Άρθρα

Ο Δ. Γαβαλάκης για τη 2η Εθνική Συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών


Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α., κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, μας εξηγεί τα βήματα που έγιναν από τη… σύλληψη της ιδέας μέχρι την πραγμάτωση, φέτος, της 2ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της συνδιάσκεψης

Στις αρχές του 2018, ύστερα από τις εκλογές που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2017 στα Επιμελητήρια ανά την επικράτεια, αντιληφθήκαμε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ότι ο κλάδος μας έχει σημαντικό αριθμό εκλεγμένων μελών διοικητικών συμβουλίων στα περισσότερα εξ αυτών. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, σε συνεννόηση με τα Επιμελητήρια, να καταγράψουμε τα στοιχεία των συναδέλφων και να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο δικτύωσης και αξιοποίησης αυτού του δυναμικού.

Έχοντας ζήσει από το 2009 έως το 2017 τον χώρο των συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου και έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την προσπάθεια για ενότητα και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που προέκυψαν με τη σύμπνοια της ΕΑΔΕ, στην οποία συμμετείχα, η πρότασή μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη παρά μια θεσμοθετημένη δράση, που θα ενισχύει την ενότητα και θα μας καθιστά πιο ισχυρούς. Φυσικά, η συγκεκριμένη δράση θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη ότι κάθε Επιμελητήριο είναι μία ξεχωριστή νομική οντότητα, επικεντρωμένη στα ειδικότερα θέματα που απασχολούν την περιφέρειά της και τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται τα μέλη της.

Ήταν εύκολο να διαπιστώσουμε την αξία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας γνωρίζοντας τον ξεκάθαρο ρόλο των Επιμελητηρίων ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά και ως φορέα ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, με ταυτόχρονα ξεκάθαρη τη διάκριση των αρμοδιοτήτων τους σε σχέση με τον συνδικαλισμό.

Έτσι ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα της ετήσιας εθνικής συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια. Αυτή η ιδέα ενθουσίασε και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος αμέσως την έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για υλοποίηση από το Επιμελητήριό μας.

Γνωρίζαμε ότι δεν είναι εύκολο να συντονιστεί μια συνάντηση 100 σχεδόν εκλεγμένων επιμελητηριακών από τα 47 Επιμελητήρια της χώρας, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και υποδομών όσο και σε επίπεδο κόστους.

Επειδή η ιδέα μας ενσωμάτωνε την έννοια της θεσμικής δράσης, και πάντα στο πλαίσιο της προσδοκώμενης ενότητας, απευθυνθήκαμε στα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ζητώντας όχι μόνο τη στήριξή τους για την πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη, αλλά και τη συνεισφορά τους προκειμένου η ετήσια διοργάνωση να γίνεται σε διαφορετικό Επιμελητήριό κάθε φορά (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, κ.λπ.).

Νομίζω ότι η πρώτη συνδιάσκεψη έγραψε την ιστορία της, με ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 85%! Το πρώτο μέρος της, που ήταν ανοιχτό, περιλάμβανε σημαντικούς χαιρετισμούς και το δεύτερο, που παρακολούθησαν μόνο οι συμμετέχοντες, περιελάμβανε σημαντικές τοποθετήσεις, ιδέες και απόψεις, και αποτέλεσε το κύριο μέρος εργασιών της συνδιάσκεψης.

Η 2η Συνδιάσκεψη εν μέσω Covid-19

Ο Μάιος του 2020 ήταν ο μήνας που σχεδιάζαμε να υλοποιήσουμε τη 2η Εθνική Συνδιάσκεψη, στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας βρήκε στο αποκορύφωμα της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας. Επειδή τότε η υλοποίηση ήταν ανέφικτη, ήμασταν όλοι σε συνεργασία ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος και τόπος.

Τελικά, από το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε η 2η Εθνική Συνδιάσκεψη να γίνει στις 11 Νοεμβρίου (Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η κα Ματίνα Σιώχου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Θεσσαλονίκης, και αντίστοιχα από τον Πειραιά η κα Αλεξάνδρα Παντελάρου αποτέλεσαν τη φετινή ομάδα συντονισμού. Στην προηγούμενη συνδιάσκεψη τον ρόλο αυτό είχαν αναλάβει οι κ.κ. Κώστας Λάσκος από τη Θεσσαλονίκη και ο Κώστας Μαρκουλιδάκης από τον Πειραιά.

Ακολουθήθηκε η πετυχημένη περσινή πρακτική, δηλαδή το Επιμελητήριο που διοργανώνει να εισηγείται και τα υπόλοιπα να υποστηρίζουν.

Προτάθηκε να ακολουθηθεί η ροή και το πρόγραμμα του 2019 εμπλουτισμένο από εισηγήσεις ειδικών για τα τέσσερα πιο κρίσιμα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος το επόμενο διάστημα. Τα θέματα αυτά θα παρουσιάζονταν μέσα από τις δικές μας εισηγήσεις και αφορούσαν:

  • την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου
  • την ένταξη του κλάδου σε προγράμματα ΕΣΠΑ
  • την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και
  • τη λειτουργία του κλάδου σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

Όπως ήταν φυσικό, όπου ζητήθηκε από τους διοργανωτές, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ήταν κοντά τους για να υποστηρίξει την προσπάθεια. Και θα πρέπει για μια ακόμα φορά να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στη Ματίνα Σιώχου για τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλε, με τη στήριξή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. M. Ζορπίδη, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους από τη Θεσσαλονίκη που βοήθησαν στην υλοποίηση της συνδιάσκεψης.

Τα συμπεράσματα της 2ης Εθνικής Συνδιάσκεψης

Τα συμπεράσματα της 2ης Εθνικής Συνδιάσκεψης είναι σημαντικά. Με δεδομένο ότι επαναλήφθηκε μία επιτυχημένη συνάντηση και ότι και σε αυτή την περίπτωση σημαντικοί κυβερνητικοί παράγοντες, επιμελητηριακοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι χαιρέτισαν τις εργασίες, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως αναγνωρίζεται σήμερα ο κλάδος μας. Η εδραίωση της θεσμικής δράσης που θεωρούμε ότι είναι πλέον η Συνδιάσκεψη, είναι η πρώτη σημαντική επιτυχία.

Συγκεκριμένα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γ. Βρούτσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γ. Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Π. Σταμπουλίδης, η Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κα Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, κ. Γ. Αρβαντίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κ. Μίχαλος, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΕΕΘ, κ. Μ. Ζορπίδης, ο Πρόεδρος ΕΕΠ, κ. Γ. Βουτσινάς, ο Πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, Γ. Καββαθάς, ο κ. Στ. Κωνσταντάς εκ μέρους της ΕΑΕΕ και ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, κ. Γ. Τοζακίδης.

Τα αιτήματά μας σχετικά με τις φοροαπαλλαγές εκφράστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους πρώτους μήνες στη νέα κυβέρνηση, όμως η συνέχιση της προσπάθειάς μας για τη θεσμοθέτησή τους είναι δεδομένη δέσμευση όλων των Επιμελητηρίων.

Η επί χρόνια διεκδίκησή μας για αλλαγές στο ασφαλιστικό είδαμε να υλοποιείται το προηγούμενο διάστημα. Καλεσμένος ομιλητής το 2019 –ως αντιπολίτευση– ο Υπουργός Εργασίας σήμερα, μας τίμησε και φέτος με την παρουσία του. Άλλωστε, το διάστημα πριν την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου είχαμε στενή συνεργασία μαζί του, η οποία παραμένει για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Τα θέματα προσαρμογής των μητρώων των επιμελητηρίων με την εφαρμογή του ν.4583 έφεραν ακόμα πιο κοντά πολλά Επιμελητήρια με το Επιμελητήριο της Αθήνας. Από την πλευρά του ΕΕΑ, παρέχεται συνεχής υποστήριξη σε κάθε θέμα, για να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος συντονισμός για την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου. Η 2η Εθνική Συνδιάσκεψη επιβεβαίωσε την αξία αυτής της συνεργασίας.

Αντίστοιχα, κοινός στόχος μας είναι να εξακολουθήσουμε την ανταλλαγή ιδεών για δράσεις που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των επαγγελματιών, μέσα από την εκπόνηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων επαναπιστοποίησης. Άλλωστε, η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στη συμφωνία του με το ΕΙΑΣ για υλοποίηση προγραμμάτων επαναπιστοποίησης με συμβολικό κόστος και οι εκατοντάδες συνάδελφοι που ωφελήθηκαν από όλη την Ελλάδα, ήταν άλλη μία απόδειξη της αξίας των πρωτοβουλιών μας.

Η διεκδίκηση για τη στήριξη του κλάδου στην υγειονομική κρίση αλλά και η δράση ενημέρωσης για τα μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση, την οποία πραγματοποίησε το Επιμελητήριο της Αθήνας, με χίλιους και πλέον συναδέλφους να το παρακολουθούν από όλη την Ελλάδα, αποτέλεσαν επίσης σημαντική επιμελητηριακή πρωτοβουλία.

Οι νέες προκλήσεις του κλάδου

Όμως, πέρα από όλα αυτά, στη 2η Συνδιάσκεψη αναδείχθηκαν και οι νέες προκλήσεις του κλάδου.

Με αφορμή την εκμετάλλευση από την Πολιτεία και τις Περιφέρειες υπόλοιπων χρημάτων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ αναδείχθηκε το πρόβλημα της ένταξης του κλάδου μας στον χρηματοοικονομικό τομέα και κατά συνέπεια της εξαίρεσης του από αυτά.

Ήταν επιτυχία της συνδιάσκεψης ότι απηύθυνε χαιρετισμό ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Τσακίρης, και ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από το Υπουργείο, ύστερα από την παρέμβασή μας, για επίλυση του θέματος, δίνοντας μάλιστα σημαντικές πιθανότητες για θετική ανταπόκριση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Η απόφαση της 1ης Συνδιάσκεψης για τη διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου μετά από την ψήφιση του νόμου, και μετά την εύλογη καθυστέρηση λόγω της έντασης της υγειονομικής κρίσης, έφερε στο προσκήνιο την πρόκληση για τη δημιουργία του ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης του κλάδου από τα επαγγελματικά επιμελητήρια.

Κυρίαρχο μέλημά μας είναι να γίνει με τη στήριξη και των τριών μεγάλων επιμελητηρίων.

Το Επιμελητήριο της Αθήνας, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρό του, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, αναλαμβάνει το 50% του κόστους για την υλοποίησή του.

Σημαντικές πληροφορίες για τα κρίσιμα θέματα του κλάδου έλαβαν οι συμμετέχοντες από τους καλεσμένους εισηγητές. Συγκεκριμένα, ο κ. Αργ. Αργυριάδης (δικηγόρος) αναφέρθηκε στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού και της προστασίας του καταναλωτή, ο κ. Χρ. Νούνης (Πρόεδρος ΕΛΕΤΕΑ) για τη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων, ο κ Σπ. Σκοτίδας (διευθυντής ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ) για τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και οι κ. Χαρ. Βλάδος (καθηγητής Δ.Π.Θ) και Νικ. Ξυδάς (Ιδρυτής Humble Digital Agency) για την Covid-19 εποχή και τις αλλαγές που θα επέλθουν στη συμπεριφορά των καταναλωτών λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης υπήρξαν τοποθετήσεις συμμετεχόντων για τα θέματα του κλάδου που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για άλλη μία φορά τονίσθηκε ότι τα Επιμελητήρια δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα και δεν μπορούν να διεκδικούν αμιγώς συνδικαλιστικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις του κλάδου με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Φυσικά, ως σύμβουλοι της Πολιτείας μπορούν να προωθήσουν οποιοδήποτε αίτημα του κλάδου, αρκεί αυτό να εκφράζει σύσσωμο τον κλάδο και να το επιθυμούν οι αντίστοιχοι συνδικαλιστικοί φορείς. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως και στην1η Εθνική Συνδιάσκεψη, δόθηκε χρόνος στα Σωματεία του κλάδου να αναπτύξουν τις δικές τους θέσεις και να θέσουν τις προτεραιότητές τους

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και με ενδιαφέρον θα αναμένουμε την 3η Εθνική Συνδιάσκεψη στον Πειραιά, με την ευχή όλων αυτή να γίνει σε ένα διαφορετικό από το σημερινό περιβάλλον και όλοι μαζί να βρεθούμε ξανά στον ίδιο χώρο, προωθώντας ακόμα πιο δυνατά τα σημαντικά θέματα του κλάδου μας.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας