Οι εντυπώσεις μας από την εκδήλωση ΕΕΑΕ – ΕΣΑΠΕ – ΣΕΜΑ
Με υψηλές προσδοκίες προσήλθαμε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΕΕΑΕ – ΕΣΑΠΕ – ΣΕΜΑ, αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι και μόνο η διοργάνωση μιας εκδήλωσης που φέρνει στην ίδια δημόσια σκηνή τους ανθρώπους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ασφαλιστικών εταιρειών με πολιτικούς εκπροσώπους, είναι μια επιτυχία του Γ. Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ) και των Σωματείων Διαμεσολάβησης. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με επιμονή και με τη συνδρομή όλων των φορέων της αγοράς και στην μετεκλογική περίοδο, που θα δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς εκπροσώπους για πιο ουσιαστικές και νηφάλιες τοποθετήσεις.
Στο παρόν σημείωμά μας περιοριζόμαστε να καταγράψουμε πολύ συνοπτικά κάποια από τα λεχθέντα, αλλά και την αίσθηση/εντύπωση που αποκομίσαμε. Επί της ουσίας των τοποθετήσεων θα αφήσουμε τον απαραίτητο χρόνο για τη… “χώνεψη” των όσων ακούσαμε και θα επανέλθουμε στον φυσικό χώρο που τους πρέπει, στις σελίδες, δηλαδή, του κλαδικού εντύπου «ασφαλιστική αγορά», με την εκτενή παρουσίαση και τον σχολιασμό τους.
Κατ’ αρχάς και αφού δώσουμε τα εύσημα στους διοργανωτές για την επιλογή του εξαιρετικού χώρου της Εθνικής Πινακοθήκης, σημειώνουμε ότι μεταξύ των παρισταμένων διακρίναμε κυρίως ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές (ακόμα και μη μάχιμους). Αντίθετα, δεν είδαμε εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών πέραν εκείνων που συμμετείχαν στo panel. Ο επόπτης της αγοράς, ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς, προσήλθε από τους πρώτους στον χώρο της εκδήλωσης και παρακολούθησε με προσοχή, καθήμενος στην πρώτη σειρά, από την αρχή μέχρι το τέλος τις συζητήσεις. Αυτό είναι κάτι που τιμά όχι μόνον τον ίδιο ως Επόπτη, αλλά και τους εποπτευόμενους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και ασφαλιστικές εταιρείες, και πρέπει να το υπογραμμίσουμε. Οι εκπρόσωποι τόσο των εταιρειών όσο και της διαμεσολάβησης απευθύνθηκαν αρκετές φορές στον ρόλο και το πρόσωπό του για την επίλυση καίριων ζητημάτων που απασχολούν την αγορά και ο ίδιος έχει καλή γνώση αυτών, ως εκ της πορείας του στον ασφαλιστικό κλάδο.
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που είχαν αναλάβει την υποχρέωση να θέσουν τα ερωτήματα στους πολιτικούς μακρηγορούσαν στις τοποθετήσεις τους, μάλλον γιατί θα έπρεπε να τους “βάλουν στο κλίμα”, κατά το κοινώς λεγόμενο. Οι διαμεσολαβούντες, τόσο στο πάνελ των πολιτικών όσο και σε εκείνο που μοιράστηκαν με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών, φάνηκε να δυσκολεύονται να διατυπώσουν με όρους σαφήνειας την ουσία αυτών που τους απασχολούν, τα οποία και σημαντικά είναι και φυσικά αφορούν τελικά πολύ περισσότερους από τους 12.000 επαγγελματίες ασφαλιστές· αφορούν τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Γ. Τοζακίδης.
Θεωρούμε ότι, αποδεχόμενοι την πρόσκληση, οι κ.κ. Π. Τσακλόγλου, Ε. Αχτσιόγλου και Π. Χρηστίδης, συμφώνησαν να εκτεθούν στους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι είναι και μια πολυπληθής ομάδα ψηφοφόρων. Έτσι, παρά τις όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις επί των τοποθετήσεών τους, η παρουσία τους και μόνο είναι ένα κέρδος για την αγορά. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πόσο οδυνηρά προφανής έγινε, σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, η άγνοια του πολιτικού προσωπικού επί σημαντικών ζητημάτων του κλάδου αλλά και της ίδιας της διάρθρωσής του. Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιλογή της κας Αχτσιόγλου να φέρει στη συζήτηση το viral video του κ. Λιάγκα, για να επιχειρηματολογήσει κατά των κακών εργοδοτών. Νωρίτερα, η ίδια απέτυχε να απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτημαπου της ετέθη για την υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης (εξαιρετικός ήταν ο κ. Γιώργος Καραβίας στην τοποθέτησή του για το εν λόγω θέμα, εισπράττοντας θερμότατο χειροκρότημα). Η απάντησή της θα λέγαμε ότι ήταν “εκτός θέματος”, αφού δεν ακούσαμε κανένα σχόλιό της για το παράδοξο φαινόμενο να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, όχι όμως για τον γιατρό, τον δικηγόρο, τον λογιστή, κ.ο.κ. για λάθη και παραλείψεις τους, τη στιγμή που υπάρχει ο Νόμος από το 2010, αλλά εκκρεμεί μία ΚΥΑ, που θα τον ενεργοποιεί. Μας είπε, βέβαια, ότι ως πολίτες δεν γνωρίζουμε επαρκώς την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης, που υφίσταται a priori…
Ο κ. Τσακλόγλου είχε ως συνήθως μια στιβαρή επιχειρηματολογία υποστήριξης των επιλογών της κυβέρνησης στα θέματα του συνταξιοδοτικού, και επεσήμανε εμφατικά ότι οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες από το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήταν, όμως, παρών για να ακούσει στη συνέχεια τον κ. Πάνο Δημητρίου να ενίσταται, ότι προκαλεί όποιον διατυπώνει αυτούς τους ισχυρισμούς να παρουσιάσει και την αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη που να τους επιβεβαιώνει. Θα ήταν ενδιαφέρουσα και πολύ διδακτική η ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτού.
Ο δημοσιογράφος που συντόνισε το πάνελ πολιτικών και εκπροσώπων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης απέτυχε να κατευθύνει τη συζήτηση σε απαντήσεις, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε όταν επέπληξε το κοινό για έλλειψη επαγγελματισμού και ευγένειας απέναντι στους πολιτικούς, που «διέθεσαν τον πολύτιμο προεκλογικό χρόνο τους για να ακούσουν τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης». Ίσως στον πολύτιμο αυτό προεκλογικό χρόνο να βρίσκεται και η απάντηση γιατί οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων αποχώρησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων τους και δεν έμειναν για να ακούσουν όσα απασχολούν τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς. Εάν είμαστε στα μάτια τους, όπως το έθεσε ο κ. Π. Δημητρίου, «παιδιά ενός κατώτερου θεού», ακόμα και αυτή η συνειδητοποίηση είναι ωφέλιμη και πρέπει να αξιοποιηθεί.
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το μέτρο που μόλις πριν λίγα 24ωρα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης –ναι, σε προεκλογικό χρόνο, και αυτό έχει τη σημασία και τον συμβολισμό του– περί έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες. Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου, σημείωσε ότι είναι μια σημαντική απόφαση (σε επίπεδο προθέσεων, πάντα) και ότι, παρότι είναι προεκλογική εξαγγελία, θα έπρεπε να συγκεντρώνει τη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, γιατί αφορά την παροχή κινήτρων για ασφάλιση σε μια χώρα που παραμένει επικίνδυνα ανασφάλιστη. Από αβρότητα ή για να μη “σηκώσει τους τόνους”, δεν σχολίασε τη φράση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σχετική ανακοίνωσή της, περί «ντίλερ των ασφαλιστικών εταιρειών». Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το αίτημα που έχει τεθεί αρμοδίως αφορούσε ποσοστό έκπτωσης τουλάχιστον 30%. Σε αυτό ενδεχομένως να απάντησε η τοποθέτηση του κ. Τσακλόγλου, ότι υπάρχουν μυριάδες αιτήματα άλλων κλάδων και ότι η Κυβέρνηση οφείλει να διαχειρίζεται υπεύθυνα το δημόσιο χρήμα.
Για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, προφανώς μιλούν την ίδια γλώσσα οι εκπρόσωποι των εταιρειών που τοποθετήθηκαν, κ.κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Πάνος Δημητρίου, Νίκος Ζάχος, Δημήτρης Ζορμπάς, Γιάννης Καντώρος και οι διαμεσολαβητές που έθεσαν ερωτήσεις, κ.κ. Δήμητρα Λύχρου, Μιχάλης Τζωρτζωρής, και Γιάννης Τοζακίδης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων υγείας, η ικανότητα και το capacity της ασφαλιστικής αγοράς για την ασφάλιση περιουσίας από κινδύνους σχετιζόμενους με την κλιματική αλλαγή, τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης, οι αθέμιτες πρακτικές και η μεταφορά χαρτοφυλακίων χωρίς την απόδοση των προμηθειών.
Η αντιστοίχιση των ερωτήσεων με τον επικεφαλής εταιρείας που απαντούσε δεν ήταν πάντα απολύτως επιτυχής, συμπεράσματα όμως βγήκαν, ειδικά εφόσον το ακροατήριο είναι εκπαιδευμένο και έμπειρο.
Για παράδειγμα, στον κλάδο υγείας. Απ’ όσα είπε ο κ. Γιάννης Καντώρος, προκύπτει ότι δεν υπάρχει διάθεση, τόλμη, δυνατότητα (;) από μέρους της αγοράς να αντιπαρατεθεί με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας και να διεκδικήσει καλύτερες συμβάσεις. Στον ιατρικό πληθωρισμό και την έλλειψη DRG ήρθε να προστεθεί και το ολιγοπώλιο που έχει δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο κλάδο και κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Αυτό σημαίνει ότι οι αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων προς τα πάνω θα συνεχίσουν, ενώ οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν άκουσαν πειστικές απαντήσεις για το πώς θα το δικαιολογήσουν αυτό στους πελάτες τους.
Η κοινωνία εκεί έξω έχει ανάγκη από προγράμματα ασφάλισης υγείας, σύνταξης, αποταμίευσης, περιουσίας, και εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι διαμεσολαβητές, σύμφωνα με τον κ. Π. Δημητρίου. Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά την ασφάλιση περιουσίας, λόγω μεγέθους, η αγορά μας αντιμετωπίζει μια μικρή δυσκολία να βρει αντασφάλιση, και μία ακόμη μεγαλύτερη να καταφέρει να πείσει το Κράτος να συμπράξει, για την κάλυψη μεγάλων κινδύνων όπως οι φυσικές καταστροφές.
Και όταν μιλάμε για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, μήπως θα πρέπει να διευκρινίζουμε… γερασμένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές; Είναι, όπως τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, αυτό το μεγαλύτερο και πιεστικότερο πρόβλημα της αγοράς; Φθίνει και θα εξαφανιστεί η τάξη των διαμεσολαβητών, πριν προλάβει να αναμετρηθεί επί της ουσίας με τον ψηφιακό της αντικαταστάτη; Στο πάνελ, πάντως, όλοι έμοιαζαν να συμφωνούν στο αίτημα για επαναφορά του θεσμού του δόκιμου. Το συμμερίζεται αυτό ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς;
Τελικά, ικανοποίησαν ή όχι οι ερωτήσεις που έγιναν και οι απαντήσεις που δόθηκαν και στα δύο πάνελ;
Η απάντηση δεν θα δοθεί από εμάς, προφανώς, σε αυτή τη χρονική στιγμή. Πάντως, και μόνο το ότι κάθισαν και αντάλλαξαν απόψεις όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό! Άλλωστε, και μόνον η απομυθοποίηση προσώπων και πραγμάτων είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, που προκύπτει από τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά πρέπει πρώτα να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα, να βρει τα πατήματά της, τι θέλει, πού αποσκοπεί, τι μπορεί και τι δεν μπορεί, και να ξεκαθαρίσει τον λόγο της, για να μπορέσει να εκπαιδεύσει και να πείσει για τον ρόλο της και το πολιτικό προσωπικό, το οποίο μέχρι σήμερα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι συνεπάγεται το ότι «είμαστε επικίνδυνα ανασφάλιστοι».
Αμαλία Ρουχωτά, Σούλα Κορμά, Δήμητρα Καζάντζα
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News