Monte Carlo 2016: Οι εξελίξεις στην αντασφαλιστική αγορά
Την 60ή επέτειο της συνάντησης των αντασφαλιστών στο Μοντε Κάρλο γιόρταζε φέτος η αγορά στην ετήσια καθιερωμένη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε 10 με 15 Σεπτεμβρίου. Σε συναντήσεις, pressconference, επίσημα cocktail και “κλειστές” εκδηλώσεις, οι εκπρόσωποι των αντασφαλιστικών εταιρειών και τα στελέχη των μεγαλύτερων μεσιτικών γραφείων αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της αγοράς, το οποίο και φέτος δεν φαίνεται να επιφυλάσσει συνταρακτικές εξελίξεις ή εκπλήξεις. Για μια ακόμη χρονιά, οι αντασφαλιστές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη πλεοναζόντων κεφαλαίων στην αγορά για τους λόγους που έχουν συζητηθεί πολλάκις και στο παρελθόν και τον «ανταγωνισμό» από τα ILS (Insurance – linked securities). Οι ανανεώσεις του ερχόμενου Ιανουαρίου αναμένεται να κινηθούν και φέτος σε σταθερά επίπεδα.
Η Munich Re δεν περιμένει σημαντική ανάπτυξη στον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο
Κατά τα προσεχή έτη η Munich Re δεν αναμένει σημαντική ανάπτυξη στην ασφαλιστική ή αντασφαλιστική ζήτηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Δ.Σ. της Εταιρείας στο Monte Carlo, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πίεση που δημιουργείται στην αγορά με το πλεονάζον κεφάλαιο που κυκλοφορεί σε αυτήν δεν θα χαλαρώσει σύντομα.
Ο κ. Torsten Jeworrek, μέλος του Δ.Σ. της Munich Re,δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η ανάλυση των αντασφαλιστών δίνει σχετικά χλιαρές προοπτικές ως προς τη ζήτηση της αγοράς.
«Δεν αναμένεται σημαντική ανάπτυξη στις ασφάλειες και τις αντασφάλειες», δήλωσε ο κ. Jeworrek, προσθέτοντας ότι ενώ η ανάπτυξη θα είναι ίσως υψηλότερη στις αναδυόμενες αγορές, στις ανεπτυγμένες αγορές η ζήτηση για (αντα)σφαλιστική κάλυψη θα είναι σχετικά στατική.
Ιδίως σε ό,τι αφορά την αγορά της αντασφάλισης, ο κ. Jeworrek ανέφερε ότι η Munich Re προβλέπει αύξηση 1% τα επόμενα χρόνια, σε επίπεδο που δεν θα είναι επαρκές για να απορροφήσει μέρος των περίσσιων κεφαλαίων ή τα εναλλακτικά κεφάλαια που υπάρχουν στην αγορά σήμερα.
Εδώ και μερικά χρόνια η αγορά βλέπει την Κίνα ως μια πιθανή πηγή ανάπτυξης, αλλά ο κ. Jeworrek είπε ότι η Munich Re βλέπει τις εκχωρήσεις αντασφάλισης στην Κίνα να ακολουθούν πτωτική πορεία.
Με την αγορά αντασφάλισης γεμάτη από παραδοσιακά κεφάλαια, ενώ τα εναλλακτικά κεφάλαια συνεχίζουν να αυξάνονται, η υποτονική ανάπτυξη είναι πιθανό να επιδεινώσει την πίεση των αντασφαλιστών σε μια εποχή που τα κέρδη είναι σε πτώση.
«Το περιβάλλον στην ασφαλιστική βιομηχανία εξακολουθεί να κυριαρχείται από τον έντονο ανταγωνισμό και την ασφυκτική πίεση για αλλαγές», αναφέρει η Munich Re σε πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε, όπου επισημαίνει επίσης και τα εξής: «Ο ανταγωνισμός χαρακτηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια, την υψηλή κεφαλαιοποίηση των συμμετεχόντων στην αγορά, και τον αντίκτυπο των εναλλακτικών κεφαλαίων. Εξακολουθεί να υπάρχει διαθέσιμο μεγάλο capacity. Αλλά η πίεση όσον αφορά τις τιμές, τους όρους και τις προϋποθέσεις έχει χαλαρώσει ελαφρώς κατά τα τελευταίους γύρους ανανεώσεων».
Με τις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων πλέον τόσο χαμηλές, ώστε οι αντασφαλιστές μόλις μετά βίας να καλύπτουν το κόστος του κεφαλαίου, οι προοπτικές φαίνονται ζοφερές, εάν δεν αυξηθεί η ζήτηση.
Η Munich Re ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τη βοήθεια «ενεργού κυκλικού management, προσαρμοσμένων αντασφαλιστικών λύσεων και με καινοτομία», δήλωσε η Εταιρεία.
Εκτός από τις πολύπλοκες, προσαρμοσμένες λύσεις, «προωθούμε την καινοτομία, συχνά σε συνεργασία με τους πελάτες μας» εξηγεί ο κ. Jeworrek. Η Munich Re βλέπει τη «συνεχή επέκταση των ορίων της ασφαλιστικής κάλυψης –που υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από την ψηφιακή τεχνολογία» ως κλειδί για τη δική της επιτυχία, σε ένα δύσκολο περιβάλλον χωρίς νέες ευκαιρίες στο κομμάτι του underwriting.
Για τις μικρότερες αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, η μειωμένη ζήτηση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, καθώς μπορεί να μην είναι σε θέση να επενδύσουν τόσο υψηλά επίπεδα κεφαλαίων στην καινοτομία προκειμένου να είναι κερδοφόρες και να επιβιώσουν.
Η μικρότερη ανάπτυξη θα δυσκολέψει πολύ και τους παρόχους εναλλακτικών κεφαλαίων καθώς και ILS (χρεόγραφα συνδεδεμένα με ασφάλιση), ίσως ωθώντας τους να ανεβάσουν και πάλι τον ανταγωνισμό στις τιμές. Ωστόσο, το χαμηλότερο κόστος του κεφαλαίου και η αποτελεσματικότητα των ILS κεφαλαίων θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επωφεληθούν από αυτή την τάση, παίρνοντας δουλείες από κάποιες από τις μικρές και μεσαίες εταιρείες της αντασφαλιστικής αγοράς.
Ενώ ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των εναλλακτικών κεφαλαίων που έχουν ήδη μπει στον αντασφαλιστικό κλάδο και των ILS στα κέρδη της (αντ)ασφάλισης παραμένει σχετικά ασαφής, αντασφαλιστές όπως η Munich Re έχουν ολοένα αυξανόμενη ικανότητα να συνεργάζονται με τα εναλλακτικά κεφάλαια για ίδιον όφελος, σύμφωνα με τον κ. Torsten Jeworrek. Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που έδωσε στον ιστότοπο artemis.bm, το μέλος του Δ.Σ. της Munich Re μιλάει για τις φυσικές καταστροφές και πόσο αυτές θα επηρεάσουν τις ανανεώσεις του Ιανουαρίου, καθώς και για την τάση εξαγορών στον χώρο των αντασφαλειών.
Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα της συνέντευξής του έχουν ως εξής:
Πώς θα επηρεάσουν την αντασφαλιστική τιμολόγηση οι μέχρι σήμερα απώλειες από καταστροφές που έχουν καταγραφεί στο 2016, καθώς πλησιάζουμε τις ανανεώσεις της 1ης Ιανουαρίου;
Πράγματι, οι ζημίες που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές κατά το α’ εξάμηνο του 2016 ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους. Συνολικά, οι απώλειες μέχρι το τέλος του Ιουνίου ανήλθαν σε $70 δις. (το περασμένο έτος $59 δις.), εκ των οποίων $27 δις ήταν ασφαλισμένες. Οι κύριοι παράγοντες απωλειών ήταν οι ισχυροί σεισμοί στην Ιαπωνία και το Εκουαδόρ, οι καταιγίδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά.
Ωστόσο, ακόμα και μετά από έξι μήνες, είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί η επίδραση των απωλειών από φυσικές καταστροφές στις ανανεώσεις του Ιανουαρίου. Για παράδειγμα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, στον Ειρηνικό, θα ξεκινήσει η φάση του φαινομένου La Niña, το οποίο στη συνέχεια επηρεάζει και άλλα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το La Niña τείνει να προάγει τον σχηματισμό τυφώνων στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό και μεγαλύτερο αριθμό τυφώνων στις Φιλιππίνες. Περισσότερα στοιχεία για τη μέση δραστηριότητα μεγάλων απωλειών θα δώσουν σίγουρα μια πιο ρεαλιστική εικόνα της κερδοφορίας, η οποία θα βοηθήσει να συνυπολογιστεί ο παράγοντας αυτών των εξόδων στην τιμολόγηση.
Νομίζω ότι είναι απίθανο να υπάρξει ένα ενιαίο μεγάλο γεγονός που θα αλλάξει την αγορά, αλλά μάλλον μια σειρά από απώλειες και άλλα περιστατικά, όπως η περαιτέρω ενοποίηση ή ακόμα και πτωχεύσεις, η επιδείνωση των αποτελεσμάτων, κ.λπ. Από περιφερειακή άποψη, ωστόσο, τα τεράστια ποσά σε απώλειες δεν είναι πάντα απαραίτητο να επηρεάσουν προσωρινά την τιμολόγηση.
Είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη ενοποίηση στον κλάδο των αντασφαλιστών στο μέλλον;
Στο μεγαλύτερό της μέρος, η ενοποίηση στον αντασφαλιστικό τομέα λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε μικρότερες εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ισχυρότεροι παίκτες στην αγορά στο μέλλον. Αυτό δεν θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των τιμών και ως εκ τούτου είναι καλό για την αγορά.
Nick Frankland, Guy Carpenter: Θα γίνουν οι μεσίτες ανταγωνιστές των αντασφαλιστικών εταιρειών;
«Το τοπίο στην αγορά κεφαλαίων είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο, με νέες μορφές και πηγές κεφαλαίου να αυξάνουν ταχύτατα το εύρος των διαθέσιμων επιλογών για τον αγοραστή», αναφέρει ο κ. Nick Frankland, Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα δραστηριοτήτων EMEA του μεσίτη αντασφαλίσεων Guy Carpenter, σε δηλώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή το event του Μόντε Κάρλο.
«Η αγορά των buyers στον τομέα των αντασφαλίσεων τώρα επεκτείνεται και πέρα από τις τιμές, με διαφορετικές πηγές κεφαλαίων να προσφέρουν διαφορετικό διαρθρωτικό σχεδιασμό των προϊόντων τους, όρους, διάρκεια και επίπεδα εξασφάλισης και αποτελεσματικότητας. Αυτό επιβαρύνει τον αντασφαλιστή με την ευθύνη να διασφαλίσει ότι προσφέρει στον πελάτη την πιο αποτελεσματική μορφή κεφαλαίου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος» δήλωσε ο κ. Frankland.
Πρόκειται για μια βασική παρατήρηση που ταιριάζει με την τοποθέτηση της Guy Carpenter, ότι οι αντασφαλιστές όλο και περισσότερο θα πρέπει να είναι αγνωστικιστές ειδικοί επί των κεφαλαίων σε ό,τι αφορά την ανάλυση, την τιμολόγηση και τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, χρησιμοποιώντας τα πλέον κατάλληλα κεφάλαια του ισολογισμού που έχουν στη διάθεσή τους.
Και αυτή η αυξανόμενη ανάγκη, τα κεφάλαια να έχουν επιλεγεί κατάλληλα, δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τους buyers και τους παρόχους κεφαλαίων, είναι επίσης καλή για τους μεσίτες, ανυψώνει τη θέση τους, υποστηρίζει ο κ. Frankland.
«Στην Guy Carpenter, αναγνωρίζουμε πλήρως ότι ο ρόλος μας είναι κεντρικής σημασίας για να ταιριάξουμε αγοραστές και πωλητές μέσα από το πιο αποτελεσματικό δυνατό κανάλι. Είμαστε σε ισχυρότερη θέση για να παρέχουμε πρόσβαση σε όλες τις μορφές του κεφαλαίων και έτσι να εξασφαλίζουμε τις καλύτερες τιμές, όρους και προϋποθέσεις».
Αυτό που είναι ενδιαφέρον εδώ είναι το πώς θα εξελιχθεί η δυναμική ενός αντασφαλιστικού κλάδου στον οποίο μεσίτες και μεγάλες αντασφαλιστικές θα τοποθετούν τους εαυτούς τους ως συμβούλους κεφαλαίων.
Θα μπορούσε η επόμενη φάση του ανταγωνισμού να είναι μεταξύ των αντασφαλιστών και των μεσιτών καθώς οι ρόλοι συγκλίνουν, με τους παρόχους κεφαλαίων να γίνονται περισσότεροι; Εάν οι αντασφαλιστές θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν τα σωστά κεφάλαια, μέσα από μια πληθώρα επιλογών, τότε και οι μεσίτες μπορούν να προσφέρουν την υπηρεσία αυτή χρησιμοποιώντας την αγορά των ILS και τα διευθυντικά στελέχη της. Αν προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Frankland, το ζήτημα τότε θα ήταν η αποτελεσματικότητα. Τι είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσεις; Μεσίτη ή αντασφαλιστή, για να έχεις πρόσβαση στα κατάλληλα κεφάλαια;
Swiss Re: Αυξάνει η ζήτηση για εξατομικευμένη αντασφάλιση
Η ζήτηση για εξατομικευμένες λύσεις μεταβίβασης κινδύνου αυξάνεται εντός της αντασφαλιστικής αγοράς, σύμφωνα με τη Swiss Re. Η τάση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τους μεγάλους αντασφαλιστές να βρεθούν υπό την πίεση διαχειριστών κεφαλαίων ILS με επιρροή, καθώς θα προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ιδιαιτερότητες και τα κοινά χαρακτηριστικά του κλάδου των ILS.
Στην τελευταία έκθεση SIGMA της Swiss Re που δημοσιεύτηκε στο ετήσιο συνέδριο του κλάδου αντασφάλισης στο Μόντε Κάρλο, ο αντασφαλιστικός κολοσσός υπογράμμισε την αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές λύσεις.
Αυτές οι δομές έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν πιο αποτελεσματική προστασία από τον κίνδυνο και να επιτρέψουν στους ασφαλιστές να «βελτιστοποιήσουν την κεφαλαιακή τους δομή, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση αλλά και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος των κεφαλαίων», εξηγεί η Swiss Re.
Η αυξημένη ανάγκη για εξατομικευμένες και μερικές φορές (όχι πάντα) πολύπλοκες λύσεις, έχει εν μέρει προκύψει λόγω της ενοποίησης της αγοράς, της παγκοσμιοποίησης των κινδύνων, της τεχνολογικής προόδου και των ρυθμιστικών εξελίξεων σε διάφορες περιοχές.
«Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλότερα όρια και υψηλότερες ίδιες κρατήσεις, καθώς και στην υποκατάσταση των τοπικών συμβάσεων από μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες λύσεις. Ωστόσο, αυτό συμβαδίζει με μια μεγαλύτερη ανάγκη για προσαρμοσμένες αντ-ασφαλιστικές δομές, που θα αντιμετωπίζουν μοναδικές καταστάσεις και μερικές φορές μπορεί να ενισχυθούν με καινοτόμα χαρακτηριστικά για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη», σύμφωνα με τον κ. Kurt Karl, Chief Economist της Swiss Re.
Η αντασφαλιστική δίνει παραδείγματα και case studies εξατομικευμένων αντ-ασφαλιστικών λύσεων, τα οποία χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά που είναι κοινά στον κλάδο ασφάλισης συνδεδεμένης με κινητές αξίες (ILS), χαρακτηριστικά όπως τα παραμετρικά εναύσματα ενεργοποίησης.
Ως παράδειγμα, η Swiss Re ανέφερε μια κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού στην Ουρουγουάη που χρειαζόταν συνδυασμένη ασφαλιστική προστασία κατά της ξηρασίας και των υψηλών τιμών του πετρελαίου˙ μια βασισμένη σε δείκτες λύση, που θα χρησιμοποιούσε παραμετρική δομή ενεργοποίησης για να καθορίσει πληρωμές βασισμένες είτε στα επίπεδα βροχής, είτε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Εάν οι βροχοπτώσεις έπεφταν κάτω από ένα ορισμένο σημείο ενεργοποίησης ή οι τιμές του πετρελαίου ήταν πολύ υψηλές, ενεργοποιούνταν η πληρωμή.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες περιπτώσεων που χρησιμοποιούνται από τη Swiss Re ενσωματώνουν παραμετρικά εναύσματα ενεργοποίησης, καλύπτουν κινδύνους σχετικούς με τον καιρό αλλά και όχι, αξιοποιώντας τελικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά στον χώρο των ILS.
Ως αποτέλεσμα, μεγάλοι αντασφαλιστές, όπως η Swiss Re, η Munich Re, η SCOR, η Hannover Re, κ.ο.κ., που σχεδιάζουν εξατομικευμένες λύσεις διαμορφωμένες με τρόπο που είναι παρόμοιος με μια συμφωνία από τον χώρο των ILS, όπως ένα ομόλογο καταστροφής, θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από την πίεση κεφαλαίων ILS και των διαχειριστών που ειδικεύονται σε αυτούς τους τύπους αντ-ασφαλιστικών λύσεων.
Καθώς η ζήτηση για εξατομικευμένες λύσεις μεταβίβασης κινδύνου αυξάνει, οι παίκτες του τομέα των ILS θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά τους. Άλλωστε, οι προσαρμοσμένες και σύνθετες λύσεις για καιρικούς κινδύνους σε όλη την υδρόγειο είναι αυτό στο οποίο είναι πολύ επιτυχημένος ο χώρος των ILS.
Την ίδια στιγμή, καθώς οι μεγάλες αντ-ασφαλιστικές κοιτούν να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση για εξατομικευμένες λύσεις στο τοπίο των εξελισσόμενων κινδύνων, οι ασφαλιστές, οι αντασφαλιστές και οι διαχειριστές ταμείων ILS θα μπορούσαν να αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα ίδια χαρακτηριστικά του κόσμου μεταφοράς κινδύνων για την ανάπτυξη αποδοτικών λύσεων για τους πελάτες τους, κάτι που θα οδηγούσε στην περαιτέρω σύγκλιση των παραδοσιακών κλάδων της αντ-ασφάλισης και του τομέα των ILS.