Δράσεις ΕΚΕ
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τα Παιδικά Χωριά SOS και το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπέγραψαν διετές μνημόνιο συνεργασίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Στόχοι του μνημονίου είναι η αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη σύνταξη και προώθηση ερευνητικών και επιμορφωτικών προτάσεων, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων, αναφορικά με την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας.
Με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τα παρακάτω:
- Τον από κοινού σχεδιασμό προγραμμάτων παρέμβασης σε ευάλωτες οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο, με επίκεντρο τους βιολογικούς γονείς και τα παιδιά.
- Την αξιοποίηση της εμπειρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα θεωρητικού υποβάθρου και ερευνητικής μεθοδολογίας, προκειμένου να σχεδιασθούν από κοινού και να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.
- Τον από κοινού σχεδιασμό προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών, των μαθητών και μαθητριών καθώς και των γονέων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Τον από κοινού σχεδιασμό παρεμβάσεων σε περιπτώσεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς των βιολογικών γονιών των παιδιών που υποστηρίζονται στα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS στην Κρήτη.
Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου έδωσαν το παρών απευθύνοντας χαιρετισμούς ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης, καθώς και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής.
Ο Γενικός Γραμματέας των Παιδικών Χωριών SOS, κ. Κωνσταντίνος Σουρίκας, ευχαριστώντας το Πανεπιστήμιο για τη δυνατότητα που δίνει στα Παιδικά Χωριά SOS να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με τα Τμήματα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η εκπαίδευση και η ψυχολογική υποστήριξη σε ανήλικους και ενήλικες, οι παρεμβάσεις στην αποϊδρυματοποίηση και η εφαρμογή της αναδοχής και υιοθεσίας και γενικότερα οι επερχόμενες δομικές αλλαγές στην παιδική προστασία και στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνικογνωστική ανάπτυξη των παιδιών, είναι πεδία και τομείς που θα επιφέρουν σημαντικές θετικές αλλαγές στις ζωές μας και στο αύριο την κοινωνίας και της χώρας μας και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αυτό θα μπορέσουμε να το πετύχουμε μέσα από εσάς και μαζί με εσάς».
Λίγα λόγια για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS
Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του SOS Children’s Villages International, που δραστηριοποιείται σε 136 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό την προστασία παιδιών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη φροντίδα των βιολογικών γονιών τους.
Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν τα εξής προγράμματα:
• Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, το Πλαγιάρι στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο
• Στέγες Νέων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
• Ξενώνας Bρεφών SOS στην Αθήνα
• Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, τον Πειραιά και τις Σάπες Ροδόπης
• Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα και την Πάτρα.