Διεθνή
Insurance Europe: Οι υφιστάμενοι κανόνες βιωσιμότητας αρκούν
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εταιρική διακυβέρνηση πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους υφιστάμενους κανόνες βιωσιμότητας της ΕΕ.
Αυτό τονίζει η Insurance Europe απαντώντας, στις 10 Φεβρουαρίου, σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
Ο ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει τους στόχους βιωσιμότητας της ΕΕ και ήδη συμβάλλει σημαντικά στη μετάβαση στην αειφορία. Ωστόσο, όπως τονίζει η Insurance Europe στην απάντησή της, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να θεσπίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομικό πλαίσιο για τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση, πρέπει να πετύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του οφέλους της μεγαλύτερης διαφάνειας και του φόρτου που θα επιβάλει στις εταιρείες.
Σύμφωνα με τον φορέα εκπροσώπησης των ασφαλιστικών εταιρειών, ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να επικεντρώνεται σε τομείς που υστερούν κατά τη μετάβαση στη βιωσιμότητα και να εξετάζει διεξοδικά τους υφιστάμενους ανά τομέα κανόνες αειφορίας. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστές υπόκεινται ήδη σε αρκετές απαιτήσεις για την ενσωμάτωση προβληματισμών σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησής τους.
Επομένως, προτού προτείνει νέες νομοθετικές απαιτήσεις για τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση, η Επιτροπή θα πρέπει, σύμφωνα με την Insurance Europe:
- Να αξιολογήσει προσεκτικά τον αντίκτυπο των μέτρων που καλύπτουν ήδη την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα: π.χ. τον Κανονισμό για τη Δημοσιοποίηση της Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Disclosure Regulation) και τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Solvency II. Αυτή η ανά τομέα νομοθεσία δεν λαμβάνεται υπόψη επί του παρόντος στις μελέτες της Επιτροπής, και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ασυνέπεια και αλληλεπικαλύψεις, ιδίως με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση του 2018 (Action Plan on Sustainable Finance).
- Να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει μία λύση για όλους: π.χ. όσον αφορά την εμπλοκή των ενδιαφερομένων και την αποζημίωση. Η προτεινόμενη προσέγγιση για τη δέουσα επιμέλεια πρέπει να βασίζεται τόσο σε αρχές όσο και στον κίνδυνο, να είναι αναλογική και με συγκεκριμένο πλαίσιο.
- Να εργαστεί ώστε να τεθεί επί τάπητος η αειφορία, μέσω μιας παγκόσμιας προσέγγισης και ενός διεθνούς συντονισμού.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News