Εκδηλώσεις

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα

«Η Τέχνη της Συνεργατικότητας: Συνδέοντας Ανθρώπους, Δημιουργώντας Αποτελέσματα», ήταν το θέμα του 3ου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Συνεργατικό Σχήμα Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης «Πάνορμος» στις 13 Νοεμβρίου, αποτυπώνοντας αυτό ακριβώς που κάνει τα τελευταία 9 χρόνια: Συνδέει επί ίσοις όροις επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και τους βοηθά να δημιουργήσουν μεγαλύτερα και ποιοτικότερα αποτελέσματα.

Μέσα από τις ομιλίες διακεκριμένων ομιλητών, οι οποίοι εξέτασαν το πώς η Συνεργατικότητα, η Τεχνολογία και η Βιώσιμη Ανάπτυξη μπορούν να μετασχηματίσουν και να εξελίξουν τον ασφαλιστικό κλάδο, αναδείχτηκαν τα οφέλη των συνεργειών και δη των συνεταιρισμών, όπως ο Πάνορμος.

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα

Η αλήθεια είναι ότι η έννοια του συνεταιρίζεσθαι στη χώρα μας έχει περάσει από 40 κύματα, εξαιτίας στρεβλώσεων και προβλημάτων που παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένους χώρους. Ωστόσο, η Συνεργατικότητα και η πρακτική της έκφραση, ο Συνεταιρισμός, στήριξαν ιστορικά τις κοινότητες και κυρίως τα πιο ευάλωτα μέλη της, όπως οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, σε δύσκολες περιόδους και τους βοήθησαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν.

Σήμερα πλέον υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα, σε διεθνές επίπεδο, τέτοιων συνεργατικών δικτύων, που προσφέρουν στα μέλη τους τη στήριξη που χρειάζονται για να βελτιώσουν, μεταξύ άλλων, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία τους, να διασφαλίσουν καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους, να αυξήσουν την αξιοπιστία τους. Κάποια από αυτά τα παραδείγματα αφορούν και στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς.

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα
Βράβευση της Προϊσταμένης Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανόρμου, κας Διαμάντως Λίγγρη.

Ο εταίρος του Πανόρμου, κ. Σταύρος Καχριμάνης, μετέφερε την εμπειρία του και τα οφέλη που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή του στο διεθνές δίκτυο μεσιτών ασφαλίσεων Brokerslink, μέσω του οποίου μπορεί, μεταξύ άλλων, να εξυπηρετεί τους πελάτες του, οπουδήποτε κι αν δραστηριοποιούνται στον κόσμο. Το δίκτυο ξεκίνησε το 2004 με 4 μέλη και σήμερα αριθμεί 300.

Ο Δρ Λάμπρος Πυργιώτης αναφέρθηκε στα Δίκτυα Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ (agentero, renaissance, smart choice, κ.ά.), στα οποία συμμετέχουν οι περισσότεροι από τους 40.000 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στη χώρα. O ίδιος επεσήμανε ότι σήμερα στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων παρατηρούνται δύο ανταγωνιστικές τάσεις: από τη μία, η εστίαση της ασφαλιστικής αγοράς στην άμεση και εναλλακτική διανομή, όπως η αγορά ασφάλισης που ενσωματώνεται στην αγορά ενός οχήματος ή ενός σπιτιού, και από την άλλη, η αύξηση του μεριδίου αγοράς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι επεκτείνονται και αναπτύσσονται, καθώς τα ασφαλιστικά προϊόντα και η έκθεση στον κίνδυνο αυξάνουν σε πολυπλοκότητα.

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα
Οι Ομιλητές του πάνελ Ψηφιακού Μετασχηματισμού –Πράσινης Μετάβασης, κ.κ. Χρ. Λαγαρία, Α. Μπότσικας και Δρ Γ. Γουδέβενος, με τα μέλη του Πανόρμου κ.κ. Κ. Λάμπρου, Κλ. Δημαρχιάδη, Φ. Πουλή, Α. Φυλακτού.

Στην Ευρώπη είναι επίσης πολύ ανεπτυγμένο το μοντέλο της Κοινωνικής οικονομίας και των  αλληλασφαλιστικών/συνεταιριστικών εταιρειών, οι οποίες κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στις χώρες που δραστηριοποιούνται,προσφέροντας λύσεις σε ανθρώπους που δεν βρίσκουν εύκολα πρόσβαση στην ασφάλιση, όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαήλ Τζελέπης, Σύμβουλος Διοίκησης της SYNDEA Ασφαλιστικής, της μοναδικής συνεταιριστικής ασφαλιστικής στην Ελλάδα.

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα
Από αριστερά, οι κ.κ. Α. Φυλακτού. Φ. Πουλής, Κλ. Δημαρχιάδης, Δρ Γ. Παπαδάκος (ομιλητής) και Κ. Λάμπρου.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η παρουσία των συνεταιριστικών τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αντιπροσωπεύουν το 20%-30% της τραπεζικής δραστηριότητας, όπως ανέφερε  ο κ. Γεώργιος Μπούκης, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και επικεφαλής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, μίας εκ των τεσσάρων, πλέον, συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν απομείνει στη χώρα μας.

Αν και η Ελλάδα υπολείπεται αρκετά στο θέμα των συνεργατικών δικτύων, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες και σε άλλους χώρους (φαρμακοποιοί, χώρος της ενέργειας, κοινότητα ατόμων με αναπηρία κ.ά.), όπως προέκυψε από τους συμμετέχοντες ομιλητές.

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα
Άποψη Συνεδρίου.

Επιτρέψτε μας να σταθούμε σε μία από αυτούς, την κα Χρυσέλλα Λαγαρία, Γενική Διευθύντρια της Κοινωνικής – Συνεταιριστικής επιχείρησης Black Light, η οποία εκπαιδεύει τις επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση τυφλών καταναλωτών και σε ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης. Πολλά θα μπορούσαν να μάθουν από τη συγκεκριμένη κυρία και την ομάδα της οι ασφαλιστικές εταιρείες περί συμπερίληψης και ασφάλισης τυφλών και γενικότερα ατόμων με αναπηρία.

Η Τεχνολογία και η Βιώσιμη Ανάπτυξη απασχόλησαν επίσης το 3ο συνέδριο του Πανόρμου, ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με τον Δρα Γιώργο Τσεκούρα (PhD), Καθηγητή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, του Πανεπιστημίου του Greenwich, «στη φάση της κερδοφόρας ανάπτυξης, και πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα, που είναι η επέκτασή του».

Αυτή η επέκταση, όχι μόνο του Πανόρμου αλλά όλων των επιχειρήσεων και σχημάτων, περνάει, καταρχάς, μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, απλουστεύοντας διαδικασίες και μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης, και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης –αν και ο προβληματισμός μας για την ΑΙ παραμένει, δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από τις δυνατότητές της, όπως τις ανέπτυξε ο κ. Θοδωρής Μουλός, CEO στον Όμιλο GrowthRocks.

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα

Παράλληλα, η υιοθέτηση πρακτικών για την πράσινη μετάβαση και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας αλλά και του ίδιου του ασφαλιστικού κλάδου, με την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικών κριτηρίων (ESG) στις ασφαλιστικές διαδικασίες, θα βοηθήσει επίσης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Τέλος, η επέκταση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις συνεργασίες με άλλους ανθρώπους, ομάδες και οικοσυστήματα.  Αυτή η ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών του πελάτη –«Δείτε τις ανάγκες των πελατών σας που δεν βλέπουν οι μεγάλες εταιρείες», προέτρεψε ο Δρ Τσεκούρας– και κατά συνέπεια στη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.

Πάνορμος: Πώς η Συνεργατικότητα συνδέει ανθρώπους και δημιουργεί αποτελέσματα
Διοίκηση Πανόρμου.

Αυτή η διαφοροποίηση επιτυγχάνεται μέσα από μοντέλα όπως αυτό του Πανόρμου, το 3ο συνέδριο του οποίου ήταν μια καλή ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ακούσουν για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Συνεργατισμού, και να ενημερωθούν για τις τάσεις και εργαλεία που μπορούν να τους εξελίξουν και να τους ενισχύσουν επαγγελματικά.

Δήμητρα Καζάντζα


Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Συνέδριο του Πανόρμου


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας