Άρθρα

Insurance Information Institute: Προβλέψεις για την ασφάλιση και την οικονομία

Σταθερή ή και πτωτική πορεία για τα ασφάλιστρα, προβλέπει το Insurance Information Institute (iii). Netflix και καφές τα δυνατά χαρτιά!

Η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να υπονομεύει την ανάπτυξη παγκοσμίως.
Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2020, που δημοσιεύτηκε η έκθεση του Insurance Information Institute (iii) με τις παγκόσμιες προβλέψεις του για την οικονομία και την ασφάλιση, η πανδημία είχε προκαλέσει ήδη 870.126 θανάτους και είχε μολύνει 26.383.872 άτομα. Σχεδόν όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν αρνητική ανάπτυξη και ύφεση. Νωρίτερα, οι ελπίδες για μια καλοκαιρινή ανάπαυλα διαψεύστηκαν, με τον ιό να συνεχίζει ως επί το πλείστον χωρίς διακοπή την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, δείχνοντας μια βαθύτερη και ευρύτερη επίπτωση από τον Covid-19 στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί στην έναρξη της πανδημίας.

Με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, οι προηγμένες οικονομίες έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές στον ιό από τις αναπτυσσόμενες. Οι μελλοντικοί παράγοντες ανάπτυξης, όπως τα επιτόκια, οι κρατικές δαπάνες, οι αγορές μετοχών και οι τιμές των εμπορευμάτων δίνουν ανάμεικτα ή αρνητικά μηνύματα σχετικά με την ανάπτυξη το 2020 και το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος συνέχισε να εκδίδει ασφαλιστήρια, να προσφέρει υπηρεσίες και να διεκπεραιώνει απαιτήσεις αποζημίωσης. Ενώ οι τελικοί αριθμοί σχετικά με την έκταση της επίδρασης της πανδημίας και της ύφεσης στη βιομηχανία δεν θα είναι απολύτως οριστικοί έως το 2021-2022, οι πρώτοι δείκτες δείχνουν μια σταθερή πορεία των ασφαλίστρων το 2020 σε όλο τον κόσμο και σημαντικές διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία, η νομισματική πολιτική και η ύφεση επηρεάζει τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα προϊόντα στις ΗΠΑ έναντι του εξωτερικού.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Τον Ιούνιο, το ΔΝΤ μείωσε τη βασική πρόβλεψη (ελάχιστη πρόβλεψη) του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2020 σε -4,9%, δηλαδή -6% από το +2,9% το 2019, και για το 2021 σε 5,4%, δηλαδή -0,4% από 5,8% νωρίτερα το τρέχον έτος. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ υποθέτει ότι ο αντίκτυπος του Covid-19 στην οικονομία κορυφώθηκε το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ΔΝΤ υπέβαλε σε stress test την πρόβλεψή του αυτή, υποθέτοντας ότι η πανδημία συνεχίζεται έως το δ΄ τρίμηνο του 2020. Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη το 2020 μειώνεται στο -7,7% και το 2021 σε -1,9%.

Ο ΟΟΣΑ υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση από το ΔΝΤ και προέβλεψε την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 χρησιμοποιώντας δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι η πανδημία κορυφώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2020 και ότι δεν υπάρχει δεύτερο κύμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη το 2020 θα είναι -3,5% (-6,2% από το +2,9% του 2019) και η ανάπτυξη το 2021 +2,8%. Το δεύτερο σενάριο του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει ένα δεύτερο κύμα το δ΄ τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη το 2020 θα είναι -4,8% (-7,5% από +2,9% το 2019), κυμαινόμενη από -14% στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία έως -11% στην Ευρωζώνη, -9% στις Η.Π.Α. και -2% στην Κορέα. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι +1,5%.

Η εκτίμηση του Insurance Information Institute (iii) είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ -5% και -8% το 2020 και μεταξύ -1,5% και -3% το 2021. Αυτή η εκτίμηση υποθέτει ότι θα διατεθεί εμβόλιο το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 σε προηγμένες οικονομίες και το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2021 στις αναδυόμενες οικονομίες. Όπως διευκρινίζει το iii, η πιο πρόσφατη εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από προηγούμενη πρόβλεψή του (-3%), λόγω του υψηλότερου από το αναμενόμενο αντίκτυπου του ιού στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία. Επισημαίνει, δε, ότι θεωρεί τη βασική γραμμή του ΔΝΤ και το πρώτο σενάριο του ΟΟΣΑ ως υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις, σημειώνοντας ότι η δική του πρόσφατη εκτίμηση αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 ευθυγραμμίζεται με το δεύτερο stress test του ΔΝΤ και το δεύτερο σενάριο του ΟΟΣΑ.

