Διαμεσολαβούντες
Μ. Τζωρτζωρής: Η πολιτεία οφείλει να αλλάξει στάση έναντι της ασφαλιστικής αγοράς
Τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής για την ιδιωτική ασφάλιση ως προς την ωφέλεια που μπορεί να παραχθεί για την οικονομία και την κοινωνία, ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, μιλώντας στο 16ο Insurance Conference της ethos EVENTS, με τίτλο «H νέα εποχή συνεργασίας Ιδιωτικής Ασφάλισης – Κράτους», που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου στην Αθήνα.
Ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, υπογράμμισε την κατ ΄αρχάς ανάγκη άρσης των αντικινήτρων που υφίστανται σήμερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και φυσικά, της χορήγησης φορολογικών και άλλων κινήτρων ώστε ο κλάδος να αναδείξει τη δυναμική που κρύβει μέσα του, πάντα προς όφελος όλων. «Η αλλαγή στάσης της πολιτείας έναντι της ασφαλιστικής αγοράς έχει ιδιαίτερη αξία στην παρούσα φάση καθότι όλοι αναμένουμε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Τζωρτζωρής.
Μιλώντας ειδικότερα για την κλιματική αλλαγή, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ σημείωσε ότι: «Στην Ελλάδα το πρόβλημα ξεπερνά το ζήτημα της αύξησης της θερμοκρασίας και άρα της ξηρασίας, τον κίνδυνο περισσότερων πυρκαγιών και άρα πλημμυρών, όπως και την ένταση των φαινομένων από το τροπικό κλίμα και τους κυκλώνες». Όπως εξήγησε «το πρόβλημα στην Ελλάδα καταγράφεται πιο σύνθετο, διότι η χώρα είναι hotspot, καθώς, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, η άνοδος της θερμοκρασίας τρέχει με 20% μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης, στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι εμείς είμαστε η πλέον σεισμική χώρα στην Ευρώπη και η 5η – 6η στον κόσμο, όπως και ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστη, οπότε και απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει ανάλογους κινδύνους, ενώ όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση των κατοικιών στην Αττική, συνθέτουν την τέλεια καταιγίδα».
«Η αντιμετώπιση των ανωτέρω κινδύνων επιβάλει τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος μιας τεράστιας καταστροφής», τόνισε ο κ. Μ. Τζωρτζωρής, για να προσθέσει ότι «το 10% έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους προφανώς και δεν αρκεί, καθώς δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά με ένα ποτήρι νερό, αισιοδοξούμε όμως ότι πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σχολιάζοντας το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης των επαγγελματικών ευθυνών, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα, όχι μόνο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια, για να ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο την προβλεπόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγία, αλλά το σημερινό καθεστώς, με τον τρόπο που ψηφίστηκε επί της ουσίας, δεν εφαρμόζεται, είναι ημιτελές και δεν προβλέπει μηχανισμούς ελέγχου.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «για την υποχρεωτική ασφάλιση των επαγγελματικών ευθυνών είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κόστος, αλλά μόνο ωφέλεια. Η εν λόγω ασφαλιστική κάλυψη είναι απολύτως λογική και απαραίτητη για την προστασία όλων μας και το κόστος της περιορίζεται ετησίως σε 150 με 200 ευρώ, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε επαγγελματίες με τζίρο 75.000 το έτος».
Αναγνωρίζοντας την αξία της συγκεκριμένης ασφάλισης, ο κ. Μ. Τζωρτζωρής υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος θα πρέπει να συνδεθεί με την ασφάλιση επαγγελματικής και εργοδοτικής ευθύνης, όταν διαθέτουν εργαζομένους.
Τέλος, σε ότι αφορά τη σπουδαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης επεσήμανε ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ο κλάδος θα μπορούσε να προσφέρει στο ΑΕΠ σε αναλογία 1 προς 3,6, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που θα παράγει να επιστρέφει άλλα 3,6 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.
«Θα ήταν αναμενόμενο λοιπόν», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, «το περιβάλλον υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης να καταστεί ευνοϊκότερο. Στην περίπτωση μας, ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθότι έχουμε επιβαρύνει τα ασφαλιστήρια με τον μεγαλύτερο φόρο ασφαλίστρων στην Ευρώπη, επιβάλλουμε έναν πολύ άδικο φόρο (ΦΠΑ) στις νοσοκομειακές δαπάνες που επιβαρύνει τις αποζημιώσεις, επιτρέπουμε την παραβατικότητα αφήνοντας ατιμώρητους χιλιάδες ανασφάλιστους οδηγούς αυτοκινήτου, έχουμε αφαιρέσει κάθε κίνητρο υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης και τέλος, δεν ευθυγραμμίζουμε την πρακτική μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες στα θέματα επαγγελματικών ευθυνών».
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News