Εταιρείες
INTERAMERICAN: 50 χρόνια από το πρώτο Αστρασφαλιστήριο Ζωής
Την ιστορική για τα ασφαλιστικά χρονικά, παγκοσμίως, πρωτοποριακή ασφαλιστική κάλυψη των αστροναυτών της πρώτης αποστολής στη Σελήνη κατά τον Ιούλιο του 1969 υπενθυμίζει η Interamerican, με εκδήλωση που οργανώνει για την 50ή επέτειο της εκτόξευσης, στις 16 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Σε αυτό το ταξίδι των αναμνήσεων, θα μιλήσει ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος, θα προβληθεί στη σύγχρονη Θόλο του Πλανηταρίου ένα συναρπαστικό θέμα για τις αποστολές στη Σελήνη και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μουσική παράσταση στην παλαιά κυκλική αίθουσα του Πλανηταρίου, με τραγούδια που έχουν θέμα τους το Φεγγάρι. Όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι» αναδεικνύει το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει διαχρονικά την Interamerican στην πορεία των 50 χρόνων της έως σήμερα, που είναι η πρωτοπορία και η καινοτομία.
Σε αυτή την πεντηκονταετία της εταιρείας, η ασφάλιση των αστροναυτών Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin Aldrin, που αποτελούσαν το πλήρωμα του «Apollo 11», ήταν ένα μοναδικά πρωτοποριακό τόλμημα των ιδρυτών της Interamerican, Αλέξανδρου Ταμπουρά και Δημήτρη Κοντομηνά. Για την ασφαλιστική κάλυψη χρειάστηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Interamerican και Ασπίς Πρόνοια, κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας «Οργάνωσις Ταμπουρά», που πλήρωσε και το ασφάλιστρο των 15.261 δραχμών. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυπτε τον κίνδυνο «θανάτου ή εξαφανίσεως εις το Διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητος των ασφαλιζομένων», για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολαρίων –δηλαδή για 900.000 δραχμές– με ισόποση κατανομή του κεφαλαίου στους τρεις αστροναύτες. Η ασφαλιστική κάλυψη προέβλεπε μέχρι και την περίπτωση «της υπό εξωγηίνων όντων απαγωγής των ασφαλιζομένων αστροναυτών»!
«Το πρώτον εις την ιστορίαν Αστρασφαλιστήριον Ζωής» επιδόθηκε στις οικογένειες των αστροναυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον απεσταλμένο της «Οργανώσεως Ταμπουρά», τον Φρέντυ Γερμανό, πριν την εκτόξευση. Ο αλησμόνητος δημοσιογράφος και συγγραφέας έγραφε χαρακτηριστικά για τη μοναδική εμπειρία που έζησε, στην ανταπόκρισή του από το Cape Kennedy:
«Η περιπέτεια έληξε. Το Φεγγάρι νικήθηκε. Έτσι είπε η τηλεόραση. Έτσι τηλεγραφήσαμε εμείς, οι 5.000 δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στην Αμερική αυτές τις δέκα απίστευτες μέρες. Ωστόσο για όλους εμάς, που ζήσαμε την ιστορία της Σελήνης απ’ την πρώτη γραμμή της μάχης, η περιπέτεια ζει πάντα (…). Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς εκείνο το πρωινό της 16ης Ιουλίου. Ήταν σαν να δώσαμε εκεί ραντεβού, μισό εκατομμύριο άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Ξενυχτήσαμε στις ακτές του Cape Kennedy και περιμέναμε να δούμε τον Άνθρωπο να ξεκινάει για το Φεγγάρι. Είδαμε τη μέρα να γεννιέται σαν ένα γαλακτερό σύννεφο επάνω απ’ τον Ατλαντικό (…). Για τους δημοσιογράφους, η περιπέτεια συνεχιζόταν στο Houston. Στην πόλη αυτή χτυπάει η καρδιά της NASA. Εδώ θα έφτανε, ύστερα από τέσσερεις μέρες, το άγγελμα της νίκης: «ο Αετός άραξε στο Φεγγάρι». Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ιαχή που έσχισε σαν λεπίδα τη σιωπή του Κέντρου Ελέγχου: «Τα καταφέραμε. Φτάσαμε!».
Η προσεδάφιση της σεληνακάτου «Eagle» στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου, στη «Θάλασσα της Νηνεμίας», υλοποιώντας, δέκα χρόνια μετά, τη σκέψη του John F. Kennedy, που ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνεδρίαση του Κογκρέσου το 1961 είχε πει:
«Πιστεύω ότι το Έθνος οφείλει να δεσμευθεί για την επίτευξη του στόχου πριν εκπνεύσει αυτή η δεκαετία, να προσεδαφίσει έναν άνθρωπο στο Φεγγάρι και να τον επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη».
Πράγματι, η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια, με την προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 Ιουλίου και με 21,5 κιλά δειγμάτων σεληνιακού εδάφους ως τρόπαιο.
Η «Οργάνωσις Ταμπουρά» έλαβε, αργότερα, επιστολή που υπέγραφαν οι τρεις αστροναύτες, δηλώνοντας:
«Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια για την πραγματοποίηση του εθνικού σκοπού μας: την επιτυχή προσεδάφιση του Ανθρώπου στη Σελήνη και… την επιστροφή. Πιστεύουμε πως, όσο θα επεκτείνεται η εξερεύνηση του Διαστήματος, τόσο η ανθρωπότητα θα αποκτά περισσότερα αγαθά. Ελπίζουμε ότι τώρα οι άνθρωποι εισέρχονται σε μια νέα εποχή ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης. Σε όλους εσάς, που μάς ενθαρρύνατε και μάς ευχηθήκατε, που με την αφοσιωμένη συμπαράστασή σας καταστήσατε εφικτή την εκπλήρωση του προγράμματος και ακόμη, σε εσάς που μάς ενισχύσατε με τις προσευχές σας, αποστέλλουμε ταπεινά ευχαριστίες».
Ο Michael Collins ειδικότερα, απηύθυνε ιδιόχειρο σημείωμά του στην «Οργάνωσι Ταμπουρά», τονίζοντας με χιούμορ:
«Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μού δείξατε. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που δεν χρειάστηκε να καταβάλετε αποζημίωση»!
Αυτά και άλλες εκπλήξεις θα συνθέσουν την ατμόσφαιρα της ιδιαίτερης εκδήλωσης της Interamerican στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Τρίτη 16 Ιουλίου. Η εταιρεία, που με υπογράφοντα τον Δημήτρη Κοντομηνά, τότε γενικό διευθυντή της, είχε συνασφαλίσει τους τρεις αστροναύτες του «Apollo 11» το 1969 με το πρωτοποριακό «Αστρασφαλιστήριο Ζωής», εξελίχθηκε έκτοτε και μετασχηματίζεται σήμερα με βάση τις επιταγές της σύγχρονης εποχής των ασφαλίσεων –όπως συχνά επισημαίνει ο κ. Γιάννης Καντώρος, Δ/νων Σύμβουλος– αλλά παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην πρωτοπορία και καινοτομία.
Στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου μεταφέρθηκε από την Interamerican και θα εκτίθεται, τόσο κατά την εκδήλωση όσο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για τους επισκέπτες του Πλανηταρίου, το πιστό ομοίωμα της σεληνακάτου σε κλίμακα 1:3, που είχε κατασκευάσει η «Οργάνωσις Ταμπουρά» το 1969. Την κατασκευή, που αποκατέστησε πλήρως η εταιρεία, παραχώρησαν ευγενικά για τον φετινό εορτασμό της πεντηκονταετίας της Interamerican οι εγγονές του αείμνηστου ευπατρίδη και «πρύτανη των ασφαλειών», Αλέξανδρου Ταμπουρά.