Άρθρα
Μηνύματα και προτροπές στην αγορά από τη ΔΕΙΑ
Το ενδιαφέρον αλλά και ερωτήσεις του κοινού –που δυστυχώς δεν υπήρξε χρόνος για να υποβληθούν– προκάλεσε το πάνελ της 2ης ημέρας της 20ής Συνάντησης Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στο Costa Navarino.
Το πάνελ περιελάμβανε τους εκπροσώπους των εποπτικών αρχών, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της ΤτΕ, και κ. Δημήτριο Ζαφείρη, επικεφαλής του τμήματος Risks and Financial Stability της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟPΑ), καθώς και την κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ. Συντόνιζε ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, Γενικός Γραμματέας της ΕΑΕΕ.
Δυστυχώς, η εύλογη πρόθεση και προσπάθεια του συντονιστή να ολοκληρωθεί η εκδήλωση έως τη μια το μεσημέρι, για να αποχωρήσουν εγκαίρως όσοι είχαν δεσμευτικό πρόγραμμα μετά το πέρας του συνεδρίου, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μέρους του ακροατηρίου, που βρήκε τις τοποθετήσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και επιθυμούσε να διατυπώσει ερωτήσεις στο πάνελ των ομιλητών.
Εύλογη ήταν και η προσδοκία του ακροατηρίου, μιας και η επικεφαλής της εποπτικής αρχής της αγοράς παρίστατο για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση και οι ερωτήσεις που θα ήθελαν να τις απευθύνουν οι εποπτευόμενοι, πάντοτε σχετικά με το έργο της Αρχής της οποίας προΐσταται, είναι πολλές και σημαντικές. Η τοποθέτησή της, ωστόσο, είχε αρκετά μηνύματα για την αγορά και όλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, και λόγω της επικαιρότητας, στο σχόλιο που έκανε κλείνοντας την παρουσίασή της η κα Σεληνιωτάκη, ότι η ΔΕΙΑ στηρίζει την προσπάθεια της αγοράς για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του κόσμου.
«Χρειάζεται ωστόσο», σημείωσε, «να μας κάνετε κοινωνούς των σχεδίων σας, από το στάδιο της προετοιμασίας, ώστε να μπορέσουμε ως αρχή να σας παράσχουμε τη βοήθειά μας στον βαθμό που μπορούμε».
Πριν, ωστόσο, καταλήξει σε αυτή την προτροπή, η κα Σεληνιωτάκη είχε ήδη μιλήσει για πληθώρα ζητημάτων που απασχολούν εταιρείες και διαμεσολαβούντες εξίσου.
Επιγραμματικά και ενδεικτικά, παραθέτουμε ζητήματα που απασχολούν σήμερα την εποπτική αρχή και στα οποία αναφέρθηκε η κα Σεληνιωτάκη:
Εταιρική διακυβέρνηση
Η εταιρική διακυβέρνηση και ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται το ζήτημα στο πλαίσιο του Solvency II είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΔΕΙΑ, γι’ αυτό και η επικεφαλής της εποπτικής αρχής επιδίωξε τις σχετικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, που πλέον φαίνεται ότι και εκείνες αντιμετωπίζουν το ζήτημα με περισσότερο ουσιαστικά μέτρα από ό,τι στο παρελθόν.
Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία
Τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία και οι νέου τύπου επενδύσεις των οποίων κάνουν χρήση οι ασφαλιστικές, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις, ενέχουν νέους κινδύνους αλλά απαιτούν και νέα κεφάλαια, κάτι που οι εταιρείες οφείλουν να συνυπολογίζουν.
Ευνοϊκότερες προσαρμογές
Η συνεργασία με την ασφαλιστική αγορά και συγκεκριμένα με τις εταιρείες που ενδεχομένως επιθυμούν αλλαγές και ευνοϊκότερες προσαρμογές σε θέματα που καθορίζονται από την Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά όργανα και η ελληνική αγορά μπορεί να θεωρεί ότι είναι ακατάλληλα διαρθρωμένα ή θεσμοθετημένα, είναι εφικτή τόνισε η κα Σεληνιωτάκη. Ωστόσο, για να υπάρχει συνεργασία, η αγορά πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τις ενστάσεις και τους ισχυρισμούς της.
PEPP
Το PEPP (Pan-european private pension product), για το οποίο γίνονται πολλές συζητήσεις, απασχολεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, και όχι μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται, όπως ειπώθηκε, για ένα προϊόν που σηματοδοτεί την παραδοχή της Κομισιόν ότι υπάρχει η συγκεκριμένη ανάγκη που πρέπει να καλυφτεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια (και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακουστεί στην Ελλάδα σήμερα). Η κα Σεληνιωτάκη επεσήμανε στους εκπροσώπους των εταιρειών ότι, σε αυτόν τον τομέα (συνταξιοδοτικά προϊόντα), θα πρέπει να προετοιμάζονται για διατομεακό αλλά και ολοένα αυξανόμενο διασυνοριακό ανταγωνισμό.
Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι πάντα στο “στόχαστρο” της ΔΕΙΑ, καθώς αποτελεί βασική πεποίθηση της κας Σεληνιωτάκη ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη για πληθώρα ζητημάτων που αγγίζουν την ασφαλιστική αγορά, επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και, επομένως, θα πρέπει να βρίσκονται σε μια σχεδόν διαρκή διαδικασία επανεκπαίδευσης και τακτικής επαναπιστοποίησης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η επικεφαλής της εποπτικής αρχής εκφράζεται εμφατικά για αυτές τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι κανένας άλλος κλάδος, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου των εκπαιδευτών και υπεύθυνων ελέγχου και πιστοποίησης των διαμεσολαβητών, δεν έχει υποχρεωθεί ποτέ και από κανέναν να περνάει από τόσους… ελέγχους καταλληλότητας!
Είναι απολύτως κατανοητή η αγωνία της κας Σεληνιωτάκη και οι εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της διαμεσολάβησης, που ήταν παρόντες στο ακροατήριο, είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν στα μέλη τους τις υψηλές προσδοκίες της εποπτικής αρχής, ώστε το επίπεδο της κατάρτισής τους να ανταποκρίνεται σε εκείνο των εταιρειών που εκπροσωπούν.
IDD
Η πρόσφατη οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) έχει στόχο, όπως σημείωσε η κα Σεληνιωτάκη, να μπορεί η ασφαλιστική εταιρεία να παρακολουθήσει όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του πελάτη. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε η ίδια, η εταιρεία είναι ο κύριος υπεύθυνος για την προώθηση των προϊόντων της.
ΕΠΥ
Οι ΕΠΥ ήταν το μοναδικό θέμα για το οποίο η κα Σεληνιωτάκη πρόλαβε να δεχθεί συγκεκριμένες παρατηρήσεις-ερωτήσεις, και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μίλησε για το φαινόμενο εταιρειών που εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα στις χώρες όπου βρίσκεται η έδρα τους, κάτι που κατά την άποψή του στοιχειοθετεί περίπτωση regulatory arbitrage (εκμετάλλευση μιας “τρύπας” στο ρυθμιστικό σύστημα και τη νομοθεσία, για την αποφυγή δυσμενών ρυθμίσεων).
Η απάντηση της κας Σεληνιωτάκη ήταν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει να υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ευτυχώς πολλές.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση άτυπων κολεγίων μεταξύ των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, με αντικείμενο την επαρκέστερη εποπτεία των εταιρειών ΕΠΥ.
Η EIOPA έχει ειδικό forum το οποίο ασχολείται με το θέμα αυτό, δήλωσε σχετικά, αλλά για να γίνουν αλλαγές πρέπει να προωθηθεί το θέμα σε επίπεδο Commission.
Ωστόσο, και εφόσον το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική ασφαλιστική αγορά, η κα Σεληνιωτάκη προέτρεψε τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ να συζητηθεί το θέμα εκτενέστερα στην ίδια την Ένωση καθώς, όπως είπε, το ζήτημα έχει να κάνει κυρίως με τα δίκτυα διανομής.
Με εξαίρεση το σχόλιο του κ. Σαρρηγεωργίου, o Δ/νων Σύμβουλος της Ατλαντικής Ένωσης, κ. Γιάννης Λαπατάς, ήταν ο μόνος στον οποίο δόθηκε χρόνος για μια ερώτηση στο πάνελ.
Αφού εξέφρασε τη θετική του άποψη για το έργο της εποπτικής αρχής της ΤτΕ, ο κ. Λαπατάς είπε: «Ως Έλληνας ιδιοκτήτης εταιρείας πρέπει να περάσω από 40 κύματα για να ασκήσω τη δραστηριότητά μου», αναφερόμενος προφανώς σε ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις, και συμπλήρωσε: «Δεν συμβαίνει το ίδιο με κάποιους οι οποίοι ουσιαστικά “επιλέγουν” εποπτική αρχή και εκπροσωπούν στην Ελλάδα εταιρείες –ορισμένες φορές και δύο, για να μπορούν να μεταφέρουν την παραγωγή αν χρειαστεί. Πρόκειται για εταιρείες που σήμερα συγκεντρώνουν το 20% της παραγωγής της αγοράς. Η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά μήπως χρειάζεται επ’ αυτού η συνδρομή και η βοήθεια της EIOPA;».
Η απάντηση που έλαβε ο κ. Λαπατάς από την κα Σεληνιωτάκη ήταν ότι η ΔΕΙΑ δεν αμφισβητεί την ποιότητα καμίας εποπτικής αρχής άλλης χώρας και ότι πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για θέμα διαμεσολάβησης.
Αμαλία Ρουχωτά