Ο σεισμός στην Τουρκία θα επηρεάσει την κερδοφορία ασφαλιστών και αντασφαλιστών
Οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου, ήταν από τα ισχυρότερα σεισμικά φαινόμενα των τελευταίων 100 ετών. Έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχουν καταστρέψει σχεδόν 8.000 κτήρια, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις. Μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος του καταστροφικού αυτού συμβάντος και για την ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά.
Ο κ. Shabbir Ansari, Senior Insurance Analyst στην εταιρεία αναλύσεων GlobalData, επισημαίνει σχετικά:
«Η προκαταρκτική εκτίμηση της οικονομικής ζημιάς λόγω του συγκεκριμένου καταστροφικού γεγονότος είναι πάνω από $1,0 δισ. και θα χρειαστούν χρόνια για να διευθετήσουν οι Τούρκοι ασφαλιστές τις ασφαλισμένες ζημιές. Οι οικονομικές ζημιές αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιες από εκείνες που προκάλεσε ο σεισμός του 2020.
»Σύμφωνα με την Global Insurance Database της GlobalData, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα (GWP) του κλάδου περιουσίας ανήλθαν σε 26,1 δισ. TRY ($2,9 δισ.) το 2021 και αντιστοιχούσαν στο 29,8% της τουρκικής αγοράς γενικών ασφαλίσεων. Η τουρκική αγορά ασφαλίσεων περιουσίας κατέγραψε ζημιές από την ανάληψη κινδύνων το 2021, καθώς το combined ratio ξεπέρασε το 100% για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια και διαμορφώθηκε στο 107,2%. Το combined ratio, ο οποίος είναι ένας συνδυασμός του δείκτη ζημιών και εξόδων, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω του πρόσφατου καταστροφικού γεγονότος.
Το Turkish Catastrophe Insurance Pool (TCIP) μαζί με τους σημαντικότερους αντασφαλιστικούς εταίρους του, συμπεριλαμβανομένων των Munich Re και Swiss Re, αναμένεται να απορροφήσουν μεγάλο μερίδιο των ζημιών που προκύπτουν από αυτόν τον σεισμό. Το TCIP είναι ένας δημόσιος φορέας που ιδρύθηκε το 2000 με δυνατότητα διευθέτησης καταστροφικών ασφαλιστικών απαιτήσεων ύψους έως και $2,5 δισ.
Η κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Τουρκία είχε ήδη επηρεαστεί σημαντικά από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 58% τον Ιανουάριο του 2023 από 49% την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού οδηγούν σε υψηλότερο μέσο κόστος ζημιών για τους ασφαλιστές.
»Καθώς οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τον αντίκτυπο του σεισμού του 2020, ο πρόσφατος σεισμός θα επηρεάσει περαιτέρω την κερδοφορία των εταιρειών ασφάλισης περιουσίας. Ως αποτέλεσμα, οι Τούρκοι ασφαλιστές που ασκούν τον συγκεκριμένο κλάδο αναμένεται να καταγράψουν ζημιές από την ανάληψη κινδύνου το 2023 και το 2024.
Η αυξημένη συχνότητα τέτοιων φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας θα αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για ασφάλιση φυσικών καταστροφών στη χώρα και θα στηρίξει την ανάπτυξή της. Ωστόσο, η κερδοφορία των ασφαλιστών αναμένεται να παραμείνει υπό αμφισβήτηση τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης των αποζημιώσεων και του αυξανόμενου πληθωρισμού», καταλήγει ο κ. Ansari.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News