Πάνω από 200 στελέχη του χώρου συμμετείχαν στο 2nd Compliance Forum
Με τη συμμετοχή 200 και πλέον στελεχών Κανονιστικής Συμμόρφωσης πραγματοποιήθηκε το 2nd Compliance Forum «Η Κανονιστική Συμμόρφωση στη νέα εποχή: τεχνολογία, μετασχηματισμός και εξωστρέφεια»,του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ), σε συνεργασία με την Palladian Conferences.
To συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του International Compliance Association, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών.
Το συνέδριο συντόνισαν η δημοσιογράφος Βάσω Αγγελέτου και ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Στόχος το συνέδριο του ΣΕΚΑΣΕ να εξελιχθεί σε θεσμό
Ο κ. Ευάγγελος Τσεκρέκος, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης (ΣΕΚΑΣΕ), κατά τον χαιρετισμό, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Επιθυμία και στόχος μας είναι το συνέδριο του ΣΕΚΑΣΕ να εξελιχθεί σε θεσμό, ο οποίος θα ικανοποιεί τα ενδιαφέροντα των στελεχών της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, σε όλους τους κλάδους εάν είναι εφικτό και θα ασχολείται με επίκαιρα θέματα. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε, αφενός τις νέες τεχνολογίες και τις ευκαιρίες που αυτές παρέχουν και αφετέρου τις προκλήσεις και τους κινδύνους που γεννούν για τους οργανισμούς, την Κανονιστική Συμμόρφωση και κατ’ επέκταση για τους Compliance Officers. Με άλλα λόγια θα επιδιώξουμε να αναλύσουμε πώς μετασχηματίζονται οι αγορές, οι επιχειρήσεις που υπηρετούμε και το ίδιο μας το επάγγελμα».
Τεχνολογία και κανονιστικό πλαίσιο αλλάζουν τον ρόλο των Compliance Officers
«Η 4η βιομηχανική επανάσταση και το διαρκώς αυξανόμενο και πολύπλοκο κανονιστικό πλαίσιο αποτελούν δυο τάσεις της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες αλλάζουν τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη θέση των επαγγελματιών της κανονιστικής συμμόρφωσης εντός των επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Γενικός Δ/ντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Ακόμη, σημείωσε ότι «στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι το ελληνικό επιχειρείν έχει προοπτική, αλλά πρέπει να κινηθεί με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς για να μην μείνει εκτός παιχνιδιού. Με τις δράσεις μας προσπαθούμε να αναδείξουμε την προσέγγιση που απαιτείται τόσο ως προς τις αλλαγές που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τρόπο οργάνωσης των επιχειρήσεων, όσο και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Compliance Officer».
H κυρία Ζέφη Νικολάου, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος και Στέλεχος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου ΕΤΕ, ο κύριος Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η κυρία Γιώτα Καραγεώργου, Operational Manager του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, και ο κύριος Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, στους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η τεχνολογία την λειτουργία του τμήματος της Κανονιστικής Συμμόρφωσης.
Οι Compliance Officers πρέπει αναλάβουν ουσιαστική προσωπική ευθύνη
Ο κύριος Θάνος Στεφανίδης, τ. Σύμβουλος Διοικήσεως της Τράπεζας της Ελλάδος επί θεμάτων Εποπτείας του Χ/Π Τομέα, f. Head of Compliance and Internal Audit, ACO-Greece of HSBC- Group in Greece, στην εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε συνοπτικά στις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Compliance Officers στο κατώφλι της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Ο κύριος Στεφανίδης προέτρεψε τους Compliance Officers να αναλάβουν ουσιαστική προσωπική ευθύνη (πέραν της αντικειμενικής που επιβάλλεται από τη νομοθεσία) για αυτά που οι ίδιοι πράττουν και για εκείνα που συμβουλεύουν το προσωπικό της επιχείρησης και τη Διοίκηση στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, χωρίς να αναλώνονται σε αυστηρότατη κατά γράμμα τήρηση των κατά περίπτωση προς εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων αλλά, αντίθετα, με τη διαλεκτική και σε βάθος κατανόηση και ερμηνεία του πνεύματός τους να συμβάλουν στην επίτευξη του διττού στόχου της ελαχιστοποίησης του κανονιστικού κινδύνου παράλληλα με την επίτευξη των νόμιμων επιχειρηματικών στόχων της επιχείρησης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε αισιόδοξος ότι με τον τρόπο αυτό και με την επαναφορά, όπως πρότεινε, του ανθρώπινου παράγοντα στο επίκεντρο της όλης διαδικασίας κανονιστικής συμμόρφωσης, οι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και ήδη άριστα εκπαιδευμένοι σύγχρονοι Λειτουργοί Κανονιστικής Συμμόρφωσης θα επιτύχουν να φέρουν αποτελεσματικά σε πέρας το δύσκολο και υπεύθυνο έργο που τους έχει ανατεθεί.
