Marsh: Οι εμπορικές εντάσεις απειλούν την πολιτική σταθερότητα
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στις πολυεθνικές δραστηριότητες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Marsh, του κορυφαίου παγκοσμίως ασφαλιστικού μεσίτη και συμβούλου διαχείρισης κινδύνων.
Ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων 2020, που εξέδωσε η Marsh JLT Specialty’s Credit Specialties Practice, βασίζεται σε στοιχεία της Fitch Solutions, κορυφαίας πηγής ανεξάρτητων πολιτικών, μακροοικονομικών, χρηματοοικονομικών αναλύσεων και αναλύσεων βιομηχανικών κινδύνων.
Τα συμπεράσματα του Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων 2020 της Marsh αντανακλούν το Global Risks Report 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διαπιστώνει ότι οι οικονομικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων συγκαταλέγονται στους κινδύνους που θα απασχολήσουν περισσότερο το 2020.
Βασικά ευρήματα του Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων 2020
• Η πόλωση που παρατηρείται από το 2019 –με τις συναφείς πολλαπλές προκλήσεις για πολυμερή προσέγγιση και ελεύθερο εμπόριο– αναμένεται να ενταθεί το 2020, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
• Το Χονγκ Κονγκ παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση του βραχυπρόθεσμου δείκτη πολιτικών κινδύνων (STPRI) παγκοσμίως –μετά το Σουδάν–, λόγω των πολύμηνων διαδηλώσεων που καθιστούν ιδιαιτέρως τεταμένη τη σχέση του με την ηπειρωτική Κίνα.
• Μετά το Brexit, οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μελλοντικές σχέσεις του με την Ευρώπη θα συνεχίσουν να είναι ο κυρίαρχος πολιτικός κίνδυνος στην περιοχή.
• Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν και μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αναμένεται να συνεχιστούν το 2020.
• Οι θέσεις στον STPRI (βραχυπρόθεσμος δείκτης πολιτικού κινδύνου) αρκετών χωρών της Λατινικής Αμερικής –συμπεριλαμβανομένων της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, της Αϊτής, της Βολιβίας και της Αργεντινής– έχουν επιδεινωθεί, καθώς οι κυβερνήσεις τους θεωρούν όλο και πιο δύσκολη την εξισορρόπηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της κοινωνικής σταθερότητας. Αντίθετα, η θέση της Βραζιλίας στον STPRI βελτιώθηκε το 2019, εν μέσω συνεχών οικονομικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τους επενδυτές.
• Στην Αφρική, ενώ οι θέσεις της Γουινέας, του Μάλι και της Νότιας Αφρικής στον STPRI παρέμειναν αμετάβλητες το 2019, οι επερχόμενες εκλογές στην περιοχή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια. Η Ρουάντα παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση θέσης στον συγκεκριμένο δείκτη μεταξύ των χωρών της Αφρικής, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Ενώ ο φετινός Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων διαπιστώνει μια προοπτική γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, υπάρχουν πολύ σημαντικοί τομείς ευκαιριών για οργανισμούς που είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουν αυτό το περίπλοκο και δυναμικό περιβάλλον κινδύνου», δήλωσε ο Nick Robson, Global Practice Leader, Credit Specialties, Marsh JLT Specialty. «Η κατανόηση των πολιτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, παράλληλα με την ασφάλιση αυτών των κινδύνων, μπορεί να τις βοηθήσει να διαχειριστούν την έκθεσή τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που φέρνουν το παγκόσμιο εμπόριο και οι επενδύσεις».
Ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Marsh για το 2020 εξετάζει περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, βάσει της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής, οικονομικής και επιχειρησιακής σταθερότητας και δίνει μια εικόνα για το πού είναι πιθανότερο να προκύψουν κίνδυνοι.
Ο διαδραστικός χάρτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις πολυεθνικές να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσουν τους οικονομικούς πόρους τους και θα διαχειριστούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη λειτουργά τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις επενδύσεις και τις συμβάσεις τους κατά το έτος που διανύουμε.
Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας
Αναφορικά με τη χώρα μας η Έκθεση της Marsh αναφέρει: Στην Ελλάδα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, που του επέτρεψε να προχωρήσει με μια ατζέντα υπέρ των επιχειρήσεων και να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας, διευκολύνοντας τις σχέσεις με τους πιστωτές.
Ως αποτέλεσμα, η Fitch Solutions αύξησε τη θέση της χώρας στον δείκτη βραχυπρόθεσμου πολιτικού κινδύνου (STPRI) από 61,0 σε 65,2 –μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην Ευρώπη. Μια υψηλότερη θέση στον STPRI αντιπροσωπεύει αυξημένη πολιτική σταθερότητα και αποτελεί ένα κομμάτι της συνολικής βαθμολογίας του δείκτη πολιτικών κινδύνων της Fitch Solutions.