Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Από το 2015 θα ισχύσει ένα μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, που θα διαμορφωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει Κώδικα Δεοντολογίας, για τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών. Στόχος της Κυβέρνησης είναι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να δημιουργηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο και να εκδοθεί ο σχετικός Κώδικας Δεοντολογίας,ώστε να εφαρμοσθούν οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου για τους δανειολήπτες.
Έργο του εν λόγω Συμβουλίου, με δυο λόγια, θα είναι η εισήγηση δέσμης μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, για τη δημιουργία συμβουλευτικού μηχανισμού προς τους δανειολήπτες, καθώς και για την αποσαφήνιση εννοιών όπως «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επισημαίνει ότι «τα ποσά που αναφέρονται σχετικά με τον προσδιορισμό των δαπανών διαβίωσης αποτελούν αποκυήματα φαντασίας», προσθέτοντας στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι «η Κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση των πλειστηριασμών, θα λειτουργήσει με κοινωνική ευαισθησία και θα διασφαλίσει την προστασία όλων των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη».
Από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να σχολιάσουμε ως θετικό, το γεγονός ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, είναι εκείνος που έχει αναλάβει να προετοιμάσει, από την πλευρά του Υπ.Αν., το πλαίσιο για τη θεσμοθέτηση των εννοιών «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Ως πολιτικός άνδρας, που έχει δώσει σαφή δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, θεωρούμε ότι θα χειριστεί με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο και αυτή την αποστολή που του ανατέθηκε.
Αναφορικά, τώρα, με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αξίζει να σημειωθούν τα εξής:
Θα συσταθεί άμεσα με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και θα μετάσχουν σ’ αυτό οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μεταξύ άλλων, έργο του Συμβουλίου θα είναι ενδεικτικά:
- Διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων.
- Προτάσεις τροποποιήσεων των υφιστάμενων νομικών πλαισίων σε θέματα ουσίας και διαδικασίας/δικονομίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην επίλυση θεμάτων ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών αναφορικά με τις καθυστερούμενες αποπληρωμές.
- Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων.
- Αποτελεσματική ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών και των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων επί των ανωτέρω θεμάτων.
- Υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την κατάρτιση των πολιτών και των επαγγελματιών.
- Δημιουργία ενός δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διαχείρισης οφειλών
- Ορισμός των αρχών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και εκτίμηση, ετησίως, των «απαραίτητων δαπανών διαβίωσης», με βάση τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα ενσωματωθούν και θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της κατάρτισης του Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στις απόπειρες εξωδικαστικού συμβιβασμού και ενώπιον των δικαστηρίων.
Αναφορικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, να σημειωθεί ότι αυτός θα εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις 31-12-2014. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου και της δυνατότητας αποπληρωμής, δεσμευτικούς κανόνες με σαφή χρονοδιαγράμματα, προϋποθέσεις επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών, την εισαγωγή των ορισμών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και «απαραίτητων δαπανών διαβίωσης» επί των αποφάσεων των τραπεζών, σχετικά με παροχή λύσεων/αναδιαρθρώσεων δανείων σε καθυστέρηση πληρωμής.