Συνεντεύξεις
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 11η Στάση: Κοζάνη, Γιώργος Νίκος
«Με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πολλούς στόχους»
Στην Κοζάνη, το διοικητικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, εκεί που χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, στην πόλη που ξεχωρίζει για την καθαριότητά της και τη φιλοξενία των κατοίκων της, βρέθηκε η στήλη αυτόν τον μήνα, για να συναντήσει τον κ. Γιώργο Νίκο.
Ο νέος και δραστήριος ασφαλιστικός πράκτορας, με καταγωγή από το Λειβαδερό, ένα ορεινό χωριό της περιοχής των Σερβίων Κοζάνης, έχει κάνει σπουδές στη λογιστική και στα χρηματοοικονομικά και μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, ως μέλος επιτροπών, ομάδων εργασίας, πρωτοβουλιών, καθώς και του δικτύου αγροτικής ανάπτυξης και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε και την επιλογή του, οκτώ χρόνια πριν, να ασχοληθεί με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση: «Πιστεύω ότι ο θεσμός της ασφάλισης, μέσω της απορρόφησης κινδύνων, διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο», τονίζει, προσθέτοντας: «Πάντα μου άρεσε το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, αλλά αυτό που ενίσχυσε την επιλογή μου ήταν η εκτίμηση που έχουν οι λαοί της Ευρώπης στον θεσμό της ασφάλισης και τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Υπάρχουν χώρες που ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνία, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, ούτε τα προηγούμενα χρόνια αλλά ούτε και σήμερα. Ελπίζω, πάντως, με την είσοδο νέων ανθρώπων στο επάγγελμα, με νέες ιδέες και νοοτροπία, αλλά και γνώσεις, να καταφέρουμε κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να αναδειχθεί η αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και να πάρει τη θέση που του αξίζει».
Ο ίδιος δραστηριοποιείται έντονα προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τη συμμετοχή του στο ιστορικό Σωματείο Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας «Ο Άγιος Χριστόφορος», ένα από τα πρώτα σωματεία που ιδρύθηκαν στην περιφέρεια (1988).
Πανδημία και απολιγνιτοποίηση
Πριν σταθούμε στη, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ενασχόληση του κ. Νίκου με τα κοινά του κλάδου, του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης για δεκαετίες τροφοδοτούσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη χώρα με ηλεκτρικό ρεύμα και ενέργεια. Παράλληλα, έχει πλούσια γεωργική παραγωγή και έχει υπάρξει πρωτοπόρα σε πολλά, όπως η τηλεθέρμανση, και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, που λειτουργούν ήδη από τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν και δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση ανεπηρέαστους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
«Η περιοχή μας αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, τα γενικά οικονομικά προβλήματα που έφερε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και αρκετά τοπικά», επισημαίνει ο κ. Νίκος, θυμίζοντάς μας ότι η «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Παρόλο που οι επιχειρήσεις μας δεν έκλεισαν, επηρεάστηκαν, όμως, αρκετά, με σημαντικότερα προβλήματα τη μείωση στην παραγωγή νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων και στις ανανεώσεις των ήδη υπαρχόντων».
Η παρουσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων λειτούργησε για την περιοχή ως ευλογία αλλά και ως κατάρα. Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η ίδια η απολιγνιτοποίηση έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή, καθώς «έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλων λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, που απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους τις περιοχής. Όλα αυτά επηρεάζουν τους καταναλωτές και, κατά συνέπεια, τις ασφαλιστικές εργασίες. Παρόλο που γίνονται προσπάθειες στήριξης, δεν είναι αρκετές ώστε να αλλάξουν άμεσα την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως περιοχή και ως χώρα, και αυτό έχει βασικό αντίκτυπο και στη δουλειά μας», σημειώνει ο κ. Νίκος.
Κοινά τα προβλήματα, κοινές οι λύσεις
Αν εξαιρέσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησαν η πανδημία και η απολιγνιτοποίηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην περιοχή της Κοζάνης είναι κοινά με των συναδέλφων τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η υψηλή φορολογία, η απουσία ισχυρών φορολογικών κινήτρων για ασφάλειες ζωής και υγείας, ο ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά κανάλια διανομής, κυρίως από τις τράπεζες (bancassurance) και το internet, η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση του πληθυσμού επισημαίνονται ως σημαντικότερα από τον κ. Νίκο, που θεωρεί ότι για την επίλυσή τους απαιτούνται συλλογικές δράσεις και προσπάθειες: «Η συμμετοχή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επαγγελματικά Σωματεία αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια τους, που μπορεί να τους βοηθήσει στην επαγγελματική δραστηριότητα και στη ζωή τους. Μία πρόταση, μία ιδέα και ένα κίνητρο είναι ικανά να παρακινήσουν ένα σύνολο ανθρώπων να δράσει και να υιοθετήσει νέα σχέδια και προοπτικές», τονίζει.
Ο ίδιος εντάχθηκε στο Σωματείο Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας, εξελέγη Πρόεδρός του, τον Φεβρουάριο του 2020, και επανεξελέγη στην ίδια θέση το 2022. «Αρχικά αποφάσισα να ασχοληθώ, επειδή ένιωσα έτοιμος να το κάνω. Έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις σε μια μακρόχρονη πορεία, μέσα από τη συμμετοχή μου σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, θεώρησα ότι μπορώ να βοηθήσω, συμμετέχοντας στις ομάδες εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, της ΠΟΑΔ».
Στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατάφεραν πολλά. «Με συντονισμένες ενέργειες πετύχαμε την ένταξη του κλάδου μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ, την ένταξή μας, στην εποχή της πανδημίας, στα μέτρα στήριξης, αλλά και την ένταξη στις ρυθμίσεις των 72 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία από την περίοδο του κορωνοϊού. Το τελευταίο και σημαντικότερο είναι η γνωμοδότησή μας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και στο σύνολο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα οδηγία, που αφορά τις συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως. Πάντα πίστευα, και το είδα και στην πράξη, ότι με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πολλούς στόχους», τονίζει ο συνομιλητής μας. Μένει να το δουν και το σύνολο των συναδέλφων του ανά την Ελλάδα και να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τα σωματεία τους, ενισχύοντας, μέσα από αυτά, τη φωνή τους.
Απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων
Κλείνοντας τη συζήτησή μας με τον κ. Νίκο, του θέσαμε την κλασική πλέον ερώτηση για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι νέοι επαγγελματίες όπως ο ίδιος. Την επαναλαμβάνουμε κάθε φορά, γιατί θεωρούμε ότι από τις απαντήσεις που δίνονται περιγράφεται το πλαίσιο για το ποια είναι η ασφαλιστική αγορά που έχουμε ανάγκη και πώς πρέπει να είναι οι επαγγελματίες που την υπηρετούν.
Για τον ασφαλιστή από την Κοζάνη, «η επόμενη ημέρα χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και εταιρειών, ώστε να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, κατάλληλα για την ελληνική αγορά, και να παρέχεται επαρκής εκπαίδευση για τη νέα γενιά ασφαλιστικών διαμεσολαβητών». Παράλληλα, ο κ. Νίκος τονίζει «την ανάγκη για ένα οργανωμένο σχέδιο, με συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση και να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή. Μόνον έτσι θα προωθηθεί το τόσο σημαντικό αγαθό της ασφάλισης, δίνοντας παράλληλα στον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή τη θέση που του αξίζει».
Επιμέλεια: Δήμητρα Καζάντζα, Ειρήνη Αχνούλα
Διαβάστε επίσης:
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 1η στάση: Καστοριά, Ιάσων Ιασωνίδης
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 2η στάση: Πάτρα, Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 3η στάση: Νάουσα, Μαρία Άτση
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 4η στάση: Γαστούνη, Φώτης Δέρβος
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 5η στάση: Kατερίνη, Ευγενία (Βίνα) Φλογέρα
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 6η στάση: Ρόδος, Στάθης Κουσουρνάς
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 7η στάση: Καβάλα, Γιάννης Κούτρας
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 8η Στάση: Σπήλι, Νίκος Μαρκουλιδάκης
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 9η Στάση: Τρίκαλα, Απόστολος Κόκκοβας
Οδοιπορικό εκτός των Τειχών – 10η Στάση: Χίος, Σταυρούλα Επιτροπάκη
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News