Ο ρόλος του Ταμείου Ασφάλισης Καταστροφών στην Τουρκία
Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία το πρωί της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 3.381 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 20.426 έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν καταρρεύσει πάνω από 5.775 κτήρια, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Εξίσου τραγικός ο απολογισμός και στη Συρία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπεύθυνοι διάσωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.400 άλλοι τραυματίστηκαν από τους σεισμούς.
Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (Türkiye’s Disaster and Emergency Management Authority – AFAD), ο σεισμός μεγέθους 7,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.17 π.μ. και είχε επίκεντρο την περιοχή Pazarcik στη νότια επαρχία Kahramanmaras της χώρας. Ο σεισμός, ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει την περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, σημειώθηκε σε βάθος 7 χιλιομέτρων (4,3 μίλια) και έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, του Ιράκ, της Κύπρου και της Συρίας, η οποία μετρά επίσης απώλειες ανθρώπων, τραυματίες και κατεστραμμένες περιουσίες.
Στις επαρχίες Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay και Kilis της Τουρκίας, που επηρεάστηκαν έντονα από τον σεισμό, καταγράφονται τα πιο σοβαρά προβλήματα.
Οι προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας στους πληγέντες είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη έχει ζητηθεί η παροχή διεθνούς βοήθειας.
Βοήθεια από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως ήδη κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία, μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης κινητοποιήθηκαν άμεσα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Τούρκων συναδέλφων τους. Η Ιταλία και η Ουγγαρία προσφέρουν επίσης ομάδες διάσωσης στην Τουρκία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία, για να συντονίσει οποιαδήποτε περαιτέρω υποστήριξη απαιτηθεί.
Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες και στη Συρία, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.
Αρωγός και το Ταμείο Ασφάλισης Καταστροφών
Όταν ένα τόσο τραγικό συμβάν εξελίσσεται και δίνεται μάχη με τον χρόνο, οι σκέψεις όλων είναι μαζί με εκείνους που προσπαθούν να εντοπίσουν και να ανασύρουν εγκλωβισμένους και να σώσουν ανθρώπινες ζωές! Αυτό ευχόμαστε όλοι!
Το μόνο παρήγορο είναι ότι η επόμενη ημέρα, όταν τα πολύ δύσκολα, τα τραγικά, θα έχουν “περάσει”, θα βρει τους πληγέντες της Τουρκίας καλύτερα προετοιμασμένους, για να ξαναχτίσουν πάνω στα συντρίμμια και να αποκαταστήσουν τις υλικές ζημιές. Αρωγός τους θα είναι, μεταξύ άλλων, το Ταμείο Ασφάλισης Καταστροφών που έχει θεσπίσει η χώρα.
Η Τουρκία πλήττεται τακτικά από φυσικές καταστροφές, ιδίως σεισμούς και πλημμύρες. Μετά και τον σεισμό του Μαρμαρά, τον Αύγουστο του 1999, που κόστισε 18.373 νεκρούς, 23.781 τραυματίες και περίπου 500.000 άστεγους, και καθώς τα επίπεδα της ασφαλιστικής κάλυψης περιουσίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός ταμείου ασφάλισης καταστροφών.
Το Turkish Catastrophe Insurance Pool (TCIP) δημιουργήθηκε το 2000, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου. Στόχος του είναι να περιορίσει την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν οι σεισμοί στον κρατικό προϋπολογισμό, να κατευθύνει τα κρατικά κονδύλια ανακούφισης στους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα και να αποκτήσει πρόσβαση στη διεθνή αντασφαλιστική αγορά με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
«Ο σεισμός περνάει, η ζωή συνεχίζεται»: Με αυτό το σύνθημα, το Ταμείο ασφαλίζει τις κατοικίες έναντι σεισμών και καταστροφών, όπως πυρκαγιά, έκρηξη, κατολισθήσεις και τσουνάμι, που προκαλούνται άμεσα από σεισμούς.
