Οδηγός κυβερνοασφάλισης από τις BIPAR, FERMA, Insurance Europe, Aon και Marsh
Μια ομάδα ευρωπαϊκών ασφαλιστικών φορέων –η BIPAR, η FERMA και η Insurance Europe, σε συνεργασία με την Aon και την Marsh– δημοσίευσαν έναν οδηγό για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να κατανοήσουν τους κυβερνοκινδύνους και την ενδεχόμενη ανάγκη για ασφάλιση.
Ο οδηγός “Προετοιμασία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο” περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται για πρόσβαση στην κυβερνοασφάλιση μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για συζητήσεις με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και ασφαλιστές. Παρέχει, επίσης, εργαλεία για να βοηθήσει τους οργανισμούς να αξιολογήσουν τις προσφορές ασφάλισης και πώς αυτές μπορούν να μεταφραστούν στην πράξη.
Όπως εξηγεί ο κ. Jo Willaert, Πρόεδρος της Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Διαχείρισης Κινδύνων (FERMA), «αυτός ο οδηγός είναι ο πρώτος του είδους του και αποτελεί κοινή προσπάθεια των διαχειριστών κινδύνων, των ασφαλιστών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να βοηθήσουν τους οργανισμούς να συζητήσουν αποτελεσματικά τις ασφαλιστικές ανάγκες που αφορούν τον κυβερνοχώρο. Η φιλοδοξία μας είναι να υποστηρίξουμε τους αγοραστές ασφάλισης στην επιλογή ασφαλιστικών λύσεων που είναι οι πλέον κατάλληλες για τις ανάγκες τους».
Τα πρόσφατα συμβάντα στον κυβερνοχώρο έχουν ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους οργανισμούς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και έχοντας συνειδητοποιήσει την ανάγκη διαχείρισης της έκθεσής τους στον κυβερνοχώρο, πολλές εταιρείες αγωνίζονται να μετατρέψουν τις ανησυχίες τους για την κυβερνοασφάλεια σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Η κυβερνοασφάλιση (Cyber Insurance) αποτελεί μέρος μιας σειράς επιλογών που προσφέρονται στους οργανισμούς, για να ενισχύσουν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την αντοχή τους. Οι λύσεις που συνήθως προσφέρονται από τους ασφαλιστές δεν περιλαμβάνουν μόνο ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και συμβουλές πρόληψης και υποστήριξη μετριασμού σε περίπτωση περιστατικού που σχετίζεται με το κυβερνοχώρο.
«Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενός οργανισμού, ένα από αυτά είναι η κυβερνοασφάλιση. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει τους οργανισμούς να αποφασίσουν το επίπεδο προστασίας που χρειάζονται», δήλωσε η κα Michaela Koller, Γενική Δ/ντρια της Insurance Europe.
Ulrich Zander, Πρόεδρος της BIPAR, πρόσθεσε: «Στην αγορά κυβερνοκινδύνων και κυβερνοσφάλισης, που είναι ένα νέο και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αυτό το φυλλάδιο δίνει μια γενική ένδειξη της πολυπλοκότητας και αποτελεί αφετηρία για έναν καλό διάλογο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα».
Από τη μεριά του ο κ. Onno Janssen, Chief Executive Officer of Risk Consulting & Cyber Solutions EMEA της Αon, ανέφερε: «Η αυξανόμενη απειλή στον κυβερνοχώρο και ο δυνητικός αντίκτυπός της εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες στις αίθουσες συνεδριάσεων, με την ανάγκη οι ηγέτες σε όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες να υιοθετήσουν μια επιχειρηματική προσέγγιση του κυβερνοχώρου σε επίπεδο επιχείρησης. Οι οργανισμοί πρέπει να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά την εξέταση της κυβερνοασφάλισης και του τρόπου με τον οποίο αυτή ανταποκρίνεται στα σενάρια κινδύνου στον κυβερνοχώρο, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν και να μετριάσουν ένα περιστατικό».
Ο κ. Flavio Piccolomini, Πρόεδρος της Marsh International, δήλωσε: «Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, οι επιχειρήσεις και η ασφαλιστική βιομηχανία έχουν έναν ρόλο, να βοηθήσουν την κοινωνία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός ταχέως εξελισσόμενου τοπίου κυβερνοκινδύνων. Στο πλαίσιο της ασφαλιστικής βιομηχανίας, πρέπει να βελτιώσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την προστιθέμενη αξία της κυβερνοασφάλισης. Η Marsh χαιρετίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε μια Ευρώπη πιο ανθεκτική απέναντι στον κυβερνοχώρο».
Ο οδηγός, ο οποίος δημοσιεύτηκε για να συμπέσει με τον ευρωπαϊκό μήνα κυβερνοασφάλειας παρουσιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Διαχείρισης Κινδύνων του 2018, στην Αμβέρσα.