Διεθνή

Καταργούνται ή όχι οι προμήθειες στα Unit-Linked;

Σε μερική κατάργηση των προμηθειών στα χρηματοοικονομικά προϊόντα προσανατολίζεται η επικεφαλής της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, κα Mairead McGuinness, μετά την έντονη αντίδραση του χρηματοπιστωτικού τομέα, του ασφαλιστικού κλάδου συμπεριλαμβανομένου, αλλά και βασικών κρατών της Ε.Ε., όπως η Γερμανία.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Eurofi High-Level Seminar, που πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη στις 27/4/23, η κα McGuinness αναφέρθηκε σε μερική κατάργηση των προμηθειών στα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η ίδια είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι μια πιθανή απαγόρευση των προμηθειών ή των “κινήτρων” που καταβάλλουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστές στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης, με στόχο τον περιορισμό των συγκρούσεων συμφερόντων στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες λιανικής.

Τότε, η Insurance Europe και 7 ακόμα ενώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι «η απαγόρευση της προμήθειας σε ολόκληρη την ΕΕ θα περιόριζε χωρίς λόγο την πρόσβαση των καταναλωτών σε χρηματοοικονομικές συμβουλές».

Έντονη ήταν και η αντίδραση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μέσω του συλλογικού τους οργάνου BIPAR.

Παρά τις αντιδράσεις, η Επίτροπος McGuinness επιμένει ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι ακατάλληλο και ορισμένες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε οι καταναλωτές να έχουν δικαιότερη αντιμετώπιση.

«Θέλω να είμαι σαφής: ακόμη και αν δεν προτείνουμε τώρα την απαγόρευση όλων των κινήτρων, αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα έχει ελεύθερο πεδίο δράσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της, προσθέτοντας: «Τους επόμενους μήνες, θα οργανώσω στρογγυλό τραπέζι με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων του κλάδου και των καταναλωτών. Θα σας προκαλέσω να μου δείξετε τι κάνετε επί τούτου, για να λύσετε τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπισή τους. Και θα το παρακολουθώ στενά. Θα έχουμε μια ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης στην προτεινόμενη νομοθεσία. Αυτό θα μας επιτρέψει να εισαγάγουμε πλήρη απαγόρευση των κινήτρων σε μεταγενέστερο στάδιο, αν χρειαστεί».

Η ίδια ανέφερε ότι «εξετάζεται η αυστηροποίηση των όρων υπό τους οποίους θα επιτρέπονται τα κίνητρα. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ανάλυση του κόστους, ώστε να διευκολύνονται οι καταναλωτές να συγκρίνουν τις διάφορες επιλογές. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει στοχευμένη κατάργηση των κινήτρων για συναλλαγές που αφορούν μόνο την εκτέλεση, διότι δεν είναι σωστό να καταβάλλονται αμοιβές ακόμη και όταν δεν υπάρχει καθόλου συμβουλευτική σχέση με τον πελάτη».

Επιπλέον, τόνισε ότι «σπάνια προσφέρονται στους ιδιώτες επενδυτές τα οικονομικότερα προϊόντα, αν και αυτά συχνά μπορούν να αποδώσουν εξίσου καλά με τα ακριβότερα», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι εγγυήσεις σχετικά με το πότε μπορούν να καταβληθούν αμοιβές και πότε όχι».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελικό λόγο επί των προτάσεων της κας McGuinness.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΔ

Με αφορμή την τοποθέτηση της κας McGuinness η ΠΟΑΔ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου, το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΔ, κ.κ. Ηλίας Τσολάκης και Δημήτρης Μουντάκης.

«Η ΠΟΑΔ, παρακολουθώντας στενά και συμμετέχοντας όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αναφορικά με τα ζητήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Οικονομικών, κας Mairead McGuinness, να αποσύρει το θέμα της κατάργησης προμηθειών από επενδύσεις.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά όλα τα σημαντικά ζητήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και να συμμετέχει στη διαμόρφωση θέσεων και διεκδικήσεων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας