Δράσεις ΕΚΕ
Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Απολογισμός δράσης για το 2013
Στον αγώνα για την εξάλειψη της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα, και μέσα από το σταθερό Κέντρο και την Κινητή Μονάδα Βιωματικής Εκπαίδευσης, η οποία ταξίδεψε 22.000 χιλιόμετρα στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια της χώρας, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» εκπαίδευσε στην υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά 122.200 συμπολίτες μας μέσα στο 2013.
Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του (Φεβ. 2014) που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στα γραφεία της εταιρείας ΣΟΛ Α.Ε. Ο.Ε. (Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές), η οποία αποτελεί και ιδρυτικό του Μέλος.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, το Ι.Ο.ΑΣ. παρουσίασε τον Απολογισμό για τις δράσεις και τις καμπάνιες που υλοποίησε πάντα με επίκεντρο το όραμά του για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα», ενώ παρουσιάστηκε επίσης ο Οικονομικός Απολογισμός και έγινε η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Αν και, σύμφωνα με τα στατιστικά, κάθε μέρα στην Ελλάδα χάνονται 4 άνθρωποι και κάθε μέρα, το Ι.Ο.ΑΣ. καταφέρνει να εκπαιδεύει 192,7 ανθρώπους κατά μέσο όρο ημερησίως, δίνοντας ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ανθρωπιστικό μήνυμα για το θέμα της οδικής ασφάλειας στον τόπο μας. Τα κυριότερα στοιχεία για τη δράση του Ινστιτούτου κατά το έτος 2013:
Εκπαιδεύτηκαν σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής
- 26.993 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης μέσω των προγραμμάτων «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Κάντο-Σωστά», αλλά και 123 ανήλικοι νέοι με παραβατικές συμπεριφορές που παραπέμφθηκαν με δικαστικές αποφάσεις στο Ι.Ο.ΑΣ. στο πλαίσιο αναμορφωτικών μέτρων (συνεργασία με τα Δικαστήρια Αθηνών και Πειραιώς)
- 1.650 Πρόσκοποι από 160 χώρες μέσα από εργαστήρια του Ι.Ο.ΑΣ. διεθνώς (Καναδάς, Hong Kong, Ελλάδα)
- 214 εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας σε όλη την Ελλάδα μέσα από θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση με τη χρήση των προσομοιωτών του Ινστιτούτου
- Πάνω από 2.000 Στρατευμένοι, νέοι παραγωγικών σχολών, Αξιωματικοί και Στελέχη στρατιωτικών μονάδων
- 2.865 εργαζόμενοι και στελέχη από 15 εταιρείες, με τη χρήση των προσομοιωτών του Ινστιτούτου
Ενημερώθηκαν
- 50.906 πολίτες για θέματα αλκοόλ και οδήγησης σε τουλάχιστον 45 πόλεις της Ελλάδας, μέσω της Κινητής Μονάδας βιωματικής εκπαίδευσης του Ινστιτούτου, ενώ διενεργήθηκαν 2.100 φιλικά αλκοτέστ
- Οι οδηγοί οχημάτων για θέματα οδικής ασφάλειας σε σχέση με την οικονομική κρίση με τη διανομή 600.000 αντιτύπων από τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας
- 270 οδηγοί και επιβάτες 90 οχημάτων μετά από τεχνικό έλεγχο που υπεβλήθησαν από το Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια της δράσης «PIT Stop για την Οδική Ασφάλεια»
Υλοποιήθηκαν
- 200 αυτοψίες γύρω από 88 σχολικές μονάδες της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας για τον εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων
- 1.500 αυτοψίες σημείων επικινδυνότητας στον τομέα της Β.Α. Αττικής
- Δύο Flash Mobs για την Οδική Ασφάλεια «STOP στα τροχαία» στην πλατεία Συντάγματος και στην Κέρκυρα, που αναρτήθηκαν και ως Καλές Πρακτικές στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επιπλέον, το Ινστιτούτο δημιούργησε
- για πρώτη φορά στη χώρα μας Τράπεζα Αίματος για τα τροχαία συμβάντα σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ., έχοντας ήδη 300 ενεργούς εθελοντές αιμοδότες και την υποστήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών.
- το 1ο Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια στην καρδιά της Αθήνας (Στοά του Βιβλίου) μετά από την ευγενική παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας σε αναγνώριση του έργου και προβολή του σκοπού του Ινστιτούτου, με χρήσιμες πληροφορίες και υλικό σε θέματα οδικής ασφάλειας, οδηγικής συμπεριφοράς κ.α.
Τα παραπάνω υλοποιήθηκαν από το προσωπικό του Ινστιτούτου με τη βοήθεια εκατοντάδων ενεργών εθελοντών σε όλη την Ελλάδα καθώς και με την υποστήριξη ανέργων συμπολιτών μας που απασχολήθηκαν από το Ι.Ο.ΑΣ. κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους μέσα από πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μείωσης τροχαίων συμβάντων από μέθη στη χώρα μας μετά και από τη συνεχή προσπάθεια 7 χρόνων του Ινστιτούτου που διοργανώνει τη δράση «Νύχτα χωρίς ατυχήματα» σε νυχτερινά κέντρα/bars της Ελλάδας, ενημερώνοντας τους νέους για το αλκοόλ και την οδήγηση και κάνοντας φιλικά αλκοτέστ.
Επιπλέον, οι πινακίδες που έχει τοποθετήσει το Ι.Ο.ΑΣ. στην Κορίνθου-Πατρών το 2007, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία που υλοποιεί το έργο της Κορίνθου – Πατρών, συνέβαλαν στη μείωση κατά 88% των θανατηφόρων τροχαίων στον ίδιο δρόμο.
Το Ινστιτούτο συνεχίζει με συνέπεια το έργο του για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας και κάνει ένα ακόμη βήμα, προχωρώντας στην εγκατάσταση τεσσάρων Συστημάτων Οργάνωσης, που πιστοποιήθηκαν από την TÜV Austria Hellas. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο πιστοποιήθηκε κατά ISO 39001 για την Οδική Ασφάλεια, ISO 29990 για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που παρέχει, ISO 9001 για τη Διαχείριση της Ποιότητας και ISO 14001 για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Το πρότυπο 39001, εμπνευστής του οποίου ήταν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Β. Δανέλλη–Μυλωνά (η οποία για το λόγο αυτό έχει τιμηθεί από τη Σουηδική Κυβέρνηση), βοηθάει τους Οργανισμούς να μειώσουν τους κινδύνους για θανατηφόρα δυστυχήματα και να κατανοήσουν τη σημασία της Συστηματικής Διαχείρισης των ζητημάτων Οδικής Ασφάλειας και της προστασίας της ζωής στο δρόμο.
Σε δελτίο τύπου εξέδωσε, το Ινστιτούτο ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές του που με πίστη στηρίζουν το έργο του, τα Μέλη του καθώς και τους υποστηρικτές του που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτό το μεγαλόπνοο πρόγραμμα, ένα έργο που σώζει ζωές και διαμορφώνει ασφαλείς συμπεριφορές στην οδική κυκλοφορία. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η υποστήριξη των εταιρειών ΣΟΛ Α.Ε., DIAGEO Ελλάς, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», Εθνική Ασφαλιστική, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., OLYMPUS KeyMed, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΧΑ-Ασφαλιστική, COSMOTE, GENESIS Pharma, Goodyear Dunlop Ελλάς και Motorpress.