Kaspersky: 1 στους 2 χρήστες κρυπτονομισμάτων έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, 1 στους 2 χρήστες κρυπτονομισμάτων έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος, ενώ 1 στους 4 δεν γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Η Kaspersky διερεύνησε τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, διαπιστώνοντας ότι μόλις το 25% των ερωτηθέντων ένιωθε επαρκώς ενημερωμένο σχετικά με πιθανές απειλές από τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο διαδίκτυο, ενώ το 23% δεν είχε καμία σχετική πληροφόρηση. Σε έρευνά της, η Kaspersky ανακάλυψε, επίσης, ότι οι μισοί ερωτηθέντες είχαν επηρεαστεί με κάποιον τρόπο από το ψηφιακό έγκλημα με πρόσχημα τα κρυπτονομισμάτα, με το 40% των ιδιοκτητών κρυπτονομισμάτων να μην πιστεύουν ότι τα τρέχοντα συστήματα προστασίας για κρυπτονομισμάτα λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτά και άλλα ευρήματα περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση της Kaspersky.
Γνωρίζουν οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων ποιους κινδύνους διατρέχουν;
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα*, ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών δεν γνωρίζει τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζουν όσοι κατέχουν κρυπτονομίσματα. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων, μόνο το 25% των ερωτηθέντων νιώθει εξαιρετικά ή πολύ καλά ενημερωμένο για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τους, ενώ το 23% δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση. Επιπλέον, η επίγνωση αυτών των απειλών μειώνεται με την ηλικία, με τους νεότερους καταναλωτές κάτω των 35 ετών να είναι πιο ενημερωμένοι.
Οι απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως οι εικονικές κλοπές και οι απάτες, ήταν από τις πιο συχνά αναφερόμενες αρνητικές πτυχές της χρήσης κρυπτονομισμάτων, με το 27% και το 26% των ερωτηθέντων αντίστοιχα να τις επισημαίνουν ως τις κύριες ανησυχίες τους. Το 38% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος απειλών μέσω των κρυπτονομισμάτων – ακόμα κι αν δεν κατέχει κρυπτονομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος cryptominers – προγράμματα που δημιουργούν κρυφά κρυπτονομίσματα για τους κατόχους τους χρησιμοποιώντας τους πόρους άλλων υπολογιστών, είτε κατέχουν κρυπτονομίσματα είτε όχι.
Οι ανησυχίες για τις απειλές διαφέρουν ανά περιοχή
Στις χώρες της Νότιας Αφρικής και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, η απάτη κρυπτο-επενδύσεων (23% και 15%, αντίστοιχα) και οι ψεύτικες εφαρμογές (16% και 15%, αντίστοιχα) αποτελούν σημαντικές ανησυχίες. Στην Ευρώπη, από την άλλη, κύριο πρόβλημα αποτελούν οι επιθέσεις εκβιασμού, όπου απατεώνες απειλούν να αποκαλύψουν το ιστορικό περιήγησης των θυμάτων σε ιστότοπους ενηλίκων, εκτός εάν παρέχουν ιδιωτικά κλειδιά ή στείλουν κρυπτονομίσματα (13%).
Χρειάζονται τα κρυπτονομίσματα περισσότερη προστασία;
Οι μισοί (49%) εκ των ερωτηθέντων είχαν επηρεαστεί με κάποιον τρόπο από το έγκλημα κρυπτονομισμάτων, ενδεικτικό του ευρέος φάσματος των σχετικών εγκληματικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, το 49% των ερωτηθέντων δεν πίστευε ότι τα τρέχοντα συστήματα προστασίας για κρυπτονομίσματα ήταν αποτελεσματικά, με το 40% των σημερινών κατόχων κρυπτονομισμάτων να μην πιστεύουν ότι τα υφιστάμενα συστήματα προστασίας επαρκούν.
«Παρά την πρόσφατη ύφεση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, το επίπεδο κακόβουλης δραστηριότητας στον τομέα δεν έχει μειωθεί. Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, παραμένει πρωταρχικός στόχος των απατεώνων. Αυτή η έρευνα τονίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων. Καθώς η υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό για τα άτομα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατευθούν από τις ψηφιακές απειλές», σχολιάζει ο κ. Vitaly Kamluk, επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού στην Global Research & Analysis Team της Kaspersky.
Διαβάστε την πλήρη αναφορά στο Kaspersky Blog.
Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της ασφαλούς χρήσης κρυπτονομισμάτων, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν επίσης:
- Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης: η δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε έναν από τους crypto λογαριασμούς που κατέχετε μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του ενδεχομένου υποκλοπής των κωδικών πρόσβασης και της πραγματοποίησης επιθέσεων brute-force.
- Αποφύγετε τις επιθέσεις phishing: οι επιθέσεις phishing είναι απόπειρες να σας εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας ή τα προσωπικά σας στοιχεία. Να είστε προσεκτικοί με ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους και να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL πριν εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας.
- Μην μοιράζεστε τα ιδιωτικά σας κλειδιά: τα ιδιωτικά σας κλειδιά ξεκλειδώνουν το crypto πορτοφόλι σας. Κρατήστε τα ιδιωτικά και μην τα μοιραστείτε ποτέ με κανέναν.
- Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο και τις βέλτιστες πρακτικές για να διατηρήσετε ασφαλή τα κρυπτονομίσματά σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την προστασία σας, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για να αποτρέψετε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
- Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας: μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας θα προστατεύσει τις συσκευές σας από διάφορους τύπους απειλών. Το χαρτοφυλάκιο της Kaspersky αποτρέπει όλα τα γνωστά και άγνωστα σχήματα απάτης κρυπτονομισμάτων, καθώς και τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της επεξεργαστικής ισχύος του υπολογιστή σας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
* Η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research την πραγματοποίηση ποσοτικής διαδικτυακής παγκόσμιας έρευνας με 12.000 άτομα από 16 χώρες, όπως η Αυστρία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία, η Ελβετία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News