Editorial
Ο Θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης ενώπιος ενωπίω (Editorial, Φεβρουάριος 2024)
Η πολιτική συγκυρία, για την Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα, δείχνει να είναι θετική.
Δειλά πλην μεθοδικά και ίσως διερευνητικά, θα λέγαμε, η Κυβέρνηση κάνει κάποια βήματα αλλά και διατυπώνει, με κάθε ευκαιρία, την πρόθεσή της να αναγνωρισθεί έμπρακτα ο Πυλώνας της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Διάφοροι Υπουργοί, ολίγον ή πολύ αρμόδιοι, τοποθετούνται και αποδέχονται τη θέσπιση κινήτρων για την αντιμετώπιση άλλος των φυσικών καταστροφών, άλλος της προστασίας όσων εργάζονται κάτω από τον Ουρανό (αγρότες), άλλος για τις συντάξεις αλλά και το σύστημα Υγείας, άλλος για τις αστικές ευθύνες, άλλος για το cyber risk κ.ά, κ.ά.
Αντιδράσεις στα λόγια, μέχρι στιγμής, από σοβαρές ή μη, άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν υπάρχουν.
Είναι και αυτό μια ένδειξη ότι έχει ωριμάσει η αποδοχή του θεσμού.
Αν δεχτούμε τα παραπάνω, τι μπορεί να ανατρέψει την αισιόδοξη προοπτική;
1. Η τιμολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών
Η αύξηση στα ασφάλιστρα πολλών κλάδων, και υποχρεωτικών και προαιρετικών καλύψεων, φαίνεται δεδομένη έως και επιβεβλημένη.
Αυτό πρέπει να εξηγηθεί. Πρέπει να τηρηθούν κανόνες και μέτρο.
Η εκτίμηση των κινδύνων οφείλουμε να είναι ασφαλιστική και όχι εμπορική.
Τα περίφημα «κέρδη» πρέπει να χαλιναγωγηθούν.
2. Η αυξανόμενη τάση της συγκέντρωσης των Φορέων, ο αφελληνισμός και ο ανταγωνισμός των Μεγάλων είναι απειλή για την εικόνα της αγοράς.
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διευκολύνουμε την εδραίωση σχημάτων, αλλά την αξίωση του Θεσμού.
3. Η Ελλάδα φαίνεται πως προσβλέπει και προσδοκά την… άνοιξη του Χρηματιστηρίου, ύστερα από την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας!
Με την προσδοκία αυτή θα εμφανιστούν και θα πρωταγωνιστήσουν παλιοί φίλοι με νέα πρόσωπα, οι Τράπεζες!
Ανέκαθεν οι Τράπεζες, και όταν ακόμα είχαν δίκτυα, προσέτρεχαν και προμήθευαν τις Ασφαλιστικές με χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Τεράστιες οι προμήθειες, τεράστια και η ζημιά!
Οι Ασφαλιστικές υπάρχουν για την αποταμίευση και την κάλυψη οικονομικών συνεπειών από απρόβλεπτους κινδύνους. Δεν υπάρχουν για να αποδίδουν τόκους, μερίσματα και αποδόσεις κεφαλαίων.
Εδώ, τον λόγο έχει ο Επόπτης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προστατεύει τον Θεσμό.
Έχει εκδώσει από το 2022 οδηγίες και έχει επισημάνει «τα οφέλη και τους κινδύνους προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις».
Έχει καταστήσει σαφές: «Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν την εύλογη σχέση ποιότητας και τιμής των Unit-Linked».
Έχει μιλήσει, τέλος, η ΤτΕ για «εποπτεία του κινδύνου επιχειρηματικών πρακτικών».
4. Το ότι στην Υγεία εμποδίζεται η συνεργασία του Δημόσιου Τομέα με τις ασφαλιστικές εταιρείες μας ανησυχεί.
Τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων αλλά και των Παρόχων Πρωτοβάθμιας Υγείας έχουν καταστεί εκτός από μονοπωλιακά και προκλητικά, τόσο στην τιμολόγηση όσο και στην ποιότητα!
Αν και το 80%-90% του τζίρου τους προέρχεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, η μεταχείρισή τους, όπως δηλώνουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές, είναι απαράδεκτη!
Μιλάμε για… παγιδευμένες ασφαλιστικές, των οποίων οι πελάτες όχι μόνον ακυρώνουν συμβόλαια, αλλά αγανακτούν και με τον Θεσμό.
Κάποιος, εδώ, για όλα τα παραπάνω, πρέπει… να σπάσει αυγά! Να μην επιτραπεί σε τίποτε και σε κανέναν να ανακόψει τη θετική πορεία και να ανατρέψει την αισιόδοξη προοπτική!
Δημήτρης Ρουχωτάς
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News