Ιούνιος 2013: Τραπεζικός παρεμβατισμός στις Ασφάλειες
Η Τράπεζα της Ελλάδος στις 14 Μαΐου ε.έ. εξέδωσε εγκύκλιο, την οποία απηύθυνε στις Τράπεζες, με αυστηρές συστάσεις για τον τρόπο προώθησης ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Λίγες μέρες αργότερα, σε δικαστική αίθουσα του Πειραιά, εκδικάζεται αγωγή που αφορά την πώληση ασφαλιστηρίου εφάπαξ καταβολής σε 74χρονο, πάσχοντα από καρκίνο.
Ο 74χρονος “αγοράζει” μηνιαία σύνταξη 480 ευρώ, εγγυημένη για δέκα χρόνια, αλλά ύστερα από δύο χρόνια αποδημεί.
Το Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν ή πώληση ενέχει δόλο ή αμέλεια.
Το δυσάρεστο είναι ότι η πράξη συντελέστηκε από τραπεζοασφαλιστικό δίκτυο!
Σύγχρονα, συμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο αναθεωρημένο μνημόνιο, να προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός των άλλων, ρητά, την αποχή τους από ασφαλιστικές δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών, τις οποίες όποιες Τράπεζες διαθέτουν (σ.σ. διαθέτουν και οι τέσσερις συγκεκριμένες τράπεζες) πρέπει εντός ορισμένου χρόνου να τις εκχωρήσουν.
Ο τραπεζικός παρεμβατισμός στις Ασφάλειες, στην πατρίδα μας, τα τελευταία πενήντα χρόνια, ευθέως ή πλαγίως, εφαρμόζοντας το όποιας πατέντας bancassurance, εκρίθη και κατακρίθηκε πολλάκις.
Εν τέλει, δεν έβλαψε μόνον την ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλά και την αξιοπιστία αυτών των ίδιων των Φορέων που την άσκησαν, καθ’ ον τρόπον την άσκησαν.
Έβλαψε και το Θεσμό και τους καταναλωτές.
Συμμέτοχοι στην ευθύνη και στα αποτελέσματα του τρόπου που άσκησαν οι Τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια την ασφαλιστική τους δραστηριότητα ασφαλώς είναι και οι ασφαλιστές.
Όχι μόνον δεν έπεισαν για τη διαφορετικότητα του αντικειμένου, αλλά με πρωτεργάτη τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά, πριν δυο-τρεις δεκαετίες, αναμίχθηκαν και αυτοί, ως μη όφειλαν, με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που αποδείχθηκαν καταστροφικές για το Θεσμό, τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και τους καταναλωτές.
Αυτά, σαν συμπεράσματα από τα γεγονότα.
Γεγονότα, που δεν είναι, όπως φαίνεται, αρκετά για να διδάξουν και γι’ αυτό πρέπει να ελπίζουμε στη διατύπωση ρυθμιστικών κανόνων, για να μην επαναλαμβάνονται οι βλαβερές συνέπειες της μικτής τραπεζοασφαλιστικής δραστηριότητας.
Και να σκεφτεί κανείς ότι, παραλίγο, ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, να είχαμε Πρόεδρο έναν πρωτοκλασάτο Τραπεζίτη!
Ήταν μια ακόμη ατυχής πρόταση ασφαλιστή!