Οι κάτοχοι υποχρεωτικής ασφάλισης σεισμού έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν γρήγορα τις υλικές απώλειες των κατοικιών τους που προκαλούνται από σεισμούς. Αυτή η ζωτικής σημασίας ευκαιρία επιτρέπει την επανέναρξη της ζωής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι που δυσκολεύονται ακόμα να κατανοήσουν οι δικοί μας ηγήτορες…
Πώς λειτουργεί το Ταμείο
Τα συμβόλαια Υποχρεωτικής Ασφάλισης Σεισμού εκδίδονται για λογαριασμό του TCIP μέσω εξουσιοδοτημένων ασφαλιστικών εταιρειών και των πρακτορείων τους. Η διαδικασία για την απόκτηση της ασφάλισης, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ταμείου, είναι αρκετά απλή: Οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν να πάνε στο πλησιέστερο ασφαλιστικό γραφείο ή υποκατάστημα τράπεζας και, δηλώνοντας τη διεύθυνση κατοικίας και τα στοιχεία ταυτότητάς τους, μπορούν να ασφαλιστούν.
Τα συμβόλαια είναι ετήσια και τα ασφάλιστρα υπολογίζονται ανάλογα με τον τύπο κατασκευής της κατοικίας, το ακαθάριστο εμβαδόν της, το έτος κατασκευής της, τον αριθμό των ορόφων και την επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Το TCIP φροντίζει να διατηρεί το ποσό των ασφαλίστρων σε επίπεδο που όλοι οι πολίτες μπορούν να αντέξουν οικονομικά.
Οι ασφαλισμένοι που ανανεώνουν το συμβόλαιό τους κάθε χρόνο επωφελούνται από την έκπτωση ανανέωσης. Οι εκπτώσεις ή οι προσαυξήσεις εφαρμόζονται ανάλογα με την ημερομηνία κατασκευής και τον αριθμό των ορόφων.
Ποια κτήρια εξαιρούνται της Υποχρεωτικής Ασφάλισης
- τα δημόσια κτήρια
- τα κτήρια σε χωριά και οικισμούς (είναι δυνατή η αγορά προαιρετικής ασφάλισης σεισμού)
- όσα χρησιμοποιούνται για εμπορικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς στο σύνολό τους (είναι δυνατή η αγορά προαιρετικής ασφάλισης σεισμού)
- όσα δεν σχεδιάστηκαν και δεν έλαβαν υπηρεσίες μηχανικού
- κτήρια τα οποία διαπιστώνεται ότι έχουν τροποποιηθεί ή αποδυναμωθεί ή έχουν κατασκευαστεί κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και του σχεδιασμού, κατά τρόπο που θα επηρέαζε αρνητικά τη δομική τους ακεραιότητα (και δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, έχει πολλά τέτοια η συγκεκριμένη χώρα)
- κτήρια τα οποία έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και δεν είναι κατάλληλα για οικιστική χρήση.
Τι γίνεται στην περίπτωση σεισμού
- Όταν η κατοικία υποστεί ζημιές από σεισμό, ο ασφαλισμένος απευθύνεται πρώτα στο τηλεφωνικό κέντρο της ALO DASK 125. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να δώσει τον αριθμό συμβολαίου ή/και τον εθνικό αριθμό ταυτότητας, την πλήρη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου της κατοικίας που υπέστη ζημιές από τον σεισμό, για να ανοίξει φάκελο παρακολούθησης της απαίτησης.
- Μόλις υποβληθεί η αίτηση από τον ασφαλισμένο, ο Διαχειριστής Ζημιών της TCIP επισκέπτεται τις ασφαλισμένες κατοικίες, όπου εκτιμάται το συντομότερο δυνατό η ζημιά και καθορίζεται το ποσό της αποζημίωσης.
- Το ποσό της αποζημίωσης αποστέλλεται από το TCIP στο πλησιέστερο τραπεζικό υποκατάστημα για λογαριασμό του δικαιούχου που κατονομάζεται στο συμβόλαιο τίτλου ιδιοκτησίας στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλημμύρες που έπληξαν την Τουρκία το 2021 ώθησαν τις εποπτικές αρχές να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου, το οποίο αναμένεται τώρα να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη έναντι πλημμυρών, κατολισθήσεων, καταιγίδων, χαλαζιού, παγετού, χιονοστιβάδων και άλλων κινδύνων.
Πηγές: www.aa.com.tr, www.ec.europa.eu, www.dask.gov.tr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News