Άρθρα

Μηνύματα και εντυπώσεις μετά τον σεισμό – τσουνάμι στη Σάμο

Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος… Για τον λόγο αυτόν, το πρόσφατο καταστροφικό φαινόμενο, που έπληξε κατά κύριο λόγο τη Σάμο, μας οδήγησε στο να επικοινωνήσουμε με κάποιους ασφαλιστικούς πράκτορες της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου να έχουμε εικόνα…

Εικόνα, όχι μόνον από την καταστροφή, καθότι επ’ αυτής η ενημέρωση από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι μάλλον ολοκληρωμένη, αλλά για εκείνη που το γεγονός δημιουργεί στην ασφαλιστική ευαισθησία και στην ασφαλιστική διαδικασία.

Οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί πράκτορες με τους οποίους τηλεφωνικά επικοινωνήσαμε και εξαιρετικά πρόθυμα ανταποκρίθηκαν είναι ο κ. Στάθης Σίδερης από το Βαθύ, ο κ. Λουκάς Τζόγιας από το Καρλόβασι, ο κ. Σωκράτης Βουγαζιανός από το Βαθύ και η κα Γεωργία Λάμπρογλου, που εργάζεται στον Πειραιά, αλλά κατάγεται και έχει δουλέψει στη Σάμο, στη Χώρα πλησίον του Πυθαγορείου. Μιλήσαμε, επίσης, και με το ασφαλιστικό στέλεχος, πτυχιούχο του Πανεπιστημίου της Σάμου, κ. Σταύρο Αγγελάκη.

Ο κ. Λουκάς Τζόγιας, άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες, αφού είναι και μουσικός και συγγραφέας, μας τόνισε στην αρχή της συζήτησής μας το πρωτοφανές και το τρομακτικό του γεγονότος. Θεωρεί ότι η ώρα που συνέβη το φαινόμενο υπήρξε μάλλον σωτήρια ως προς το ενδεχόμενο να είχαμε περισσότερα ανθρώπινα θύματα. Οι καταστροφές υπήρξαν ολικές για τα περισσότερα παλαιά κτίσματα, σε αντίθεση με εκείνα που έχουν αναγερθεί μεταγενέστερα, ώστε να θεωρούνται σύγχρονα και ως εκ τούτου γι’ αυτό και άντεξαν. Φυσικά, εκκλησίες εμβληματικές, όπως η Αγία Άννα και η Αγία Παρασκευή, αλλά και παλαιά κτήρια σχολείων καταστράφηκαν ολοσχερώς, προς μεγάλη θλίψη όλων, όπως μας τόνισε η κα Γεωργία Λάμπρογλου.

Ο κ. Στάθης Σίδερης μας τόνισε, αφενός, τη διατήρηση του φόβου και της ανησυχίας στους κατοίκους, από τους εκατοντάδες μετασεισμούς, αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω της ανάγκης μετεγκατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από χώρους επισφαλείς.

Ο κ. Σωκράτης Βουγαζιανός μας θύμισε την, σε παρελθόντα χρόνο, καταστροφή που είχε επισυμβεί στη Σάμο από την καταστροφή φράγματος, η οποία είχε προκαλέσει υλικές ζημιές, ενώ απείλησε και ανθρώπινες ζωές.

Στη Σάμο, η ασφαλιστική δραστηριότητα απασχολεί επαγγελματικά λίγες δεκάδες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, που μάλλον δεν ξεπερνούν, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, τους 30 έως 35. Ασφαλιστήρια πωλούν και αρκετοί άλλοι επαγγελματίες, όπως λογιστές, βενζινοπώλες, κ.ά. –υποθέτουμε, πιστοποιημένοι ασφαλιστικά.

Συναφή δραστηριότητα, μάλλον ανταγωνιστική προς τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ασκούν και εργαζόμενοι στα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Οι καλύψεις για σεισμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνομιλητών μας, δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες, αλλά και ο περιορισμός της ιδίας κράτησης του 2% μειώνουν έτι περαιτέρω τις αναμενόμενες απαιτήσεις.

Με εξαίρεση μιας ή δύο περιπτώσεων, δεν κατεγράφησαν ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Συνολικά, τα περίπου 500 ακατοίκητα (κατ’ εκτίμηση) σπίτια που επλήγησαν αλλά και οι εκκλησίες και τα σχολεία ήταν, φυσικά, ανασφάλιστα.

Σχετικά με τις ζημιές που κατεγράφησαν σε πλήθος αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσεως, δυστυχώς, τα περισσότερα ήταν ανασφάλιστα για φυσικές καταστροφές, αφού οι ιδιοκτήτες τους είχαν προτιμήσει, πέραν των υποχρεωτικών καλύψεων, να επιλέξουν καλύψεις όπως εκείνες της Νομικής Προστασίας, της Οδικής Βοήθειας και κάποιοι της Θραύσεως Κρυστάλλων.

Η ασφαλιστική αγορά στη νήσο Σάμο είναι σαφώς υποτυπώδης. Ακόμη και η επώδυνη διαπίστωση ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα, δεν κρίνεται ικανή από μόνη της να δημιουργήσει στους κατοίκους ασφαλιστική συνείδηση. Κατά κύριο λόγο, οι προσωπικές γνωριμίες μπορεί να λειτουργούν κυρίως στις περιπτώσεις διεκπεραίωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης των αυτοκινήτων, πλην όμως καθόλου ή μάλλον ελάχιστα δημοφιλής είναι η ζήτηση και η αποδοχή προτάσεων ασφάλισης Ζωής, Συντάξεων και Νοσοκομειακής Περίθαλψης.

Στο σημείο αυτό, από τα λεγόμενα των επαγγελματιών, σημειώσαμε ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «εργαστεί» κατά το παρελθόν αρνητικά για τα προσωπικά συμβόλαια. Αντίθετα, σήμερα, επαγγελματίες, αν και Γενικών Κλάδων, μας ονομάτισαν θετικές παρουσίες (-α) εταιρειών Ζωής, αν και οι ίδιοι δεν συνεργάζονται με τις συγκεκριμένες (-η).

Εν τέλει, ο σεισμός της Σάμου έγινε η αιτία να χάσουν τη ζωή δύο νέα παιδιά για τα οποία η Ελλάδα θρηνεί, ανέδειξε το πρόβλημα της επικινδυνότητας των διατηρητέων και εγκαταλελειμμένων κτισμάτων και επιβεβαίωσε την ανάγκη της διάδοσης του Θεσμού της Ασφάλισης. Η τοπική κοινωνία της Σάμου, του νησιού του ορθολογιστή Πυθαγόρα, έζησε και ζει τον κορωνοϊό, έζησε και ζει τον τρόμο του Εγκέλαδου και των μετασεισμών, αλλά φέρει και το βαρύ φορτίο ύπαρξης στο έδαφός της προσφυγικών-μεταναστευτικών δομών. Δυστυχώς αναφέρθηκαν και φαινόμενα όπου κακοποιά στοιχεία κάτω από τις έκτακτες συνθήκες μετά τον μεγάλο σεισμό, συμμετείχαν σε λεηλασίες περιουσιών.

Κλείνοντας, οφείλουμε να καταγράψουμε ότι αναζητώντας επαγγελματίες ασφαλιστικούς πράκτορες για να συνομιλήσουμε, κάποιοι διευθυντές πωλήσεων και μάλιστα μεγάλων εταιρειών δεν μπόρεσαν να μας συστήσουν συνεργάτες τους.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας