Editorial Οκτώβριος 2017: “Βρέχει” αλλαγές για τους ασφαλιστές μέσα και έξω!
H πρόθεση της ΤτΕ να καταργήσει τις βαθμίδες των Ασφαλιστικών Συμβούλων και των Συντονιστών και η εφαρμογή της IDD επιτείνουν την αβεβαιότητα των ασφαλιστών.
«Γνωρίζεις τι σε περιμένει, κύριε ασφαλιστικέ σύμβουλε;»
Με αυτόν τον τίτλο, που σε κάποιους φάνηκε υπερβολικός, παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος μας τις εντυπώσεις και την αίσθηση του Αντιπροέδρου της ΕΑΔΕ και Προέδρου του ΠΣΑΣ, κ. Π. Λελεδάκη, από τη συμμετοχή του στο συνέδριο της BIPAR.
Ενείχε υπερβολή ο τίτλος;
Την απάντηση, δυστυχώς, τη διατυπώνει η πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να καταργήσει τις βαθμίδες των Ασφαλιστικών Συμβούλων και των Συντονιστών από τη διάρθρωση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς!
Αν και εναντιώνεται στο σύνολό της η αγορά μας στις αγαθές αυτές προθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, επιτείνεται ιδιαίτερα η αβεβαιότητα και καθίσταται ολοένα πιο εξοντωτική η καθημερινότητα του συνόλου της αγοράς μας, με τον καταιγισμό τόσο των ευρωπαϊκών νέων απαιτήσεων όσο και των ελληνικών πρωτοβουλιών.
Στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή και της διαφάνειας και φερεγγυότητας, πολύ φοβούμεθα ότι συντελούνται… ανομολόγητες πράξεις.
Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 21 Σεπτεμβρίου, οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που διευκρινίζουν περαιτέρω ορισμένες βασικές διατάξεις της IDD, όσον αφορά την επίβλεψη και τη διακυβέρνηση προϊόντων (POG), τις συγκρούσεις συμφερόντων, τα κίνητρα και την αξιολόγηση της καταλληλότητας προϊόντων και την υποβολή εκθέσεων.
Η έγκριση αυτή ακολουθεί την έκδοση, τον Αύγουστο του 2017, ενός τεχνικού προτύπου υλοποίησης (ITS) στο έγγραφο πληροφοριών για τα ασφαλιστικά προϊόντα (IPID).
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ στις 23 Φεβρουαρίου 2018 μαζί με την IDD, κατόπιν εξέτασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Στο χρονοδιάγραμμα αυτό έχει αντιδράσει το BIPAR, θεωρώντας το μη ρεαλιστικό, και ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού είχε ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας, ενώ συνεχίζει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Περαιτέρω αλλαγές όσον αφορά την αναλογικότητα, τις βασικές αρχές της ασφάλισης και, ειδικότερα, την POG, και τις πωλήσεις εκτός της στοχευόμενης αγοράς, είχε ζητήσει και η Insurance Europe.
Μάλιστα, και αυτή φαίνεται να επιθυμεί την αναβολή εφαρμογής της οδηγίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει ισχυρό lobbying προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ.: Στις 4 Οκτωβρίου η Insurance Europe ανακοίνωσε και επίσημα την υποστήριξή της στο αίτημα για αναβολή εφαρμογής της IDD).