Φλέρτ υπό προϋποθέσεις: Κ. Μητσοτάκης και Δ. Λιάκος σε ανοιχτή γραμμή με την ιδιωτική ασφάλιση
Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου, με λίγες μόνο επιφυλάξεις, όσοι βρέθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ακούγοντας τις τοποθετήσεις και τις προθέσεις που εκφράστηκαν από τους πολιτικούς σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση και τον ρόλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ξάφνιασε το ακροατήριό του καθώς, παρότι εκπροσωπούσε ένα πολιτικό κόμμα που, στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, δεν έχει δείξει καμία εύνοια στον ρόλο που θα μπορούσε να έχει η ιδιωτική ασφάλιση, μίλησε με μετριοπάθεια και συγκαταβατικότητα, αναγνωρίζοντας στην ιδιωτική ασφάλιση ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες και τα δημόσια ταμεία.
Μια ευχάριστη αλλαγή που αντιμετωπίζεται με κάποια επιφύλαξη, ένεκα προεκλογικής περιόδου και προϋπάρχουσας εμπειρίας.
Θα ήταν, ωστόσο, άδικο να μην αναγνωρίσουμε ότι πρώτη φορά ακούστηκε, από αυτό το βήμα, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να παραδέχεται πως χωρίς τον καταμερισμό του κινδύνου δημιουργούνται, εκτός των άλλων, και ανισότητες στο κοινωνικό σύνολο και ότι υπάρχει αντικείμενο συζήτησης στις προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ιδιωτικός τομέας.
Την ίδια στιγμή, είναι ίσως χρήσιμο να παραδεχτούμε ότι ναι, όπως ισχυρίστηκε και ο κ. Λιάκος, τα φορολογικά κίνητρα δεν είναι πανάκεια ούτε η μόνη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η εξαιρετικά άτονη ασφαλιστική συνείδηση, για την οποία κατηγορείται διαχρονικά ο Έλληνας πολίτης.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που εδώ και πολλά χρόνια έχει εκφραστεί υπέρ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και της αξίας που βλέπει στη συνεργασία του με τον δημόσιο τομέα.
Το κόμμα του, ωστόσο, δεν κατόρθωσε στο παρελθόν να δημιουργήσει το πλαίσιο στο οποίο αυτές οι συνέργειες θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν. Ίσως, όπως και ο ίδιος είπε, η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα πιο ώριμη.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την αγορά να τον βοηθήσει να σπάσει προκαταλήψεις του παρελθόντος και αυτός από την πλευρά του υποσχέθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αφορούν και θα εμπλέκουν την ιδιωτική ασφάλιση τόσο στο νέο ασφαλιστικό, στον 2ο και 3ο πυλώνα, όσο και στον τομέα της υγείας (μεταξύ άλλων, με οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για τη μεταφορά μέρους της out of pocket δαπάνης στην ιδιωτική ασφάλιση), αλλά και στον τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, επικαλούμενος το μοντέλο που ισχύει εδώ και χρόνια στην Τουρκία.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει εμφανώς περάσει ποιοτικό χρόνο με τους εκπροσώπους της ΕΑΕΕ και ιδίως με τον νυν Πρόεδρο.
Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εμπιστεύεται τους αριθμούς και με ορισμένους από αυτούς ξεκίνησε την τοποθέτησή του:
- 0,8% του ΑΕΠ της χώρας ήταν το 2017 το αποθεματικό σε δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα για τις συντάξεις
- 5,5 δις ευρώ πλήρωσαν από την τσέπη τους το 2016 οι Έλληνες πολίτες για δαπάνες υγείας
- 9 δις ευρώ είναι το κόστος των ζημιών που αναμένονται σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στην ελληνική επικράτεια (όπως προκύπτει από την αντασφάλιση που αγοράζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα).
Ο κόσμος, οι πολιτικοί αλλά και η ίδια η αγορά θα έπρεπε να ανησυχούν και να προβληματίζονται.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ υπερθεμάτισε πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η αγορά είναι παρούσα και αξιόπιστη. Πιο αξιόπιστη από ποτέ στο παρελθόν, καθώς έχει σήμερα αναλογία αποθεματικών 1:1 με τον κύκλο εργασιών της και την Τράπεζα της Ελλάδος ως τον πλέον αξιόπιστο επόπτη.
Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να “κατηγόρησε” αστειευόμενος τον κ. Σαρρηγεωργίου ότι ακολουθεί μεθόδους… Πούτιν, με αφορμή την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της ΕΑΕΕ, αφού στο παρελθόν είχε εξαντλήσει τη θητεία του στην ίδια θέση.
Ωστόσο, αυτή η προσήλωση του κ. Σαρρηγεωργίου στους στόχους του, εδώ και πολλά χρόνια, και η μεθοδική προσπάθεια που έχει καταβάλει, έχουν αποδώσει καρπούς. Ένας από αυτούς είναι η καλλιέργεια μιας καθαρής εικόνας για την ασφαλιστική αγορά και τις δυνατότητές της και στον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θετική εξέλιξη της υιοθέτησης πάγιων θέσεων της ασφαλιστικής αγοράς σε προγραμματικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμα και αν οι εξαγγελίες δεν αρκούν, είναι αισιόδοξο ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλάει σήμερα ξεκάθαρα για την πρόθεση του κόμματός του οι ασφαλιστικές εταιρείες να είναι σε θέση να αγοράσουν υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία˙ αναφέρεται στο συνταξιοδοτικό των τριών πυλώνων υποστηρίζοντας ότι ο 2ος πυλώνας πρέπει να είναι υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός και με τη συμμετοχή τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, υπόσχεται την επαναφορά κινήτρων στον 3ο πυλώνα και, τέλος, εκδηλώνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης για την ασφάλιση του σεισμού, έστω και με προϋποθέσεις.
Σήμερα μιλάει, αύριο θα πράξει; Και με ποιους;
Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν μας προβλημάτισε η σπουδή των βουλευτών του κόμματός του, κ.κ. Θεοχάρη, Μηταράκη, Βούλτεψη και Ασημακοπούλου, να αποχωρήσουν αμέσως μόλις ο αρχηγός τους ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, και κυρίως σε αντιδιαστολή με την αξιέπαινη παραμονή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στην αίθουσα, για να ακούσει τις τοποθετήσεις και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κ. Ι. Στουρνάρα (διαβάστε εδώ την ομιλία του).
Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει παραγκωνιστεί, ακόμα και απαξιωθεί, για πολύ καιρό από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αν σήμερα συζητάμε την –πολύ καθυστερημένη είναι η αλήθεια– αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προς όφελος της κοινωνίας, ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι οι εμπλεκόμενοι, εκπρόσωποι της αγοράς αλλά και πολιτικοί. Ο θεσμός είναι αναμφισβήτητα άξιος, γι’ αυτό και επιβιώνει στους αιώνες˙ οι επιφυλάξεις είναι μόνο για τα πρόσωπα.
Αμαλία Ρουχωτά
Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου της ΕΑΕΕ για την ανοιχτή εκδήλωση της 26ης Φεβρουαρίου.