Διεθνή
Πανάκριβα τα ασφάλιστρα για νέους οδηγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Tο 35% των νέων οδηγών (ηλικίας 17-25 ετών) στο Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλίστηκε μέσω τηλεματικών εφαρμογών το 2018, ωστόσο, τα ασφάλιστρα που κλήθηκαν να πληρώσουν εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την GlobalData.
Οι νεότεροι οδηγοί είναι ένα από τα κύρια ακροατήρια-στόχους για τους νέους, μη τυποποιημένους τύπους ασφαλιστηρίων, όπως οι τηλεματικές προτάσεις. Όπως αναφέρει η GlobalData’s 2018 UK Consumer Insurance Survey, περισσότεροι από το 35% των νέων ηλικίας 17-25 το 2018 είχαν ένα ασφαλιστήριο που εξασφάλισαν μέσω μίας τηλεματικής εφαρμογής, όπως τα smartphones και τα μαύρα κουτιά.
«Αυτά τα ασφαλιστήρια έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους νέους οδηγούς να αποδείξουν ότι οδηγούν με ασφάλεια προκειμένου να μειώσουν τις ετήσιες πληρωμές τους», σχολιάζει ο κ. Liam Hopson, Insurance Analyst της GlobalData.
«Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή κατηγορία πληρώνει με συνέπεια τα πιο ακριβά ασφάλιστρα. Είναι ό,τι χειρότερο για τους αυτοκινητιστές ηλικίας κάτω των 21 ετών, το μέσο ασφάλιστρό τους να είναι διπλάσιο του συνολικού μέσου ασφαλίστρου», προσθέτει.
Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου οι νέοι δεν έχουν την οικονομική στήριξη της οικογένειας όπως στην Ελλάδα), το υψηλό κόστος κατοχής ενός οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ασφαλίστρων, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την οδήγηση και περιμένουν έως ότου είναι μεγαλύτεροι και πιο σταθεροί οικονομικά.
Αυτό επηρεάζει τελικά την ανεξαρτησία τους, την κοινωνική κινητικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης, καθώς πρέπει, για να μετακινηθούν, να βασίζονται σε φίλους και τις οικογένειές τους ή να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Ο κ. Ben Carey–Evans, Insurance Analyst της GlobalData, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο πρόβλημα της εξόδου των νέων από τη συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας της τιμολόγησης, αλλά δεν είναι σε θέση να μειώσουν τα ασφάλιστρα, λόγω του αυξημένου κινδύνου που φέρουν. Μια λύση σε αυτό, πέρα από τα παραδοσιακά τηλεματικά ασφαλιστήρια, θα μπορούσε να είναι τα ασφαλιστήρια που χρεώνουν ανάλογα με το πόσο κινείς το όχημα. Start–ups, όπως το By Miles και το Metromile, είχαν επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, καθώς χρεώνουν μια μικρή, ετήσια κατ’ αποκοπή αμοιβή και στη συνέχεια χρεώνουν ανάλογα με τα μίλια που διανύονται –που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν την οδήγηση και το κόστος τους, εάν και όταν χρειαστεί».