Ο κύριος Brendan Leddy, Chief Compliance Officer and Head of Risk της Tellimer, UK, κατά την ομιλία του παρουσίασε τον εκσυγχρονισμό της Κανονιστικής Συμμόρφωσης.
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και κίνδυνοι – Σκιαγραφώντας τον νέο Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης
Στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία και η Οδηγία PSD2 αλλάζουν την παραδοσιακή τραπεζική και μαζί μετασχηματίζουν τον ρόλο, τις απαιτήσεις και τις δεξιότητες του Υπευθύνου Κανονιστικής Συμμόρφωσης.
Συγκεκριμένα, ο κύριος Δημήτρης Παππάς, Head of Transparency & Regulatory Monitoring Division, Group Compliance της Τράπεζας Eurobank, αναφέρθηκε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και στο OpenBanking και ειδικότερα στις προκλήσεις και τους κινδύνους που εμπεριέχουν αυτά και με συνοπτικό τρόπο παρουσίασε πώς δύναται να μετατραπούν σε επιτυχημένα projects, εμπειρίες και γνώσεις για τον Compliance Officer.
Ο κύριος Σπύρος Λούρος, Digital & New Business Development Director της OTE – Cosmote, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί νέες καταναλωτικές συνήθειες, οι οποίες απαιτούν επαναπροσδιορισμό του επιχειρηματικού μοντέλου και της βιομηχανίας στην οποία απευθύνεται η κάθε εταιρεία. Τέλος, υπογράμμισε ότι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο απαιτεί ένα πρόγραμμα κανονιστικής συμμόρφωσης με σκοπό, μεταξύ άλλων, να προστατευθούν τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων, των πελατών, των προμηθευτών και των επενδυτών, να αποφευχθούν νομικά και οικονομικά ρίσκα αλλά και να διαφυλαχθεί η φήμη της εταιρείας.
Η κυρία Σοφία Μπίζα, Δικηγόρος LL.M., Compliance & Data Protection Manager της Praxia bank, αναφέρθηκε στη νέα δυνατότητα του Digital On boarding, στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί στα στελέχη Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Στην παρουσίασή της, αφού ανέφερε τους λόγους για τους οποίους το Digital On boarding είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και όχι ανάγκη, παρουσίασε το προφίλ του νέου υπαλλήλου Κανονιστικής Συμμόρφωσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κατανοεί τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, καθώς και τις ανάγκες της επιχείρησης.
Ο κύριος Αστυάναξ Κανακάκης, Co-Founder and CEO της Norbloc, παρουσίασε την τεχνολογία και τις πλατφόρμες που έχουν διαμορφωθεί, μέσω των οποίων παρέχονται οι νέες υπηρεσίες για το “Know Your Customer”. Στη συνέχεια, η κυρία Νατάσα Μαυρομμάτη, Group Data Privacy Counsel της Deutsche Bank, εξήγησε στην παρουσίαση της, μεταξύ άλλων, ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνολογίας στη Συμμόρφωση με τον GDPR. Τέλος, η κυρία Ευθαλία Σαρρή, Lawyer, General Counsel’s Division της Financial Conduct Authority, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το FCA το Artificial Intelligence & Innovation, ενθαρρύνοντας καινοτόμες επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
IDD και MiFID II: Προστασία και διαφάνεια προς όφελος των πελατών
Κατά τη δεύτερη θεματική ενότητα, του συνεδρίου συζητήθηκε το ρυθμιστικό καθεστώς που δημιουργήθηκε με την υιοθέτηση των Οδηγιών IDD και MiFID ΙΙ. Συγκεκριμένα, ο κύριος Δημήτρης Αυγητίδης, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου – Νομική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έθεσε κατά την παρουσίαση του το ερώτημα κατά πόσο η MiFID ΙΙ εισάγει μια νέα εποχή για την προστασία των επενδυτών.
