Διεθνή

Munich Re: $42 δις οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 1ο εξάμηνο του 2019

Συνολικά, 370 καταστροφικά συμβάντα προκάλεσαν συνολικές ζημίες ύψους $42 δισ., κατά το 1ο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Munich Re.

Σύμφωνα με την Munich Re, οι κυκλώνες στη Μοζαμβίκη και στην Ινδία, με μεγάλο αριθμό θυμάτων και ζημιές εκατομμύριων δολαρίων, καταδεικνύουν και πάλι την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ανθεκτικότητας έναντι των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Οι ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ, οι έντονες καταιγίδες στην Ευρώπη και οι πλημμύρες στην Αυστραλία ήταν οι πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στις βιομηχανικές χώρες.

Λόγω τυχαίων παραγόντων, οι συνολικές ζημιές παγκοσμίως τους πρώτους έξι μήνες του 2019 ήταν χαμηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Munich Re: $42 δις οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 1ο εξάμηνο του 2019«Οι καταστροφές στις φτωχότερες χώρες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, είναι ανησυχητικές, διότι τα θύματα δεν έχουν σχεδόν καμία ασφαλιστική κάλυψη. Ο κυκλώνας Idai, ο οποίος χτύπησε τη Μοζαμβίκη, ήταν συγκριτικά χειρότερος για τη χώρα αυτή από ό,τι ήταν ο σεισμός Tohoku –η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή που σημειώθηκε– για την Ιαπωνία το 2011. Σχεδόν τίποτα δεν ήταν ασφαλισμένο, οπότε πολύ λίγοι από τους πληγέντες ήταν σε θέση να λάβουν άμεση οικονομική βοήθεια για την απώλεια των περιουσιών τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτές οι χώρες συχνά χρειάζονται χρόνια για να ανακάμψουν από καταστροφές. Συνεπώς, ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να προωθήσει συνεργασίες με κυβερνήσεις και αναπτυξιακές τράπεζες για να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη», σχολιάζει ο Torsten Jeworrek, μέλος του ΔΣ της Munich Re.

Επισκόπηση των φυσικών καταστροφών για το πρώτο εξάμηνο του 2019

Συνολικά, 370 καταστροφικά συμβάντα προκάλεσαν συνολικές ζημίες ύψους $42 δισ., οι οποίες, μετά από προσαρμογή στον πληθωρισμό, είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο των τριάντα ετών, ύψους $69 δισ. Ωστόσο, οι ζημιές από τις σοβαρές πλημμύρες στη νοτιοανατολική Κίνα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο και σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω ποσό.

Οι ασφαλισμένες απώλειες ανήλθαν σε $15 δισ., δηλαδή κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των $18 δισ. Για πολλά συμβάντα, το ασφαλισμένο μέρος της συνολικής οικονομικής απώλειας ήταν εξαιρετικά μικρό λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης σε πολλές από τις πληγείσες χώρες.

Περίπου 4.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου ίδιος με αυτόν του προηγούμενου έτους (περίπου 4.300). Αλλά τουλάχιστον η τάση προς λιγότερα ανθρώπινα θύματα συνεχίστηκε, χάρη στα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, που ελήφθησαν: ο μέσος όρος των 30 ετών για το ίδιο διάστημα των έξι μηνών είναι πάνω από 27.000 θανάτους.

Η πιο θανατηφόρα καταστροφή παγκοσμίως μέχρι το τέλος Ιουνίου ήταν ο Cyclone Idai, ο οποίος πέρασε από τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική από τις 9 έως τις 14 Μαρτίου, κοστίζοντα τη ζωή περισσότερων από 1.000 ανθρώπων.

Τον Μάιο, οι καταιγίδες με ανεμοστρόβιλους στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές ύψους $3,3 δισ. Εξ αυτών οι ασφαλισμένες ανήλθαν σε περίπου $2,5 δισ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας