;
- Μήπως δημιουργείται τεχνητή ζήτηση διαγνωστικών-ιατρικών υπηρεσιών εις βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων;
- Ποια είναι η τοποθέτηση επί των ανωτέρω ερωτημάτων των αρμοδίων της Εποπτείας και δη της Τράπεζας της Ελλάδος;
Υ.Γ.: Άσχετο μεν για τους άσχετους, σχετικό δε για τους σχετικούς: θυμάστε την προσπάθεια που ο… μεγάλος και σίγουρος της αγοράς μας κατέβαλε για να γίνουν οι ασφαλιστές πωλητές κινητών τηλεφώνων; Οι συνέπειες σας έχουν αγγίξει;