Άρθρα
Ομαδική ασφάλιση: μοχλός για τη διακράτηση ταλαντούχων εργαζομένων
Τι δείχνει η έρευνα τάσεων στις ομαδικές ασφαλίσεις MetLife EBTS 2019
Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων οδηγήθηκε σε χώρες του εξωτερικού, σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 500.000 άτομα έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στην πλειονότητά τους απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε πρόσφατα η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος, για τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 500 επιστημόνων εργαζομένων, με επιδότηση της αμοιβής τους από το κράτος. Πέρα, όμως, από τις παρεμβάσεις αυτές, είναι ευκαιρία να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για τη διακράτηση και την επιστροφή ταλαντούχων εργαζομένων, από την πλευρά των εργοδοτών. Η αξιοποίηση του θεσμού της ομαδικής ασφάλισης μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ελκυστικές προτάσεις αξίας για τους υποψηφίους εργαζομένους, με παροχές που απαντούν στις ανάγκες τους.
H έρευνα τάσεων στις ομαδικές ασφαλίσεις Employee Benefit Trends Study – EBTS1, που πραγματοποιεί σε τακτική βάση η MetLife διεθνώς, επιτρέπει την αποτύπωση και την καλύτερη κατανόηση των προβληματισμών των εργαζομένων, αναδεικνύοντας τρόπους με τους οποίους οι εργοδότες μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους καλύτερους της αγοράς.
Ένα από τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2019 στις ΗΠΑ, είναι ότι η κυριότερη πηγή άγχους για τους εργαζόμενους είναι η διαχείριση των προσωπικών οικονομικών τους. Για κάποιους το άγχος αυτό αφορά στη διαχείριση τρεχουσών υποχρεώσεων, όπως είναι το ενοίκιο, οι λογαριασμοί, κ.τ.λ., ή την κάλυψη έκτακτων οικονομικών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν έξι στους δέκα εργαζόμενους θεωρούν έναν ικανοποιητικό μισθό πολύ σημαντικό για την ευημερία τους, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι μια μέτρια αύξηση μισθού μπορεί να βοηθήσει ελάχιστα, αν κληθούν να αντιμετωπίσουν μία απροσδόκητη δαπάνη υγείας.
Πολλοί, όμως, είναι και οι εργαζόμενοι που εκφράζουν ανασφάλεια σε σχέση με την εκπλήρωση μακροπρόθεσμων στόχων και με τη διασφάλιση ενός επαρκούς για τις ανάγκες τους εισοδήματος, κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης. Για την ακρίβεια, τρεις από τις πέντε κύριες χρηματοοικονομικές ανησυχίες των εργαζομένων συνδέονται άμεσα με την περίοδο της σύνταξης, ακόμη και για εργαζόμενους που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται πιο σίγουροι για τα οικονομικά τους στο μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό εκείνων που σκέφτονταν να αναβάλλουν τη συνταξιοδότησή τους, εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης, αυξήθηκε από το 37%, το 2015, στο 52%, το 2019. Επίσης, ένας στους δύο εργαζόμενους θεωρεί ότι οι εργοδότες οφείλουν να βοηθούν στον σχεδιασμό ενός συνταξιοδοτικού πλάνου.
Από τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτει ότι η ιδιωτική ομαδική ασφάλιση, μέσα από σύγχρονα προγράμματα παροχών, μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να μειώσουν το οικονομικό τους άγχος και να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους. Μπορεί, αντίστοιχα, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ένα ελκυστικότερο πακέτο προς τους εργαζομένους τους, προσφέροντας πλέον της αμοιβής, το αίσθημα της ασφάλειας και της προοπτικής.
Η MetLife, ένας οργανισμός με διεθνή τεχνογνωσία στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων και νούμερο ένα επιλογή των Ελλήνων εργοδοτών, μπορεί να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, σχεδιάζοντας ευέλικτα προγράμματα με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες, τόσο του εργαζόμενου όσο και της επιχείρησης.
Με την αξιοποίηση σύγχρονων ασφαλιστικών λύσεων και με την τεχνογνωσία των κορυφαίων του κλάδου, η ομαδική ασφάλιση μπορεί να αναδειχθεί σε χρήσιμο εργαλείο για τη διακράτηση ταλαντούχων ανθρώπων στη χώρα, οι οποίοι θα στηρίξουν με τις ικανότητες και τις γνώσεις τους την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.
1 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.