Νομισματική και δημοσιονομική πολιτική

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τα επιτόκια αναφοράς ως επί το πλείστον σε αναμονή κατά το γ΄ τρίμηνο, κατά μέσο όρο στο +0,6%, αντικατοπτρίζοντας το όριο των πολιτικών σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Για να αντισταθμίσουν την κατάσταση, προχώρησαν σε επεκτατικά νομισματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών για τη μεταφορά μη κρατικών, σταθερών εσόδων στους ισολογισμούς τους, παρόλο που για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να είναι απαγορευτική η άμεση αγορά τέτοιων περιουσιακών στοιχείων. Η παγκόσμια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σημείωσε πτωτική τάση το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο, ακολουθώντας τα ποσοστά μόλυνσης από τον Covid-19 στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ίσως ως ενδεικτικό της βελτίωσης της εμπιστοσύνης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν ελαφρώς το γ΄ τρίμηνο μετά την πτώση τους στο β΄ τρίμηνο, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, ενώ τα πιστωτικά περιθώρια σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες μειώθηκαν το γ΄ τρίμηνο, μετά τη διεύρυνση του β΄ τριμήνου του έτους.

Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με αυτήν την πολιτική ανεξάρτητα από το αυξανόμενο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, κάτι που είναι ενδεικτικό μιας σημαντικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τους σχετικούς κινδύνους του «ελεύθερου χρήματος» και του πληθωρισμού. Αυτή η μεταβολή επισημοποιήθηκε τον Αύγουστο, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα επικεντρώνεται πλέον στη διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2% και αντ’ αυτού θα δώσει περισσότερο βάρος στην τόνωση της απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός κάτω του 2% μπορεί να είναι όσο καταστροφικός είναι και ο αποπληθωρισμός. Αυτή η σημαντική απόφαση θα έχει άμεσες συνέπειες στις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και θα επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα μόνιμο περιβάλλον όπου τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα και ο πληθωρισμός θα είναι πιο πάνω από τους πρόσφατους ιστορικούς μέσους όρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συστημική μετατόπιση, κατά την οποία τα πραγματικά επιτόκια του κύριου δημόσιου χρέους θα είναι αρνητικά, μειώνοντας τα spread σε όλα τα χρεωστικά εργαλεία στην καμπύλη κινδύνου, και οδηγώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις επί των μετοχικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων βάσης και των stress test του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, προϋποθέτουν πρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες το 2021 περίπου 5,15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με την προσθήκη 16 τρις δολαρίων στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος. Παραμένει ασαφές εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για μια τέτοια αύξηση του κρατικού χρέους, ειδικά με τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια. Βάσει της ανάλυσης του iii, το ενδιαφέρον από μέρους της αγοράς για πρόσθετες κρατικές δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας μειώνεται, φέρνοντας τις προβλέψεις πιο κοντά στο χαμηλότερο εύρος ανάπτυξης.

Αγορές μετοχών

Οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν το β΄ τρίμηνο, ωθώντας τους δείκτες S&P 500 P/E σε αύξηση 20%, από το χαμηλό Μαρτίου 22% σε σχεδόν 30% μέχρι τον Αύγουστο. Αντί να αποσυνδεθούν από την ευρύτερη οικονομία, ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών των μετοχών μπορεί να συνδέεται με την πορεία της οικονομίας επί Covid-19. Πρώτον, η δηλωμένη πολιτική των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών για την ευθυγράμμιση της καμπύλης των αποδόσεων και οι συνεχώς διευρυνόμενοι μηχανισμοί για την αύξηση των ισολογισμών τους, δεν αφήνουν στους επενδυτές άλλη επιλογή από το να μετακινηθούν στην καμπύλη κινδύνου: από τους τίτλους σταθερού εισοδήματος προς τις αγορές μετοχών. Δεύτερον, η απόδοση των αποθεμάτων σε συγκεκριμένους τομείς επωφελείται άμεσα από τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τον αντίκτυπο των συμπεριφορών αυτών στους συνολικούς δείκτες. Η Jefferies, τράπεζα επενδύσεων, επισήμανε σχετικά παραδείγματα, όπως εταιρείες που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με ταχυμεταφορές, τεχνολογία cloud, υπηρεσίες ασφάλειας, τυχερά παιχνίδια και streaming media.

Εμπορεύματα

Ο ρυθμός ανάκαμψης των τάσεων των τιμών των εμπορευμάτων ευθυγραμμίζεται με τα stress test του ΔΝΤ για τον Covid-19 και το ΑΕΠ, που προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη έως το 2021 και πιθανώς το 2022. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας, από τα 25 εμπορεύσιμα προϊόντα, 21 σημείωσαν μειώσεις των τιμών και 4 είχαν τιμές είτε επίπεδες είτε ανοδικές. Τα βασικά προϊόντα που συνδέονται με τη βιομηχανική δραστηριότητα δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως το Brent (-59%), το NG/LNG (-28%) και ο χαλκός (-23%). Τα γεωργικά προϊόντα πήγαν σχετικά καλύτερα, από τη σόγια (-5%) έως τον καφέ Arabica (+18%). Ο τελευταίος είχε την καλύτερη απόδοση από οποιοδήποτε σημαντικό εμπόρευμα.

Παράγοντες ανάπτυξης ασφαλίστρων

Η παγκόσμια αύξηση των ασφαλίστρων αναμένεται να είναι επίπεδη φέτος. Η αύξηση των ασφαλίστρων σχετίζεται με την οικονομική δραστηριότητα και από το γ΄ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ για τις 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αγορές παγκοσμίως αναμένεται να μειωθεί κατά 6,99% το 2020, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του iii για μείωση 4,9%. Ο Covid-19 και η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την αύξηση των ασφαλίστρων στους κλάδους περιουσίας, αποζημίωσης εργαζομένων και αυτοκινήτου, ενώ μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο Covid -19 οδήγησε σε μείωση του ασφαλίστρου Zωής. Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί εάν η αύξηση άλλων κλάδων, όπως για παράδειγμα οι κυβερνοασφαλίσεις, θα αντισταθμίσει την πίεση που ασκούν η μείωση του ΑΕΠ και ο Covid-19 στα ασφάλιστρα παγκοσμίως.

Αποδόσεις Επενδύσεων

Οι ανησυχίες για χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν ωθήσει τα επιτόκια ακόμη χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε πρόσφατη έρευνα, περίπου το 33% των ασφαλιστικών των ΗΠΑ υιοθετεί πλέον σταθερά μακροπρόθεσμα επιτόκια αναφοράς, ενώ το 50% ανέφεραν ότι έχουν αλλάξει ή βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγής της επενδυτικής τους στρατηγικής. Αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να επιταχυνθούν τώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άλλαξε επίσημα το επίκεντρο της νομισματικής της πολιτικής και την ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Ο αντίκτυπος των δομικά χαμηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων στην τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να είναι πιο σημαντικός για τους ασφαλιστές των ΗΠΑ παρά για τους ξένους ομολόγους τους για δύο λόγους, σύμφωνα με το iii. Πρώτον, οι ασφαλιστικές των ΗΠΑ τείνουν να κατέχουν περισσότερους τίτλους σταθερού εισοδήματος και λιγότερες μετοχές από τους αντίστοιχους οργανισμούς σε άλλες προηγμένες ή αναδυόμενες οικονομίες. Δεύτερον, οι εταιρείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερα εγχώρια επιτόκια από τις εταιρείες στις αναδυόμενες οικονομίες.

Ασφάλειες ζωής

Η LIMRA ανέφερε τον Ιούνιο ότι οι αιτήσεις μειώθηκαν στο ένα τρίτο περίπου για τις 47 εταιρείες ασφάλισης Ζωής των ΗΠΑ που απάντησαν σε έρευνα σχετικά με την επίδραση του Covid -19 στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω τηλεφωνικών κέντρων και αλληλογραφίας μειώθηκαν επίσης, αλλά μόνο περίπου στο ένα έβδομο των εταιρειών που ρωτήθηκαν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν διαδικτυακά ή μέσω κινητού αυξήθηκαν σε 1 από τους 4 ασφαλιστές Ζωής.

Για να συνεχίσουν να γράφουν νέες εργασίες, πολλοί ασφαλιστές Ζωής έχουν προσαρμόσει τις διαδικασίες underwriting, για να αντικαταστήσουν τις εξετάσεις με παλαιότερες εργαστηριακές αναφορές και δηλώσεις ιατρών. Επειδή ορισμένοι κρατικοί επόπτες ζήτησαν από τους ασφαλιστές να παρατείνουν την περίοδο χάριτος στις πληρωμές ασφαλίστρων, περίπου 3 από τους 4 ασφαλιστές απάντησαν ότι έχουν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει τις περιόδους χάριτος στις πληρωμές. Ωστόσο, με τα επιτόκια να φθάνουν σε νέα χαμηλά επίπεδα, ορισμένες εταιρείες μείωσαν τη μέγιστη ηλικία στην οποία προσφέρουν ασφαλιστήρια ζωής στα 70 έτη ή ανέστειλαν την πώληση συμβολαίων διάρκειας 30 ετών.

Ο αρνητικός αντίκτυπος στους ασφαλιστές των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι πιο σημαντικός από ό,τι στους αντίστοιχους άλλων προηγμένων οικονομιών, αλλά χαμηλότερος σε σχέση με ασφαλιστές στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό οφείλεται σε μικρότερα ή ευρύτερα δίχτυα κοινωνικής προστασίας για τη μακροχρόνια αναπηρία και σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο Covid -19 επηρέασε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ, σε άλλες προηγμένες οικονομίες και στις αναδυόμενες αγορές.

Ασφαλίσεις ακινήτων και εμπορικές ασφαλίσεις

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως αναμένουν μείωση των μη καταστροφικών απωλειών σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, η έκταση των οποίων δεν έχει ακόμη αναφερθεί στους τοπικούς και εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς. Για τις κατοικίες, η συνεχιζόμενη παραμονή των κατοίκων στον χώρο θα οδηγήσει σε αυξημένη ικανότητα παρακολούθησης, πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων διαρροών νερού, μηχανικών βλαβών, πυρκαγιών και άλλων κινδύνων. Στα εμπορικά ακίνητα, η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα οδηγήσει σε μειωμένη χρήση των χώρων από τους εργαζομένους και περιορισμένη χρήση μηχανημάτων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του μετριασμού και της πρόληψης του κινδύνου. Ο θετικός αντίκτυπος στους ασφαλιστές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι πιο σημαντικός από ό,τι για ασφαλιστικές εταιρείες άλλων χωρών, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας των lockdown στις ΗΠΑ ειδικά, σε σύγκριση με χώρες όπως η Κορέα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Διακοπή εργασιών (BI)

Η Financial Conduct Authority (FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με την ασφάλιση Διακοπής Εργασιών (BI) τον Ιούνιο του 2020. Το έγγραφο προσδιόρισε τη βασική γλώσσα των συμβολαίων, η ερμηνεία της οποίας υποστηρίζει ή απορρίπτει αξιώσεις BI. Οι επιπλοκές που προέκυψαν θα αποσαφηνιστούν σε υπόθεση-πιλότο που προκάλεσε η FCA τον Ιούνιο, ενάντια σε 8 ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Hiscox και Zurich. Η υπόθεση-πιλότος επικεντρώθηκε στη γλώσσα των συμβολαίων, εάν τα μέτρα δημόσιας υγείας ήταν κυβερνητικές απαιτήσεις ή προτάσεις και πώς, σε περίπτωση αξιώσεων, οι ασφαλιστές πρέπει να υπολογίζουν τις ζημίες, όπως με τη συμπερίληψη ή μη συμπερίληψη κρατικών αποζημιώσεων (βλ. Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου).

Στην Ιρλανδία, η άρνηση της FBD να πληρώσει απαιτήσεις σχετικές με BI από Covid-19 αναμένεται να εξεταστεί στο δικαστήριο τον Οκτώβριο. Το δικαστήριο θα γίνει στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, τον Αύγουστο, να εκδώσει ένα εποπτικό πλαίσιο για τις απαιτήσεις ΒΙ από Covid-19 που απαιτεί να ερμηνεύεται η ασαφής διατύπωση με τον ευνοϊκότερο δυνατό τρόπο για τον ασφαλισμένο. Αν και είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί, η έμφαση στις ΗΠΑ στην ισχύ των συμβάσεων θέτει ένα καλύτερο πλαίσιο για περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ ασφαλιστικών, ασφαλισμένων και ρυθμιστικών αρχών από ό,τι στην Ευρώπη.

Αποζημίωση εργαζομένων (WC)

Η ασφάλιση αποζημίωσης εργαζομένων (Workers compensation) διαφέρει πολύ εντός και μεταξύ χωρών. Τούτου λεχθέντος, οι ασφαλιστικές που προσφέρουν αυτή την κάλυψη εκτός των ΗΠΑ ακολουθούν μια παρόμοια προσέγγιση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, όταν πρόκειται για τη σύνδεση μολύνσεων από Covid-19 με τον χώρο εργασίας ή το επάγγελμα ενός εργαζομένου. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, η υψηλότερη ανεργία μειώνει τις μισθοδοσίες και τα ασφάλιστρα που εισπράττονται. Η επόμενη ετήσια έκθεση ασφάλισης του ΟΟΣΑ θα παρέχει πληροφορίες για τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19 σε μια σειρά καλύψεων, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης εργαζομένων, την ιδιωτική και δημόσια υγεία και τα δημόσια επιδόματα ανεργίας. Εξαιρώντας τις ιδιαιτερότητες της πανδημίας, η εκτίμηση του iii για ένα συγκρίσιμο περιστατικό είναι ότι οι ασφαλιστικές στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν απώλειες 40% έως 90% μικρότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένης –αλλά όχι μόνο– της υγειονομικής περίθαλψης.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας