Μελέτες
Munich Re: $120 δισ. οι ασφαλισμένες ζημιές για φυσικές καταστροφές το 2022
Σε περίπου $270 δισ. ανέρχονται οι συνολικές απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2022, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Munich Re, λιγότερες από εκείνες του εξαιρετικά δαπανηρού 2021. Οι ασφαλισμένες απώλειες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2021 και υπολογίζονται σε περίπου $120 δισ., ξεπερνώντας και πάλι το όριο των $100 δισ. Ο τυφώνας Ίαν ήταν μακράν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή το 2022, με απώλειες περίπου $100 δισ., εκ των οποίων περίπου $60 δισ. ήταν ασφαλισμένες. Καταστροφικές πλημμύρες σημειώθηκαν σε τμήματα της Ασίας και της Αυστραλίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τη La Niña και την κλιματική αλλαγή.
Με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων για τις φυσικές καταστροφές του 2022, ο κ. Thomas Blunck, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή έχει όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις. Οι φυσικές καταστροφές το 2022 οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που, σύμφωνα με τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, είναι πιο έντονα ή συμβαίνουν συχνότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύουν και τα δύο. Μια άλλη ανησυχητική πτυχή που διαπιστώνουμε, ξανά και ξανά, είναι ότι οι φυσικές καταστροφές πλήττουν ιδιαίτερα τους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες. Πρέπει επομένως να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην πρόληψη και την οικονομική προστασία, με τη μορφή ασφάλισης για παράδειγμα».
Οι φυσικές καταστροφές του 2022 σε αριθμούς
Το 2022 ήταν μια χρονιά με εξίσου υψηλές απώλειες. Οι συνολικές απώλειες εκτιμώνται σε περίπου $270 δισ. (έναντι $320 δισ. το 2021) και οι ασφαλισμένες απώλειες σε περίπου $120 δισ. ($120 δισ. το 2021). Οι συνολικές απώλειες ήταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο (2017-2021: $97 δισ.). Το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο ασφαλισμένων ζημιών επηρεάζει τους ασφαλιστές σε μια περίοδο που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού όσο και συρρίκνωση της κεφαλαιακής βάσης λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αντίθετα, η θετική επίδραση στις επενδύσεις από τα υψηλότερα επιτόκια θα έρθει σε βάθος χρόνου.
«Δύο παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των στοιχείων για τις φυσικές καταστροφές του 2022. Πρώτον, βιώνουμε συνθήκες La Niña για τρίτη συνεχή χρονιά1. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα τυφώνων στη Βόρεια Αμερική, πλημμυρών στην Αυστραλία, ξηρασίας και καύσωνα στην Κίνα και ισχυρότερων βροχοπτώσεων των μουσώνων σε τμήματα της Νότιας Ασίας. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή τείνει να αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να αλληλοσυμπληρώνονται μερικές φορές», εξηγεί ο κ. Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα της Munich Re.
Ποιες ήταν οι χειρότερες φυσικές καταστροφές το 2022
Ο τυφώνας Ίαν ήταν υπεύθυνος για πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ζημιών και για περίπου τις μισές ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως. Αυτός ο ισχυρός τροπικός κυκλώνας έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα, τον Σεπτέμβριο, με ταχύτητα ανέμου σχεδόν 250 km/h (150 mph). Μόνο τέσσερις άλλες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ήταν ισχυρότερες όταν έφτασαν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, ενώ κάποιες άλλες είχαν παρόμοια ισχύ με τον Ίαν. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, προκάλεσε συνολικές ζημιές περίπου $100 δισ., εκ των οποίων τα $60 δισ. ήταν ασφαλισμένες (στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές που ήταν ασφαλισμένες μέσω του NFIP2). Όσον αφορά τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό ασφαλισμένες ζημιές, ο Ίαν ήταν ο δεύτερος πιο δαπανηρός τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.
Σοβαρές καταιγίδες όπως ο Ίαν εντάσσονται στις αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: οι περισσότεροι ερευνητές δεν αναμένουν αύξηση του συνολικού αριθμού των τροπικών κυκλώνων ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, αναμένουν αύξηση του ποσοστού των ιδιαίτερα σοβαρών κυκλώνων με εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις.
Η δεύτερη πιο δαπανηρή και η μεγαλύτερη σε ανθρώπινες απώλειες καταστροφή της χρονιάς ήταν οι σοβαρές πλημμύρες στο Πακιστάν, που οφείλονται στις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις των μουσώνων. Τον Αύγουστο, οι βροχοπτώσεις εκεί ήταν πέντε έως επτά φορές ισχυρότερες από τις συνηθισμένες. Το επιταχυνόμενο λιώσιμο των παγετώνων ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών αύξησε σημαντικά τις πλημμύρες. Τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι άμεσες απώλειες υπολογίζονται σε τουλάχιστον $15 δισ. – ποσό τεράστιο δεδομένου του μεγέθους του ΑΕΠ της χώρας. Σχεδόν τίποτα δεν ήταν ασφαλισμένο και αμέτρητοι άνθρωποι έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ένταση ενός τέτοιου γεγονότος έχει ήδη αυξηθεί κατά το ήμισυ λόγω της κλιματικής αλλαγής και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.
Για τους ασφαλιστές, η δεύτερη πιο δαπανηρή μεμονωμένη φυσική καταστροφή το 2022 ήταν οι πλημμύρες στη νοτιοανατολική Αυστραλία, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στις πολιτείες Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία, οι ακραίες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αμέτρητες πλημμύρες και σοβαρές υπερχειλίσεις ποταμών. Πολλοί κάτοικοι χρειάστηκε να διασωθούν από τα σπίτια τους με βάρκα ή ελικόπτερο. Οι πλημμύρες επηρέασαν, επίσης, τα μεγάλα αστικά κέντρα του Μπρίσμπεϊν και του Σίδνεϊ. Από τις συνολικές απώλειες ύψους περίπου $6,6 δισ., οι ασφαλισμένες δεν ξεπέρασαν τα $4 δισ. Τον Οκτώβριο, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν και πάλι καταστροφικές πλημμύρες στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ωστόσο, οι απώλειες δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο εκείνες στην αρχή του έτους. Συνολικά, οι πλημμύρες στην Αυστραλία προκάλεσαν το 2022 ζημιές ύψους $8,1 δισ., εκ των οποίων τα $4,7 δισ. ήταν ασφαλισμένα.
Οι κύκλοι της φύσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο πλημμυρών στην Αυστραλία, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις είναι πολύ πιο πιθανές κατά τη διάρκεια των ετών La Niña. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει περαιτέρω την ένταση των βροχοπτώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις δασικές πυρκαγιές και τους καύσωνες, οι οποίοι τείνουν να συμβαίνουν σε χρονιές που επικρατεί το φαινόμενο El Niño, αντίθετο της La Niña.
1 Το φαινόμενο La Niña εμφανίζεται ως μέρος μιας κυκλικής κλιματικής ταλάντωσης στον Ειρηνικό (“El Niño/Southern Oscillation”, ENSO για συντομία), η οποία επηρεάζει τον καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συνθήκες La Niña συνήθως ευνοούν την ανάπτυξη τυφώνων, ενώ οι συνθήκες El Niño τις εμποδίζουν.
2 Εθνικό πρόγραμμα ασφάλισης κατά των πλημμυρών για ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News