Διεθνή
Κοινή διακήρυξη των ασφαλιστικών κοινωνικών εταίρων για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν, στις 16 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι του ασφαλιστικού τομέα, δηλαδή η AMICE, η Insurance Europe και η BIPAR εκ μέρους των εργοδοτών και η UNI-Europa (UNI-Europa Finance), που εκπροσωπεί τους εργαζομένους.
Η κοινή διακήρυξη καθορίζει τα οφέλη για τους εργοδότες και τους υπαλλήλους της σωστής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κοινωνικοί εταίροι θέλησαν με την κοινή αυτή Διακήρυξη να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης για εταιρείες και υπαλλήλους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε, υπό ορισμένες συνθήκες, να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών διαδικασιών της εταιρείας.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί, επίσης, να προσφέρει την ευκαιρία για καλύτερες, υψηλότερης ποιότητας θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τις εταιρείες και τους εργαζομένους στην εκτέλεση της καθημερινής εργασίας και των καθηκόντων τους. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους υπαλλήλους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε άλλες εργασίες και να κάνουν καλύτερη χρήση των δεξιοτήτων τους. Κρίθηκε, επομένως, απαραίτητο να διερευνηθούν προληπτικά οι δυνατότητες και οι επιλογές σχεδιασμού της χρήσης υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης, για να αυξηθούν αφενός η παραγωγικότητα των εταιρειών και αφετέρου η ευημερία του εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι ανησυχούν για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είναι επί του παρόντος πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το θέμα αναγνώρισε ότι στην πραγματικότητα η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και δήλωσε ότι απαιτούνται επειγόντως καλύτερες συνθήκες-πλαίσιο για την ενίσχυση της χρήσης λύσεων AI.
Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι επισημαίνουν ότι η υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να είναι μια σημαντική πτυχή για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού τομέα και για την ικανότητα πρόσληψης και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της.
Με αφορμή την υπογραφή της κοινής δήλωσης, η Γενική Γραμματέας της AMICE, κα Sarah Goddard, τόνισε: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να κάνει τις διαδικασίες και τις δράσεις στον χώρο εργασίας σημαντικά πιο αποτελεσματικές, ιδιαίτερα τώρα που πολλοί ασφαλιστικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να εργαστούν εκτός του συνήθους τόπου εργασίας τους. Η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο υποστήριξης για την ενίσχυση και βελτίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στον ασφαλιστικό τομέα».
«Οι ασφαλιστικοί κοινωνικοί εταίροι της Ευρώπης έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν τη βιώσιμη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με πλήρη σεβασμό των υψηλών δεοντολογικών προτύπων», δήλωσε ο Συντονιστής για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο στον τομέα των ασφαλίσεων της UNI Europa Finance, κ. Vic Van Kerrebroeck. «Θα παραμείνουμε σε εγρήγορση για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι οι εργαζόμενοι θα είναι απαλλαγμένοι από αθέμιτες προκαταλήψεις και διακρίσεις», πρόσθεσε.
«Η υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον ασφαλιστικό τομέα και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των εταιρειών», τόνισε από τη μεριά του ο Πρόεδρος της UNI Europa Finance, κ. Michael Budolfsen. «Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες του κλάδου να παρουσιάσουν ένα People Plan, στο οποίο θα χαρτογραφούνται οι ανάγκες για δεξιότητες των εργαζομένων που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας και των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο κοινή στον χώρο εργασίας».
«Οι κοινωνικοί εταίροι είναι σαφείς ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να χρησιμοποιείται για να ενισχύει και όχι να αντικαθιστά τις ανθρώπινες ικανότητες», δήλωσε και η Διευθύντρια της UNI Europa Finance, κα Maureen Hick. «Η εγγύηση της αρχής “ανθρώπινος έλεγχος” και ο σεβασμός της ανθρώπινης αυτονομίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εποπτεία των μηχανών», πρόσθεσε.
Η κοινή διακήρυξη συμφωνήθηκε μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων και υπογράφηκε παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων του ασφαλιστικού τομέα, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να συζητούν την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση και τον κοινωνικό της αντίκτυπο στους εργαζομένους και τις εταιρείες του κλάδου.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News