Ιδιωτική ασφάλιση: Καίριος ο ρόλος της για την επάρκεια των συντάξεων
Οι πιθανότητες οι σημερινοί εργαζόμενοι να έχουν στα γηρατειά τους μια αξιοπρεπή διαβίωση εξανεμίζονται, εάν στηριχτούμε μόνο στο κρατικό διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της EUROSTAT για τον πληθυσμό, που επικαλέστηκε ο Διοικητής της ΤτΕ στο 2ο Συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ, ο λόγος εξάρτησης ηλικιωμένων στην Ελλάδα το 2020 ήταν 35,1%, ενώ μέχρι το 2055 ο λόγος αυτός θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί (62,8%) και θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ.
«Συνεπώς, όταν σε βάθος χρόνου οι εισφορές όλο και λιγότερων εργαζομένων θα πρέπει να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερες συντάξεις, όποια ελλείμματα προκύψουν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κρατικούς πόρους», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Ήδη, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, εκτιμάται ότι η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για συντάξεις το 2020 έφτασε τα 28,7 δισεκ. ευρώ ή 17,7% του ΑΕΠ (από 9,0 δισεκ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2000), εκ των οποίων πάνω από τα μισά (16,8 δισεκ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ) χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό (αναλογούν στο ¼ περίπου των συνολικών δαπανών του ΚΠ).
Η σωρευτική δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τη χρηματοδότηση οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης κατά την τελευταία εικοσαετία ξεπερνά τα 200 δισεκ. ευρώ, υπερβαίνει δηλαδή την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την ίδια περίοδο», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Διοικητής.
Ο 3ος πυλώνας ασφάλισης μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για την ενίσχυση και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και βεβαίως στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής κατά τη συνταξιοδότηση. Μέσω των προγραμμάτων σύνταξης και υγείας που παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση ήδη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Ο ρόλος αυτός, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή των «παν-Ευρωπαϊκών Ατομικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων» (PEPP).
Κομβικής σημασίας, ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία τους, είναι η φορολογική αντιμετώπιση των εισφορών, των αποδόσεων από τις επενδύσεις και των παροχών.
Ζητούμενο είναι, και έχει τεθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, τα τρία ως άνω στοιχεία για λόγους ίσης μεταχείρισης, να μην αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι στην κοινωνική ή στην επαγγελματική ασφάλιση. Όπως τόνισε και ο Διοικητής της ΤτΕ στο ίδιο συνέδριο, «η αντιμετώπιση αυτή συνεπάγεται για το κράτος απώλεια εσόδων, τα οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να εισπράξει. Αυτή όμως η απώλεια θα είναι πρόσκαιρη, λόγω ακριβώς των δευτερογενών θετικών επιπτώσεων που αναμένονται από τις αυξημένες ιδιωτικές αποταμιεύσεις που θα προκύψουν».
Παράλληλα, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων. Τόσο ο κ. Στουρνάρας στο εν λόγω συνέδριο όσο και οι ίδιες οι ασφαλιστικές κατά καιρούς, έχουν τονίσει ότι ο κλάδος «έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς διαχειρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης».
Ομάδα Εργασίας για την υιοθέτηση των PEPP
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει ομάδα εργασίας για την υιοθέτηση του Κανονισμού 1238/2019 που αφορά στα «παν-Ευρωπαϊκά Ατομικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (PEPP).
Διαβάστε επίσης: PEPP (Pan-European Pension Product): Δυνατότητες & Προκλήσεις
Όπως ανάφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, «η ομάδα εργασίας θα ορίσει κυρίως τα κριτήρια συσσώρευσης και αποσυσσώρευσης των εισφορών, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τις κυρώσεις. Ως κυβέρνηση, εξετάζουμε και τα κατάλληλα κίνητρα για τους ασφαλισμένους που θα επιλέξουν το προϊόν αυτό, αλλά και γενικότερα τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ομάδα εργασίας θα ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το τέλος του έτους και ο Κανονισμός για το PEPP θα ξεκινήσει να ισχύει μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022».
Να θυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα στοχεύουν:
- Στην ενίσχυση των ενιαίων δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- Στη διευκόλυνση της κινητικότητας μέσα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο καθώς ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των συνταξιοδοτικών προϊόντων είναι η φορητότητα,
- Στην αντιμετώπιση των πιέσεων που υφίστανται τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα από τη δημογραφική γήρανση.
Ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στα νοσήλια
Ωστόσο, για να ενισχυθεί η ιδιωτική ασφάλιση και να παίξει τον ρόλο της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών χρειάζεται και από μέρους της Πολιτείας να υπάρξουν κάποιες ενέργειες.
Στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα νοσήλια, ως τον μόνο τρόπο για να ενισχυθεί η ιδιωτική ασφάλιση υγείας και να μη χρειάζεται οι πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας, εστιάζει ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., και Γενικός Δ/ντής Χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιόπουλος, μιλώντας στο πρόσφατο Συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ, ο ΦΠΑ στα νοσήλια που επιβλήθηκε το 2009, αρχικά ήταν 11%, στη συνέχεια έγινε 13% για να φτάσει σήμερα στο 24%. Μαζί με τον φόρο επί των ασφαλίστρων η επιβάρυνση για τις ασφαλιστικές φτάνει το 29%. Μια επιβάρυνση, η οποία τελικά μετακυλύεται στον καταναλωτή.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν χορηγός του εν λόγω Συνεδρίου στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της με το ΤΕΑ του Υπουργείου Οικονομικών, που ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι του 2020.
Στο συγκεκριμένο ταμείο συμμετέχουν επίσης, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής εργαζομένων από όλο τον δημόσιο τομέα. Η Ευρωπαϊκή Πίστη παρέχει στους ασφαλισμένους του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ και τα εξαρτώμενα μέλη τους ομαδικό πρόγραμμα υγείας. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά με την ενηλικίωσή τους και σε όσους συνταξιοδοτούνται να συνεχίσουν την ασφάλισή τους με κάποιο ατομικό πρόγραμμα της εταιρείας.
Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου συνεργασίας η Ευρωπαϊκή Πίστη θα έχει τη δυνατότητα (προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου) να εντάξει τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της στο ΤΕΑ ΥΠ.ΟΙΚ. «Κρίναμε ότι τα διαχειριστικά κόστη για να ιδρύσουμε δικό μας ΤΕΑ θα ήταν μεγάλα, γι’ αυτό προκρίναμε αυτή τη λύση», τόνισε ο κ. Χαλκιόπουλος.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News