Insurance Europe: Όλο και πιο σημαντικές στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση οι ασφαλιστικές
«Υποστηρίζουμε πλήρως το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη μιας ευρείας συζήτησης σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η επείγουσα πρόκληση της ικανοποίησης των μεγάλων και μακροπρόθεσμων επενδυτικών αναγκών της ευρωπαϊκής οικονομίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Sergio Balbinot, με αφορμή τη δημοσίευση στις 25 Μαρτίου της Πράσινης Βίβλου που αφορά τις μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις.
Δεδομένου ότι ο ασφαλιστικός κλάδος έχει ως κύρια λειτουργία του τη μεταφορά του κινδύνου, την προστασία και τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, δημιουργεί προβλέψιμες ροές των απαιτήσεων για μεγάλες χρονικές περιόδους και ιστορικά ήταν ένας φυσικός επενδυτής σε μακροπρόθεσμα στοιχεία ενεργητικού. Στην τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, οι ασφαλιστές έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη της ΕΕ και τη σταθερότητα.
«Στο κύμα των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία, είναι επομένως ζωτικής σημασίας ότι οι όποιες αλλαγές δεν θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα των ασφαλιστών να προσφέρουν αυτή την τόσο απαραίτητη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τη σταθερότητα στην οικονομία», δήλωσε ο κ. Balbinot. «Η ανανέωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη εξαρτάται από αυτό», συμπλήρωσε.
Να θυμίσουμε ότι οι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι εξω-τραπεζικοί επενδυτές στην Ευρώπη, με πάνω από €7.700 δις κεφάλαια υπό διαχείριση στο τέλος του 2011.
Οι ασφαλιστές επενδύουν σε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, με τα δύο τρίτα να αφορούν εταιρικά και κρατικά ομόλογα. Τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, χρηματοδοτούν δραστηριότητες από τις οποίες εξαρτάται η ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη, όπως έργα υποδομής, στεγαστικά δάνεια, δημόσιο χρέος και επενδύσεις σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτή την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα κατά την προώθηση της υλοποίησης ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Balbinot. Αυτό το σημαντικό σημείο έχει ήδη αναγνωριστεί από κρατικά όργανα, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι G-20.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Insurance Europe, oι κεφαλαιακές απαιτήσεις και η ισορροπία στα δελτία μεταβλητότητας στην επικείμενη ρύθμιση Solvency II, για παράδειγμα, δεν πρέπει να κάνουν την επένδυση σε μακροπρόθεσμα στοιχεία ενεργητικού ακριβότερη για τις ασφαλιστικές.
Όπως σωστά η Πράσινη Χάρτα αναγνωρίζει, «… αν οι τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους σε μακροπρόθεσμα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, ως συνέπεια των αυξανόμενων απαιτήσεων ρευστότητας, θεσμικοί επενδυτές με μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό όσο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτρέπει την υπερβολική έμφαση στη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα».
Η Insurance Europe προχωρά τώρα σε λεπτομερή ανάλυση της Πράσινης Βίβλου και θα ανταποκριθεί στη διαβούλευση.