Άρθρα
Ο κ. Πάνος Δημητρίου σχολιάζει τα στοιχεία παραγωγής 2010-2014
«H ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει επιστρέψει στον Έλληνα ασφαλισμένο μέσα σε πέντε χρόνια ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Generali Hellas και Πρόεδρος της Επιτροπής Solvency & Οικονομικών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
Διαπιστώσεις και συμπεράσματα τόσο θετικά όσο και αρνητικά διατυπώνει ο κ. Πάνος Δημητρίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Solvency & Οικονομικών της ΕΑΕΕ και Δ/νων Σύμβουλος της Generali Hellas, παρατηρώντας συγκριτικά τα στοιχεία παραγωγής της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που αφορούν την πενταετία 2010 – 2014 και τα οποία δημοσίευσε η ΤτΕ.
Στα αρνητικά, συγκαταλέγονται η συρρίκνωση της αγοράς, η μείωση των εσόδων, η έλλειψη νέων εργασιών σε όλες τις κατηγορίες εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, ο σκληρός και προβληματικός ανταγωνισμός στον κλάδο αυτοκινήτου.
Η πλέον θετική διαπίστωσή του είναι το γεγονός ότι «η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει επιστρέψει στον Έλληνα ασφαλισμένο μέσα σε πέντε χρόνια ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ», καθώς έχουν καταβληθεί στους ασφαλισμένους αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα 14 δις ευρώ.
Αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, που ήταν και παραμένει αναντικατάστατος, όσο κι αν η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει από αυτή την οπτική γωνία τον ασφαλιστικό κλάδο, σε αντίθεση με την “ομπρέλα” προστασίας που προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα…
Ας δούμε, όμως, αυτούσια τη δήλωση-σχολιασμό του κ. Δημητρίου, που ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό αίτημα που του απευθύναμε.
«H ελληνική ασφαλιστική αγορά βαίνει συρρικνούμενη ως προς τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εργασίες, σαν αποτέλεσμα, κυρίως, της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Η ύφεση πλήττει αναπόφευκτα και τον ασφαλιστικό κλάδο, η ανάπτυξη του οποίου είναι πάντοτε συνυφασμένη με τη γενικότερη θετική πορεία της οικονομίας. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού την τελευταία πενταετία και οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης επηρέασαν σημαντικά τις ασφαλιστικές εργασίες.
Εξετάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα 2010-2014 υπολογίζουμε ότι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε από τα 5,4 δις ευρώ στα 3,9 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα παρατηρώντας τον αριθμό των συμβολαίων κατ’ έτος, διαπιστώνουμε ότι την τελευταία πενταετία χάθηκαν περί τα 3,2 εκατ. συμβόλαια στους Γενικούς Κλάδους και περί τα 570.000 συμβόλαια στον Κλάδο Ζωής. Με εξαίρεση ορισμένες ασφαλίσεις στον κλάδο Ζωής παρατηρούμε επίσης ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων βαίνει μειούμενος. Μία αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των ασφαλισμένων στον κλάδο Ζωής και ειδικότερα στους ασφαλισμένους του κλάδου «ασφαλίσεις επιβίωσης, θανάτου, μικτές, ζωής με επιστροφή ασφαλίστρου», όπου όμως παράλληλα παρατηρείται πτώση της παραγωγής ασφαλίστρων και του αριθμού των συμβολαίων.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι όλο και μικρότερος αριθμός ιδιωτών και επιχειρηματιών επιλέγουν να καλυφθούν έναντι υπαρκτών κινδύνων, διακινδυνεύοντας πολύ περισσότερα από το μικρό σχετικά κόστος του ασφαλίστρου. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η οικονομική ύφεση έχει μειώσει σημαντικά τις νέες επενδύσεις, γεγονός που σημαίνει έλλειψη νέων εργασιών σε όλες τις κατηγορίες εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, μικρούς, μεγάλους και μεσαίους.
Η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες έρχεται και σαν συνέπεια της σημαντικής πτώσης του μέσου ασφαλίστρου κυρίως στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου, που είναι το αποτέλεσμα ενός σκληρού και εν πολλοίς προβληματικού ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών.
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις Ζωής, λόγω των Capital Controls, περιμένουμε περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιών, κυρίως στα προϊόντα τα συνδεδεμένα με επενδύσεις. Ήδη, σύμφωνα με τα παραγωγικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τον μήνα Ιούλιο καταγράφεται αντιστροφή της θετικής πορείας των Ασφαλίσεων Ζωής, αφού τον συγκεκριμένο μήνα, πρώτο μήνα εφαρμογής των ελέγχων κεφαλαίων, η παραγωγή ασφαλίστρων υπέστη σημαντική μείωση (-17%) ως προς την παραγωγή του Ιουλίου 2014. Επίσης, οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών αντέστρεψαν τη μηνιαία αύξηση παραγωγής που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο (+2,8%), με μεγάλη πτώση (-12,7%). Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος (-0,6%) για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, μετά την άνοδο που είχε καταγράψει στο χρονικό διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2015.
Για όλο το 2015, λόγω των capital controls, αναμένουμε ότι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων θα καταγράψει μηδενικό ή αρνητικό πρόσημο. Ανάλογη εκτιμούμε ότι θα είναι η εικόνα και για το 2016.
Το επόμενο διάστημα θα είναι γεμάτο προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων που εισάγει η νέα οδηγία Solvency II. Πιθανότατα πολλές εταιρείες να χρειαστούν κεφάλαια προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους, καθώς το νέο μοντέλο διακυβέρνησης των ασφαλιστικών εταιρειών καθίσταται πιο κοστοβόρο. Και όλα αυτά σε μία μικρή αγορά, με συγκεκριμένη δυναμική, όπου δραστηριοποιείται, ήδη, μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Όμως, αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον και της γενικότερης αρνητικής οικονομικής πραγματικότητας που επικρατεί στη χώρα, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης προσφέρει, σταθερά, πολλά στην ελληνική κοινωνία και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Από το 2010 μέχρι και το 2014 έχει καταβάλει σε αποζημιώσεις, σε όλους τους κλάδους, περισσότερα από 14 δις ευρώ, εκ των οποίων 5,07 δις ευρώ σε αποζημιώσεις στους κλάδους Γενικών ασφαλίσεων και 8,9 δις ευρώ στις ασφαλίσεις Ζωής. Με λίγα λόγια, μέσα σε τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει επιστρέψει στον Έλληνα ασφαλισμένο μέσα σε πέντε χρόνια ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ.
Τα χρήματα αυτά απάλυναν μία δύσκολη στιγμή, στήριξαν οικογένειες και επιχειρήσεις, και πρόσφεραν ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Από την άποψη αυτή ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι και παραμένει αναντικατάστατος, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού προστασίας των πολιτών. Δυστυχώς, όμως, η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει από αυτή την οπτική γωνία τον ασφαλιστικό κλάδο, σε αντίθεση με την “ομπρέλα” προστασίας που προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομική ανασύνταξη της χώρας, τόσο με τις αποζημιώσεις όσο και ως θεσμικοί επενδυτές.
Εκτιμούμε ότι η διαμόρφωση ενός νέου, υγιούς και δυναμικού ασφαλιστικού χάρτη στη χώρα μας είναι υποχρέωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και της πολιτείας. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν αδιέξοδα που, ήδη, διαφαίνεται ότι δημιουργούνται στην ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού».