Εκδηλώσεις

Ημερίδα της Affidea για τις τελευταίες εξελίξεις στην καρδιολογία

Την ανάγκη για σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση των καρδιολόγων αλλά και των ιατρών που εμπλέκονται με την Καρδιαγγειακή Ιατρική κάλυψε η 1η ημερίδα Καρδιολογίας που διοργάνωσε ο Όμιλος Affidea, ο κορυφαίος φορέας παροχής υπηρεσιών Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης και ιδιαίτερα Διαγνωστικής Απεικόνισης και Ακτινοθεραπείας στην Ευρώπη.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από καταξιωμένους και διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από τα εγκεφαλικά επεισόδια, που αποτελούν ένα από τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα και την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ Ιωάννης Κανακάκης, μέχρι το 2020 τα περιστατικά στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσουν το 1.600.000 και στις ΗΠΑ να ξεπεράσουν το 1.000.000, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 25.000 εμφράγματα τον χρόνο.

Ο κ. Κανακάκης τόνισε, ωστόσο, ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο προληπτικός έλεγχος και η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας τόσο σε θέματα διάγνωσης όσο και αποκατάστασης έχουν βοηθήσει ώστε να μειωθεί παγκοσμίως η καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα, ενώ σε μερικές χώρες η θνητότητα που οφείλεται στον καρκίνο πλέον ξεπερνάει σε ποσοστά αυτήν των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Καρούτζος, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι σε δύσκολους καιρούς η Affidea επένδυσε σε ψηφιακά εργαλεία και ενσωμάτωσε βέλτιστες πρακτικές με μοναδικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στη διάθεση των ασθενών.

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στον χώρο της καρδιακής απεικόνισης, ο επιστημονικός Διευθυντής της Αffidea Ψυχικού και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, Δρ Νίκος Λιάσης, αναφέρθηκε στις σύγχρονες υπερηχογραφικές τεχνικές απεικόνισης των περιφερικών αγγείων και ιδιαίτερα της καρωτίδας αρτηρίας, η απόφραξη της οποίας μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και στη σημασία ύπαρξης Κάθετης Μονάδας Διάγνωσης Καρδιαγγειακών Παθήσεων με σκοπό την άμεση, αξιόπιστη και ολοκληρωμένη διάγνωση του εξεταζόμενου.

Ο καρδιολόγος και επιμελητής καρδιολογίας NHS UK, Δημήτρης Κλέττας, ειδικός σε θέματα καρδιακής απεικόνισης, αναφέρθηκε στις ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στην καθημερινή κλινική πράξη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία υψηλής διαγνωστικής αξίας εξέταση εκλογής και μάλιστα σε περιπτώσεις όπως η ανάδειξη μυοκαρδιακής ουλής μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, η διάγνωση μυοκαρδιοπάθειας σε ασθενείς με επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία και συχνά φυσιολογική στεφανιογραφία, η αναζήτηση θρόμβου της αριστερής κοιλίας και μυοκαρδίτιδας, η εκτίμηση καρδιακών όγκων και ενδοκαρδιακών επικοινωνιών.

Από την πλευρά της, η καρδιολόγος, Δρ Καλλιόπη Κεραμιδά, εξήγησε πως σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, το stress echo με ύπτιο ποδήλατο μπορεί να αποκαλύψει λανθάνουσα απόφραξη στον χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας, να εκτιμήσει τόσο την αποτελεσματικότητα της θεραπείας –φαρμακευτικής ή επεμβατικής– όσο και τη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς και τέλος να διαστρωματώσει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Σημείωσε δε ότι οι βασικές βαλβιδοπάθειες των οποίων τη βαρύτητα διερευνούμε με stress echo με ποδήλατο είναι η στένωση και η ανεπάρκεια μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας, ενώ η πιο σημαντική ένδειξη είναι η δυσαρμονία των αναφερόμενων από τον ασθενή συμπτωμάτων και της βαρύτητας της εκτιμώμενης βαλβιδοπάθειας στην ηρεμία.

Αναφερόμενος στο φαρμακευτικό stress echo με δοβουταμίνη, το οποίο χρησιμοποιείται στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, στις βαλβιδοπάθειες, στον προεγχειρητικό έλεγχο και αλλού, ο Δρ Δημήτρης Σαββάλας υπογράμμισε πως η μέθοδος αυτή σε σχέση με ανάλογες (SPECT,PET, κ.ά.) διαθέτει περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή όπως χαμηλότερο κόστος και ασφάλεια, ενώ παράλληλα είναι οικολογική και ισότιμης διαγνωστικής ακρίβειας και το πιο σημαντικό χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία.

Παράλληλα, στην ημερίδα τονίστηκε από τον ιατρό ακτινολόγο, Δρ Θεοδόσιο Αλεξόπουλο, ο σημαντικός ρόλος που έχει αποκτήσει η αξονική στεφανιογραφία στην τρέχουσα καρδιολογία με το κύριο κλινικό όφελος να προέρχεται από την υψηλή ευαισθησία και την μεγάλη αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου, ειδικά στην αντιμετώπιση ασθενών με σταθερό στηθαγχικό άλγος.

Ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο επισημαίνοντας ότι όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της LDL τόσο χαμηλότερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στοΝ ρόλο της καρδιαγγειακής απεικόνισης στην τροποποίηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, σημειώνοντας ότι το σκορ ασβεστίου, όπως αυτό προκύπτει από την αξονική στεφανιογραφία, απεδείχθη ότι σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο όταν οι τιμές είναι >100 Agatston.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της καρδιακής απεικόνισης καθώς και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, ενώ η ιατρική κοινότητα είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις βαλβιδοπάθειες στη σύγχρονη κλινική πράξη από τον καθηγητή καρδιολογίας, κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκη.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας