Μαραθώνιος η αναβάθμιση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Ανοιχτή ή κλειστή ήταν τελικά η εκδήλωση της ΕΑΕΕ, που πραγματοποιήθηκε κι εφέτος με αφορμή την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση; Σαφώς λιγότερος κόσμος την παρακολούθησε και πάντοτε προερχόμενος, στην πλειοψηφία του, από τις τάξεις του στελεχιακού δυναμικού των ασφαλιστικών εταιρειών. Λόγω επερχόμενων εκλογών, ένα γρήγορο πέρασμα πριν την έναρξη έκαναν και ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές, ενώ ο Διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για μαραθώνιο…

Το ερώτημα που διατυπώναμε και στις προηγούμενες αντίστοιχες εκδηλώσεις παραμένει αναπάντητο: ωραία τα λέμε, αλλά σε ποιον τα λέμε; Ο τίτλος της εκδήλωσης «Προετοιμάζοντας το μέλλον» έμεινε μόνο τίτλος, καθώς επί της ουσίας οι τοποθετήσεις δεν προσέφεραν στους παριστάμενους καμία ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά σε αυτά που επιφυλάσσει το μέλλον, αν εξαιρέσουμε την ξεκάθαρη δήλωση της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΕΚΑ, σε περίπτωση που γίνει ξανά κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, που ζητούν σε λίγες μέρες και την ψήφο μας, δεν έκαναν τον κόπο να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, την πρόσκληση του οποίου αποδέχτηκαν, ωστόσο, για να μιλήσουν στην εκδήλωση. Έτσι, ακούσαμε τον κ. Κωστή Χατζηδάκη να δίνει… χρησμό για το ιδιότυπο φορολογικό αρμπιτράζ που ισχύει σήμερα για τα ΤΕΑ και τα Ομαδικά ασφαλιστήρια, λέγοντας ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργάζονται για μετά τις εκλογές, η οποία θα προβλέπει πολυεργοδοτικά ταμεία και παρεμβάσεις στην εποπτεία, «θα υπάρξει και μια παρέμβαση λελογισμένη στο επίπεδο της φορολόγησης, χωρίς να ανατρέπουμε βεβαιότητες, αλλά και χωρίς να διαιωνίζουμε αδικίες». Ακούσαμε την κα Ξενογιαννακοπούλου να αναφέρεται στους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρείες και μας ξάφνιασε η αναφορά της στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, στον σεβασμό του εργασιακού καθεστώτος και στους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους ως γενικευμένη παρατήρηση για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες! Επίσης, η κα Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε, σε σημείο των τοποθετήσεων της για το ΕΣΥ, πως η ιδιωτική ασφάλιση δεν θα έπρεπε να λειτουργεί με την αγωνία του ανταγωνισμού προς το κράτος (sic). Παράδοξη τοποθέτηση για όποιον γνωρίζει έστω και στοιχειωδώς την πορεία των ασφαλίσεων υγείας τα τελευταία χρόνια, που ενισχύονται κυρίως διότι πολύς κόσμος φοβάται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις συγκλονιστικές ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Επί των ζητημάτων που ετέθησαν από την ασφαλιστική αγορά διά στόματος του δημοσιογράφου κ. Νίκου Χατζηνικολάου, που συντόνισε το πάνελ των πολιτικών εκπροσώπων, καταγράψαμε συνοπτικά τα εξής:

● Για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών
Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε ότι κίνητρα φορολογικά ΘΑ δοθούν για την ασφάλιση έναντι σεισμικού κινδύνου. Οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές δεν αξιολογούνται για την ώρα ως προτεραιότητα. Η κα Ξενογιαννακοπούλου μας ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ επιδιώξει έναν συγκροτημένο θεσμικό διάλογο για το θέμα της κλιματικής κρίσης γενικότερα και ο κ. Μάντζος προειδοποίησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι ταμπού για την ελληνική κοινωνία, οπότε το κόμμα του θα προέκρινε τα κίνητρα για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

● Για τις Επαγγελματικές ασφαλίσεις, όπου εξαντλείται το πλαίσιο στα ΤΕΑ, και για τη φορολογική ανισότητα μεταξύ ΤΕΑ και Ομαδικών
Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε για την ίδρυση του ΤΕΚΑ αλλά και την πρόθεση του κόμματός του να νομοθετήσει τα πολυεργοδοτικά ταμεία. Η κα Ξενογιαννακοπούλου επιχειρηματολόγησε κατά του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον πρώτο πυλώνα και ως προς τα επαγγελματικά ταμεία επικαλέστηκε την υπάρχουσα εμπειρία των αρνητικών παραδειγμάτων (ταμείο φαρμακοϋπαλλήλων). Ο κ. Μάντζος μετέφερε την άποψη του κόμματός του, ότι η κεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να αφορά μόνο τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης, θύμισε ότι το 2002 το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τα Επαγγελματικά Ταμεία αλλά και ότι το κόμμα του θα επιδιώξει την επέκτασή τους και θα υποστηρίξει την παροχή φορολογικών κινήτρων.

● Για τις ασφαλίσεις Υγείας και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναμόρφωση του ΕΣΥ
Ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, που απέτυχε να τιμήσει στην τετραετία που πέρασε, και αναφέρθηκε γενικώς σε συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε στην Ελλάδα. Πολύτιμα συμπληρωματική χαρακτήρισε η κα Ξενογιαννακοπούλου την ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα της Υγείας, καθώς αποτελεί επιλογή για τους πολίτες. Ο κ. Μάντζος υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του δεν αποκλείει τη συμπληρωματική σχέση της ιδιωτικής ασφάλισης με τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες υγείας και τις στοχευμένες φορολογικές κινητροδοτήσεις.

Αμαλία Ρουχωτά

Ο Μαραθώνιος της Ιδιωτικής Ασφάλισης

«Η αναβάθμιση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία είναι μαραθώνιος που απαιτεί επιμονή και αντοχή»: τα λόγια αυτά ανήκουν στον Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και είναι μια παραδοχή βαρύνουσας σημασίας, αν αναλογιστούμε πού και ενώπιον ποιων διατυπώθηκε.

Αποδέκτες αυτής της παραδοχής-διαπίστωσης, περισσότερο παντός άλλου, είναι οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίοι άκουσαν από τον επόπτη αυτής της αγοράς να τους “συνιστά” υπομονή, επιμονή και αντοχή, ανάλογες εκείνων που διαθέτει ένας Μαραθωνοδρόμος!

Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: γιατί ο κ. Στουρνάρας κατέληξε σε αυτή την… παραδοχή; Τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει κάτι τέτοιο και να το διατυπώνει απροκάλυπτα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ και μάλιστα εν είδει κατακλείδας, στην παρέμβασή του;

Ας δούμε τι ανέφερε, επικαλούμενος μάλιστα και σχετική μελέτη της EIOPA:

  1. Το έλλειμα ιδιωτικής ασφάλισης των Ελλήνων καταναλωτών εν μέρει μόνο οφείλεται στις δικές τους προσωπικές αντιλήψεις για την ασφάλιση. Οφείλεται κατά βάση σε μια αδυναμία του κράτους να αναγνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και μάλιστα συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, των υφιστάμενων κρατικών και κοινωνικών μηχανισμών.
  2. Η χώρα μας έχει ένα από μεγαλύτερα ασφαλιστικά κενά στην προστασία των πολιτών, από όλες τις χώρες της ΕΕ. Μελέτη της ΕΙΟΡΑ κατέδειξε ότι περίπου το 15% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχουν ασφαλίσει την οικία τους έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών. Την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:
    ● το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
    ● το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
    ● το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.
  3. Στη μελέτη αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 5 κράτη της ΕΕ με τον υψηλότερο φόρο ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών: Για κάθε €100 ασφάλιστρα που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, τα €20 αφορούν φόρο ασφαλίστρων.
  4. Η μελέτη της ΕΙΟΡΑ καταλήγει ότι είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία.
    (Πώς θα γίνει αυτό;) Mέσω της μείωσης των κινδύνων για τους ασφαλισμένους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μακροχρόνιων παραγωγικών επενδύσεων.
  5. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα πάντα με τον Διοικητή, είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων, που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μία τέτοια εξέλιξη θα ελάφρυνε το κόστος των ζημιών, ιδίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόσο για τους πληγέντες ασφαλισμένους όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα ελευθέρωνε πόρους, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

Από τα προαναφερθέντα, νομίζουμε ότι προκύπτει με ενάργεια γιατί μίλησε για Μαραθώνιο ο Διοικητής της ΤτΕ. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του ασφαλιστικού κλάδου για ανάπτυξη προσκρούουν στον “τοίχο” και στα “εμπόδια” που υψώνει η ελληνική Πολιτεία, με τις πράξεις, τις παραλείψεις της, τις αδυναμίες και την αναποφασιστικότητά της. Όλες οι προτάσεις για ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών είναι στο τραπέζι, χρόνια τώρα, αλλά καμία Κυβέρνηση δεν τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη και δεν νομοθετεί σχετικά. Το μήνυμα της ΕΑΕΕ, «προετοιμάζοντας το μέλλον», χρειάζεται, δυστυχώς, και τη συμβολή της Πολιτείας, για να μη μείνει… λόγος κενού περιεχομένου!

Σούλα Κορμά

Δείτε εδώ το δελτίο Τύπου της ΕΑΕΕ.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας