Άρθρα
MetLife KΕΦΑΛΑΙΑ KΑΛΥΨHΣ – Μέρος 2ο
Αξιόπιστες απαντήσεις και πολυεπίπεδες λύσεις για βασικές ανάγκες ασφάλισης
Μετά από την απλή περιγραφή και ανάλυση που έγινε στο προηγούμενο τεύχος, όσον αφορά στις έννοιες «Βιοτικό Επίπεδο», «Ανάγκη», «Επιθυμία», «Αγαθά & Υπηρεσίες», αποδεικνύεται περίτρανα η σπουδαιότητα ύπαρξης εισοδήματος, και σ’ αυτό εστιάζουμε στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος της «Α.Α.» στα Κεφάλαια Κάλυψης Ζωής, με βασικό και κύριο αρωγό της προσπάθειάς μας τη MetLife.
Το εισόδημα δημιουργεί στον κάτοχο την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη, για να είναι σε θέση να αποκτά αγαθά και υπηρεσίες, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και υποστηρίζοντας με αξιοπρέπεια το εκάστοτε βιοτικό του επίπεδο.
Λογικό επακόλουθο όλων των προηγουμένων είναι η ανάγκη απόκτησης εισοδήματος, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί όλος αυτός ο μηχανισμός ικανοποίησης των αναγκών και επιθυμιών του κάθε ανθρώπου, που ζει και πορεύεται μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.
Εισόδημα μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσα από διάφορες μορφές επένδυσης:
- Επένδυση της όποιας υπάρχουσας περιουσίας διαθέτει, στην εκάστοτε χρονική στιγμή: αποταμιευμένα χρήματα, κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, κ.λπ.), ακίνητη περιουσία. Η όποια απόδοση δημιουργεί εισόδημα.
- Επένδυση χρόνου που θα κάνει, για παραγωγή συγκεκριμένης μορφής έργου, το οποίο ανταλλάσσεται με εισόδημα. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτής της μορφής επένδυσης, είναι να διαθέτει την ικανότητα, για να μπορεί να παράγει το έργο.
Ικανότητα παραγωγής έργου: το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ανθρώπου
Κατά την άποψη πολλών οικονομικών αναλυτών το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει ο άνθρωπος είναι η ικανότητα που έχει να παράγει έργο. Μέσω αυτής της ικανότητας μπορεί να δημιουργήσει τεράστια περιουσία.
Και μόνο το γεγονός ότι, μέσω της ικανότητας που έχει κάποιος να παράγει έργο, μπορεί με αξιοπρέπεια να υποστηρίζει καθημερινά το εκάστοτε βιοτικό επίπεδο, τόσο το δικό του όσο και της οικογενείας του, αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, είναι μια τεράστια περιουσία –αρκεί, βέβαια, να μπορεί να αξιοποιήσει την ικανότητά του.
Όταν όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά σε κάποιον είναι σύμφωνα με τις επιθυμίες και σύμφωνα με αυτά που σχεδίαζε ο ίδιος και επιζητούσε να συμβούν, τότε η ζωή του θα ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι στον χρόνο. Όμως, δυστυχώς, δεν είναι πάντα έτσι για όλους. Αποδεδειγμένα, υπάρχει ένας “πιστός σύντροφος”, που ακολουθεί τον άνθρωπο σε όλα τα βήματα της ζωής μας: ο Κίνδυνος!
Όταν η επέλευση του κινδύνου μηδενίζει την ικανότητα παραγωγής έργου και απόκτησης εισοδήματος…
Κίνδυνος είναι εκείνο το απρόβλεπτο, μελλοντικό, ζημιογόνο γεγονός που έρχεται και δημιουργεί άμεσα σοβαρά προβλήματα. Η επέλευση, για παράδειγμα, του κινδύνου μέσω μιας σοβαρής ασθένειας ή ενός ατυχήματος, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και συγχρόνως συνθήκες ατομικού και οικογενειακού αποπροσανατολισμού, πανικού και χάους.
Βασικός και κύριος προσανατολισμός για τον καθένα, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη αξιοποίηση όλων των κατάλληλων μέσων, που θα οδηγήσουν στη γρηγορότερη επάνοδο στο άριστον της υγείας, όσο βέβαια αυτό κινείται σε επιτρεπτά για την ιατρική επιστήμη πεδία και όρια –λογική και φυσιολογική αντίδραση. Πέραν όμως αυτού, ως άμεσο επακόλουθο, η επέλευση του συγκεκριμένου κινδύνου επιφέρει και τη μείωση ή τον μηδενισμό της ικανότητας παραγωγής έργου, άρα και κατ’ επέκταση της απόκτησης εισοδήματος μέσω της εργασίας.
Σύμφωνα με την ασφαλιστική επιστήμη, ο Κίνδυνος ορίζεται ως η πιθανότητα που υπάρχει να συμβεί ένα γεγονός, που σαν συνέπεια θα έχει τη μείωση ή τον μηδενισμό της υπάρχουσας ή και της μελλοντικής περιουσίας κάποιου προσώπου ή την ανάγκη αυξήσεώς της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη ανάγκη.
Όσο απλό είναι να το περιγράφει κανείς, τόσο τρομακτικά ασύλληπτο είναι να το βιώνει: από ένα τυχαίο γεγονός και από τη μια στιγμή στην άλλη, ένα άτομο, μία οικογένεια, ένα νοικοκυριό να βρίσκεται χωρίς εισόδημα. να μην είναι σε θέση να καλύπτει με αξιοπρέπεια τις ανάγκες και τις επιθυμίες του βιοτικού του επιπέδου, αλλά και να μην έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την κατάσταση, τόσο από την πλευρά της αποκατάστασης της υγείας όσο και από την πλευρά της απόκτησης εισοδήματος.
- Σε μια τέτοια λοιπόν θλιβερή κατάσταση, ποια είναι η λύση;
- Με ποιο τρόπο, τουλάχιστον οικονομικά, δεν θα υπήρχε καμία επίπτωση στο βιοτικό του επίπεδο;
- Πώς θα μπορούσε με αξιοπρέπεια να υποστηρίζει την κάλυψη των αναγκών και επιθυμιών του;
- Πώς θα μπορούσε η οικογένειά του να είναι εξασφαλισμένη οικονομικά, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να ζει, χωρίς να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες;
Ο προβληματισμός και η επίγνωση της κατάστασης, μέσω της ανάλυσης των ασφαλιστικών αναγκών
Προς αναζήτηση των ιδανικών απαντήσεων αλλά και την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων, μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται απλή η προσέγγιση των συγκεκριμένων ερωτημάτων, αλλά τελικά δεν είναι. Επιβάλλεται πρωτίστως να προηγηθεί ο κατάλληλος προβληματισμός. Επιβάλλεται να καταπιαστεί ο καθένας σε βάθος με το συγκεκριμένο ζήτημα – πρόβλημα, να ασχοληθεί σοβαρά, επιζητώντας κατάλληλους τρόπους προσέγγισης, έτσι ώστε να αποκτήσει σαφή γνώση αλλά και επίγνωση της όλης κατάστασης, που θα του επιτρέψουν να οδηγηθεί με αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπισή του.
Όλοι οι άνθρωποι στη MetLife αυτό το γνωρίζουμε άριστα και γι’ αυτό η μεθοδολογία που ακολουθούμε πιστά στην όλη διαδικασία πώλησης όλων των ασφαλιστικών παροχών, είναι ο «Προβληματισμός και η Ανάλυση των Ασφαλιστικών Αναγκών του Πελάτη» και αυτό αποτελεί για μας «ακρογωνιαίο λίθο».
Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση, έτσι ώστε να αποκτήσει ο κάθε συνεργάτης μας τόσο τις απαραίτητες γνώσεις όσο και τις δεξιότητες, που θα τον κάνουν άριστο εφαρμοστή αυτής της μεθοδολογίας, με απώτερο στόχο βέβαια να μπορεί να οδηγεί τον συνομιλητή του, κάθε φορά, στο επίπεδο εκείνο που θα είναι σε θέση να συνειδητοποιεί ο ίδιος ποια ακριβώς είναι η ανάγκη του και για ποιο λόγο και τι χρειάζεται να κάνει, έτσι ώστε να την καλύψει αποτελεσματικά. Μόνον τότε επιτυγχάνεται με αποτελεσματικό τρόπο η αντιμετώπιση του προβλήματος, δίνοντας κάθε φορά την ιδανική λύση. Σημαντικός επίσης σύμμαχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι και η νοοτροπία με την οποία προσεγγίζεται η όλη αυτή διαδικασία.
«Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το πόσα γνωρίζει κάποιος… μέχρι να γνωρίσουν για το πόσο νοιάζεται γι’ αυτούς».
Η επέλευση ενός κινδύνου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την Απώλεια Ζωής κάποιου, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση Μόνιμης και Ολικής Ανικανότητας για εργασία ή μίας Σοβαρής Ασθένειας.
Η κάθε κατάσταση, εκ των πραγμάτων, οδηγεί στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων, και το κάθε πρόβλημα επιφέρει τις δικές του απρόβλεπτες συνέπειες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες μη ελεγχόμενες επιπλοκές στην πορεία του κάθε νοικοκυριού.
- Ποιος είναι, άραγε, ο βαθμός προετοιμασίας που έχει ο καθένας αλλά και το κάθε νοικοκυριό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις μη ελεγχόμενες και αναπόφευκτες επιπλοκές;
- Ποια είναι η αποτελεσματικότερη λύση;
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ “Α.Α.”
Διαβάστε επίσης:MetLife KΕΦΑΛΑΙΑ KΑΛΥΨHΣ -Μέρος Α’