Εκδηλώσεις
“IT Governance and Ethics”
HACFE: Η διακυβέρνηση της πληροφορίας πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Επιχειρηματικής Στρατηγικής
Άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση – εσπερίδα, διοργάνωσε στις 21 Δεκεμβρίου το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης – Hellenic ACFE. Η εσπερίδα είχε θέμα “IT Governance and Ethics” και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΟΤΕ Academy.
«Πολλές μεγάλες Πολυεθνικές Εταιρείες και Κυβερνητικές/Κρατικές Οργανώσεις θέτουν ως πυρήνα της Διακυβέρνησης των πληροφοριών τους τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, θεωρώντας ότι η χρηστή Διακυβέρνηση της πληροφορίας σε όλα τα επίπεδα διασφαλίζει την εταιρική διαφάνεια και ενισχύει την αξιοπιστία τους και, ως εκ τούτου, τη θέση τους στην Αγορά και την Κερδοφορία τους. Για αυτό τον λόγο, η Διακυβέρνηση της πληροφορίας πρέπει να ανήκει στον πυρήνα της Επιχειρηματικής Στρατηγικής και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Π. Γεωργίου, CFE, CRMA, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης (HACFE), Β. Γενικός Διευθυντής Δικτύου της Εθνικής Τράπεζας. Ο Πρόεδρος του HACFE αναφέρθηκε σε σκάνδαλα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει την κοινή γνώμη με κεντρικό άξονα τα συστήματα πληροφορικής, όπως αυτό της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen η οποία παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει σε 11 εκατομμύρια οχήματα με κινητήρες ντίζελ λογισμικό που επέτρεπε την παραποίηση των πραγματικών επιπέδων εκπομπής ρύπων.Παραλληλίζοντας το σκάνδαλο αυτό με εκείνο της Enron, που είχε άμεσες και σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, επεσήμανε ότι:
- Ενώ η απάτη της Enron εξαφάνισε τις οικονομίες μιας ζωής χιλιάδων πολιτών, η Volkswagen έβαλε σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων. Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίων του αζώτου και λεπτών σωματιδίων που έκρυψαν από τις ρυθμιστικές αρχές τα λογισμικά των αυτοκινήτων είναι επικίνδυνα και βλαβερά για την υγεία, ειδικά των παιδιών και όσων πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.
- Τα πρόστιμα και οι μηνύσεις που αντιμετωπίζει η Volkswagen θα ξεπεράσουν πιθανότατα αυτά της Enron, τόσο σε μέγεθος όσο και σε εύρος.
- Η Enron κατέρρευσε όταν μετά την αποκάλυψη της λογιστικής απάτης φάνηκε ότι η εταιρεία είχε τεράστιες ζημίες. Η Volkswagen μπορεί να καταρρεύσει παρά το γεγονός ότι οικονομικά είναι απολύτως υγιής. H κατάρρευση της μετοχής είναι μόνο η αρχή. Μια κρίση εμπιστοσύνης, μια δυνητικά μη αναστρέψιμη δυσφήμηση και τεράστιες μηνύσεις μπορεί να “τελειώσουν” την εταιρεία.
- Ενώ η Enron έπληξε τη φήμη του λογιστικού επαγγέλματος ως αξιόπιστης καταγραφής των οικονομικών στοιχείων, η απάτη της Volkswagen δημιουργεί ερωτηματικά για τη χρήση της τεχνολογίας ως μέσου για την επίτευξη στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Αυτή ίσως να είναι και η μεγαλύτερη τραγωδία στην όλη υπόθεση. Η Volkswagen έδωσε πάτημα στους κυνικούς σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τις προσπάθειες των εταιρειών για την διάσωση του πλανήτη».
Στην εσπερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Ν. Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής της ΕΕΔΕ, Γενικός Δ/ντής Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας, και ο κ. Α. Δημητριάδης, Executive Director Compliance, ERM & Insurance του ΟΤΕ Group.
Κύριοι ομιλητές ήταν η κα Ελένη Γεράση, MSc, CFE, CGEIT, CRISC, ISO 27001 LA, ISO 20000 LA, COBIT 5 F., ITIL v3 F. Στέλεχος της Δ/νσης Διακυβέρνησης Πληροφορικής Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, και ο κ. Γιάννης Βραϊμάκης, Manager – Forensic Data Analytics – EY Hellas.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Γιακουβάκης, CIA, CFE, CCSA, CRMA, CAML, CLA, DTC, SCC, Senior Business Risk Control Manager, HSΒC.