Άρθρα
Οι μελέτες των φοιτητών του Πα.Πει. ξεπέρασαν τις 27.000 αναγνώσεις
Συμπληρώθηκαν ήδη εννέα μήνες αφότου ξεκινήσαμε τη στήλη με τις απόψεις & θέσεις φοιτητών του Πα.Πει. Oι 12 φοιτητές του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ.κ. Μιχαήλ Πεχλιβανίδης, Μαρία Καρύδη, Μαρία Μπούρα, Ναταλία Καλούμενου, Γεωργία Κωτούλα, Νικολίνα-Σοφία Καραγκιόζογλου, Ηλίας Μπενέκος, Σπύρος Σηφάκης, Τάσος Κρατημένος, Μαρία Κυλάφη, Θεόδωρος Πηλιχός (στο παρόν τεύχος φιλοξενείται η μελέτη του κ. Αθανασίου Παρίση), αξιοποίησαν το “βήμα” της «Α.Α.» και είχαν την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις-προτάσεις τους σε σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφαλιστική βιομηχανία.
Ο “διάλογός” μας με τους συγκεκριμένους φοιτητές ήταν εποικοδομητικός και πολύτιμος. Κι αυτό, γιατί δεν αρκέστηκαν απλά στα θέματα που εμείς τους προτείναμε να τοποθετηθούν.
Αξιοποίησαν τις δικές τους προσλαμβάνουσες και τις μέχρις στιγμής γνώσεις τους από τη μελέτη της ασφαλιστικής επιστήμης, γεγονός που τους οδήγησε να προτείνουν και οι ίδιοι θέματα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον!
Οι φοιτητές αυτοί, λοιπόν, μας έκαναν κοινωνούς των προβληματισμών και των προτάσεών τους. Μας μετέδωσαν τον ενθουσιασμό τους για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους. Μας εξέφρασαν τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους, για τη δυνατότητα που τους δώσαμε να εκθέσουν δημόσια τις απόψεις τους.
Αντίστοιχα είναι και τα δικά μας συναισθήματα, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και για την ανταπόκρισή τους, αλλά και για το γεγονός ότι οι μελέτες τους είχαν απήχηση στο αναγνωστικό μας κοινό! Μέχρι στιγμής (23 Νοεμβρίου) οι μελέτες των φοιτητών έχουν συνολικά 27.588 αναγνώσεις στην ιστοσελίδα μας –μη περιλαμβανομένης αυτής που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου!
Οι φοιτητές αυτοί θα στελεχώσουν αύριο –αν φυσικά οι ίδιοι το επιθυμούν– την ελληνική ασφαλιστική αγορά κι εμείς αισθανόμαστε περήφανοι ως κλαδικό έντυπο που συμβάλαμε στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν έτι περαιτέρω και να εντρυφήσουν σε συγκεκριμένες πτυχές του γνωστικού αντικειμένου των σπουδών τους.
Την πρωτοβουλία μας για τη φιλοξενία της στήλης “αγκάλιασαν” και στήριξαν οι Καθηγητές του Τμήματος, κ.κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος και Παναγιώτης Ξένος.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κ. Παναγιώτης Ξένος, που ήταν αρωγός στην προσπάθεια των φοιτητών του και ο συνδετικός μας κρίκος γι’ αυτή τη συνεργασία, σε πρόσφατη επιστολή του προς την εκδότρια της «Α.Α.», αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αγαπητή κυρία Ρουχωτά,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα ειλικρινώς να σας ευχαριστήσω για την επιλογή σας να δημοσιεύετε σε κάθε τεύχος της μηνιαίας έκδοσης του περιοδικού «Ασφαλιστική Αγορά» μελέτες των φοιτητών του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Οι φοιτητές του Τμήματός μας, στο πλαίσιο των μαθημάτων «Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων» και «Ασφαλίσεις Φυσικών Προσώπων» του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, και υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Μ. Νεκτάριου και Π. Ξένου, συγγράφουν μια σύντομη μελέτη πάνω σε ασφαλιστικά θέματα. Οι καλύτερες εξ αυτών επιλέγονται για να δημοσιευθούν στο περιοδικό σας. Η δυνατότητα της δημοσίευσης αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους φοιτητές μας να μελετήσουν με συστηματικό τρόπο την ιστορία, το παρόν αλλά και τις αναδυόμενες τάσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως και, βέβαια, να έλθουν σε επαφή με την εγχώρια ασφαλιστική αγορά.
Η μέχρι τώρα θεματολογία περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην ασφαλιστική αγορά, τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των ασφαλιστικών οργανισμών στην οικονομία μιας χώρας, τις προϋποθέσεις επιτυχίας μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τις επαγγελματικές ευκαιρίες στον ασφαλιστικό κλάδο, τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση, τις επιπτώσεις της γήρανσης στην ασφάλιση, την περιγραφή νέων ασφαλιστικών προϊόντων όπως το ΡΕΡΡ (Pan European Pension Product) και τους νέους αναδυόμενους κινδύνους, όπως οι κίνδυνοι του διαδικτύου.
Επιθυμία μας είναι να συνεχιστεί η συνεργασία μας με το περιοδικό σας, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τους φοιτητές μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα αυριανά στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, η ασφαλιστική αγορά επωφελείται με την έγκυρη ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις στα γνωστικά αντικείμενα της ασφάλισης, της διαχείρισης κινδύνων και του αναλογισμού, με απώτερο στόχο τη σύγκλιση των δυνάμεων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στο περιβάλλον της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
«Η γνώση είναι δύναμη», έλεγε ο Φράνσις Μπέικον. Με αίσθηση ευθύνης, πιστεύουμε ότι βάζουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια των φοιτητών του Πα.Πει. να κατακτήσουν τη γνώση στο πεδίο της ασφαλιστικής και στατιστικής επιστήμης και να διεκδικήσουν θέση στην επόμενη μέρα της ασφαλιστικής μας αγοράς.
Σούλα Κορμά
Διαβάστε τα άρθρα:
PEPP (Pan-European Pension Product): Δυνατότητες & Προκλήσεις, του Μιχαήλ Πεχλιβανίδη
Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, των Μαρίας Καρύδη και Μαρίας Μπούρα
Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές, της Ναταλίας Καλούμενου
Γιατί η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν είναι «αναγκαίο κακό», της Νικολίνας Σοφίας Καραγκιόζογλου
Σύστημα 3 Πυλώνων: Γιατί είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, του Ηλία Μπενέκου
Η μεγάλη πρόοδος του Ασφαλιστικού Τομέα μέσω της Τεχνολογίας, των Σπύρου Σηφάκη και Τάσου Κρατημένου
Aντεπιλογή & Ηθικός Κίνδυνος στις Κυβερνοασφαλίσεις: Μπορούν να περιοριστούν;, της Μαρίας Κυλάφη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευκαιρία ή απειλή για την ασφαλιστική βιομηχανία;, του Θεόδωρου Πηλιχού
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News