Editorial
Κραυγές και ψίθυροι για την Τράπεζα της Ελλάδος (Editorial, Mάιος 2022)
Η «Ασφαλιστική Αγορά» είναι ένα κλαδικό περιοδικό. Περιττός, ίσως, ο χαρακτηρισμός, αλλά το σημειώνουμε εκ προοιμίου, έτσι ώστε η κριτική μας στο πρόσωπο του κ. Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος και των στελεχών της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να μην αφήνει χώρο για παρερμηνείες –καλώς ή κακώς, δεν είμαστε δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ανήκουμε στο Fun Club του κ. Πολάκη!
Δυστυχώς, έχουμε “κραυγάσει” για τον Διοικητή της ΤτΕ και τη ΔΕΙΑ, και μάλιστα σε εξώφυλλά μας, τουλάχιστον δύο φορές και αυτή είναι η τρίτη. ευχόμαστε να είναι η τελευταία επί της θητείας του κ. Στουρνάρα!
Αξίζει να θυμόμαστε ότι ως εποπτική αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος στοχεύει:
- «στην προστασία των ληπτών της ασφάλισης, των ασφαλισμένων και των δικαιούχων απαιτήσεων από ασφάλιση,
- στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αυτήν, και
- στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, καθώς και στις χώρες όπου τυχόν δραστηριοποιούνται οι ελληνικές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις».
(Απόσπασμα από την ιστοσελίδα της ΤτΕ).
Ας δούμε γιατί επανερχόμαστε με το παρόν σχόλιό μας σε «κραυγές και ψιθύρους»…
Την πρωταπριλιά, απευθύναμε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη ή μη επαναξιολόγησης και αναμόρφωσης της εξεταστέας ύλης και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις για την πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων για τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων.
Η απάντηση της ΤτΕ ήταν η εξής: «Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας και το ενδιαφέρον σας προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να δοθεί απάντηση στα ερωτήματά σας».
Εισπράττοντας και καταγράφοντας τα μηνύματα της αγοράς απ’ άκρου εις άκρον της χώρας μας, έχουμε διαπιστώσει ότι, αφενός μεν, οι επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης νιώθουν και εισπράττουν την εγκυρότητα του επόπτη εκ μέρους των καταναλωτών. Αφετέρου, δε, δυσανασχετούν, διερωτώνται, αλλά και αγανακτούν, και ως άτομα και ως Σωματεία, επειδή δεν λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις που διατυπώνουν προς την Εποπτεύουσα Αρχή. Παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με την ύλη των εξετάσεων πιστοποίησης, τη συχνότητα και τους τόπους διεξαγωγής τους, τη συμμετοχή των συλλογικών φορέων τους σε απευθείας συνομιλίες με την αρμόδια εποπτική διεύθυνση της ΤτΕ.
Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην αγαθή πρόθεση να ερμηνευθεί το φαινόμενο του υψηλού ποσοστού αποτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης, που δημιουργεί προβλήματα σε άτομα, επιχειρήσεις, αλλά και στον Θεσμό.
Ουδείς γνωρίζει πόσοι από τους υποψηφίους προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για να εξεταστούν! Κατά συνέπεια, τα ποσοστά αποτυχίας-επιτυχίας “εξάγονται” όχι επί των εξεταζομένων, αλλά επί των υποψηφίων!
Ουδείς γνωρίζει ποιος καταρτίζει την εξεταστέα ύλη και πόσο συχνά αυτή αναθεωρείται, για να είναι σύγχρονη!
Ουδείς γνωρίζει ή μάλλον οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης, τη στιγμή που οι εξεταζόμενοι είναι επαγγελματίες της πράξης και όχι υποψήφιοι πτυχιούχοι με στόχο την ακαδημαϊκή καριέρα!
Τέλος, ουδείς γνωρίζει –και αυτό συνιστά το κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος– κατά πόσον ενδιαφέρεται η Εποπτική Αρχή να υπάρχουν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και όχι πάση δυνάμει να συρρικνωθεί ο αριθμός αυτών και να υποκατασταθούν από άλλα δίκτυα, εναλλακτικά!
Δυστυχώς, αν και εμείς σε καμία περίπτωση δεν το ενστερνιζόμαστε, έχουμε δημοσιεύσει επώνυμες απόψεις κορυφαίων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που εκφράζουν την υπόνοια-φόβο, ότι οι όλες δυσκολίες που προκύπτουν από τη συμπεριφορά της ΤτΕ για την πιστοποίηση είναι στρατηγικής επιλογής…
Καταλήγοντας, πέραν της τυπολατρικής αναγκαιότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να τοποθετηθεί ευθέως εάν θέλει να έχει επαφή και συναναστροφή με την αγορά ή θα στέλνει από τον… Όλυμπο σε αυτή τους κεραυνούς της, απαιτώντας να… λατρεύεται!
Δημήτρης Ρουχωτάς
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News