Insurance Europe: Nα μη γίνουν βεβιασμένες αλλαγές στο UFR

629
Solvency II UFR

Μετά την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σκοπεύει να κάνει αλλαγές στο απώτερο σταθερό επιτόκιο (Ultimate Forward Rate – UFR) της Solvency II, από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο κ. Olav Jones, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Insurance Europe, σχολίασε:

«Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνουν βεβιασμένες αλλαγές στο UFR, αφού η Solvency II έχει ήδη μια πολύ συντηρητική προσέγγιση και δίνει αρκετές εγγυήσεις.

Κατά τον υπολογισμό των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο της Solvency II, οι ασφαλιστές υποχρεούνται να υποθέσουν ότι τα σημερινά χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ για τα επόμενα 20 έτη1. Ωστόσο, αυτό γενικά θεωρείται ότι είναι ένα ακραίο και όχι βασικό σενάριο. Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλιστές επί του παρόντος εκτιμούν τις υποχρεώσεις 10ετίας χρησιμοποιώντας ένα επιτόκιο μόλις 0,6%. Ακόμη και για υποχρεώσεις 50ετίας το ποσοστό είναι κάτω από 2,7% 2.

» Οι ασφαλιστές πρέπει να διατηρούν κεφάλαια ακόμη και σε περίπτωση χαμηλότερων επιτοκίων. Εκτός από αυτό, το Solvency II έχει πολύ σημαντικές απαιτήσεις διακυβέρνησης και υποβολής εκθέσεων, που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ότι η διοίκηση της εταιρείας θα αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων έγκαιρα, και αν δεν το κάνουν, διασφαλίζεται ότι οι εποπτικές αρχές διαθέτουν τις εξουσίες και τις πληροφορίες για μια πρώιμη παρέμβαση.

»Το UFR είναι μέρος του συστήματος αποτίμησης της Solvency II. Υπάρχουν ήδη ανησυχίες ότι το σύστημα αξιολόγησης δεν αντανακλά σωστά τις μακροπρόθεσμες εργασίες και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα των ασφαλιστών να επενδύουν μακροπρόθεσμα. Οι αλλαγές, ως εκ τούτου, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να υλοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο της αναθεώρησης που έχει ήδη προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, όταν θα αξιολογηθεί συνολικά το σύστημα και οι επιπτώσεις του.

» Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάβει τις τεχνικές πληροφορίες από την EIOPA για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ευαισθησία του Solvency II για τα επιτόκια και τη συνολική συντηρητικότητά του και να αποφύγει τέτοιες μεμονωμένες αλλαγές».


1. Για το ευρώ.
2. Για το ευρώ τον Δεκέμβριο 2016 (αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Προηγούμενο άρθροΝέο προεδρείο για την Ελλαδοκυπριακή Επιτροπή της LIMRA
Επόμενο άρθροΗ ανακοίνωση της ΕΤΕ για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής