Μελέτες
Οι 3 κορυφαίες τάσεις στις εξαγωγές το 2022 σύμφωνα με την Allianz Trade
Το τρέχον διεθνές περιβάλλον επηρεάζει αρνητικά τους εξαγωγείς και το εμπόριο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα της Allianz Trade για το 2022. Η εταιρεία πραγματοποίησε δύο έρευνες: μία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και μία μετά, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 3.000 εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Μετά την αισιοδοξία για το παγκόσμιο “μεγάλο άνοιγμα” το 2021, η έρευνα της Allianz Trade δείχνει ότι το 2022 θα είναι για τους εξαγωγείς μια πολύ πιο δύσκολη χρονιά. Η εμπιστοσύνη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών έχει πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και οι εκτεταμένες διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα αυξήσουν το κόστος των εξαγωγών για τους επόμενους μήνες.
Από την εξέταση των συνολικών αποτελεσμάτων της έρευνας, ξεχωρίζουν τρεις τάσεις:
1. Περισσότερες επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ένα πλήγμα στους κύκλους εργασιών τους το 2022. Στην έρευνα που έγινε πριν την εισβολή στην Ουκρανία, μόλις το 6% των εταιρειών ανησυχούσε για πτώση του κύκλου εργασιών το 2022. Πλέον, το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 22%, κυρίως στους κλάδους των χημικών, της ενέργειας & των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και των μηχανημάτων & εξοπλισμού. Για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ζήτησης, οι εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις αγορές εξαγωγών και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε νέες αγορές. Όμως, όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η επιβράδυνση όσον αφορά τη ζήτηση σε σημείο που θα μπορούσε να ωθήσει το παγκόσμιο εμπόριο σε σοβαρή ύφεση.
2. Η “κληρονομιά” της εποχής του Covid-19, δηλαδή η κρατική υποστήριξη, εξακολουθεί να θεωρείται ως η απόλυτη σωτηρία σε περιόδους κρίσης. Οι υψηλές τιμές ενέργειας, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η συσσώρευση εμπορευμάτων που δυσχεραίνει τις μεταφορές, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι ελλείψεις εισροών συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών για τις εταιρείες. Με την πρόσθετη πίεση του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και των συναλλαγματικών κινδύνων, περίπου οι μισές από τις εταιρείες που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η χρηματοδότηση μέσω δανείων με κρατική εγγύηση και άμεσων επιδοτήσεων θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις τους από τις συνέπειες του πολέμου. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει κάποιο πολύ πιο σοβαρό οικονομικό σοκ, είναι απίθανο να δούμε ξανά εκτεταμένη κρατική υποστήριξη του τύπου “ό,τι χρειαστεί”, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.
3. Ο κίνδυνος για στάση πληρωμών επιστρέφει. Περισσότερο από το 40% των Ευρωπαίων εξαγωγέων αναμένει ότι οι όροι πληρωμής θα αλλάξουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν αύξηση του κινδύνου για στάση πληρωμών τους επόμενους 6 έως 12 μήνες, όταν πριν τον πόλεμο λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέμεναν κάτι τέτοιο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων, που είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο, αν και με μέτριο ρυθμό. Για τις κύριες ευρωπαϊκές εξαγωγικές αγορές, πάντως, η Allianz Trade αναμένει ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν περισσότερο από 10% το 2022.
Διαβάστε επίσης: Η Euler Hermes γίνεται πλέον Allianz Trade
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News