Στη συνέχεια, η κυρία Δανάη Μανουσάκη, Επικεφαλής Διεύθυνσης Market και InternalConduct, Group Compliance της Τράπεζας Eurobank, σημείωσε ότι η συμμόρφωση με το Κανονιστικό και Ρυθμιστικό Πλαίσιο είναι συνυφασμένη με την Εταιρική Κουλτούρα της Eurobank και κατέληξε ότι προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η προστασία του πελάτη.
Στην ίδια ενότητα τοποθετήθηκε και η παρουσίαση του κύριου Νίκου Μαρκόπουλου, Δικηγόρος MSc, CFE, Επικεφαλής Λειτουργίας Κανονιστικής Συμμόρφωσης της INTERAMERICAN, με τίτλο «Το νέο πλαίσιο για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων – Προκλήσεις εφαρμογής και συμμόρφωσης».
O κύριος Λευτέρης Αναστασάκης, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Priority, αναφέρθηκε στο λογισμικό GRC, το οποίο χαρακτήρισε ως το σημερινό όχημα εξέλιξης στην εταιρική διακυβέρνηση. Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η συμμόρφωση αποτελεί συλλογική προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού κάθε εταιρείας, όχι μόνο του εκάστοτε υπευθύνου».
Αντιμετώπιση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
Η διαδρομή από την 4η στην 6η Κοινοτική Οδηγία
Στη συνέχεια, κατά την τρίτη θεματική ενότητα παρουσιάστηκε η εξέλιξη και οι τάσεις του κοινοτικού και εθνικού δικαίου αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τον κύριο Χάρη Καραμπέλη, Counsel της Lambadarios Law Firm.
Ενώ η κυρία Έλενα Παπαχρήστου, Partner της Zepos&Yannopoulos αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων σε συμμόρφωση με την 4η και 5η Κοινοτική Οδηγία.
Ο κύριος Τάσος Ρεπάκης, Head of Legal & Compliance της CoinSchedule υπογράμμισε την εφαρμογή των διατάξεων της 5ης Οδηγίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Ζητήματα δεοντολογίας στην ψηφιακή εποχή
Τέλος, κατά την τελευταία ενότητα του συνεδρίου τέθηκαν τα ζητήματα ηθικής στο νέο ψηφιακό οργανισμό, όπως εταιρική διακυβέρνηση, θέματα σύγκρουσης συμφερόντων κ.λπ.
Ο κύριος Γρηγόρης Λαζαράκος, Αν. Καθηγητής στο Συνταγματικό Δίκαιο, διαχειριστής εταίρος, L&L Law Firm και πρώην αν. μέλος στην ΑΠΔΠΧ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον κρίσιμο ρόλο του AML Officer για την παραμετροποίηση των πληροφοριακών συστημάτων ΑML και τον εντοπισμό προσώπων πού βρίσκονται σε λίστες κυρώσεων, αλλά και την παράλληλη ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών. Τις τέσσερις προκλήσεις της Κανονιστικής Συμμόρφωσης στη νέα ψηφιακή εποχή παρουσίασε ο κύριος Ιωάννης Ταλασλής, Pharmaceuticals Compliance Excellence Manager της Merck Serono.
Ο κύριος Jürgen Rennert, Vice President Compliance Europe & Compliance Real Estate της Deutsche Telekom AG, αναφέρθηκε στη στρατηγική της Deutsche Telecom σχετικά με το Artificial Intelligence και τα Digital Ethics της εταιρείας.
Ενώ, η κυρία Εύη Μαθιού, ανέλυσε τα εργαλεία διαχείρισης Κανονιστικής Συμμόρφωσης στη νέα ψηφιακή εποχή.
Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η Praxia bank, Αργυροί Χορηγοί ήταν η Eurobank και ο ΟΤΕ, εταιρείες Contributors η Norbloc και η Priority και Υποστηρικτές η InfocreditGroup και η Refinitiv. Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν οι ιστοσελίδες Insider.gr, Ιnsurance Daily News, τα περιοδικά Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ και Ασφαλιστική Αγορά και το Newsletter BnB Daily, ενώ Scientific Partner ήταν οι Εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ.