Άρθρα

Η υπερ-φορολόγηση δεν αυξάνει τα φορολογικά έσοδα

Το μέγεθος της υπερ-φορολόγησης των Ελλήνων πολιτών επισημαίνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στην τέταρτη Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Όσα σχετικά αναφέρονται συνιστούν, αν μη τι άλλο, μια σαφή προειδοποίηση για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων πολιτών. Παρά την αύξηση των φόρων, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος από το 2009 και μετά βαίνουν μειούμενα (από €17,42 δισ. το 2009 στα €14,40 δισ. το 2013).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην τριμηνιαία έκθεση Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2013, στην Ελλάδα «οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης».

Πιο συγκεκριμένα, «ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% (έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη)».

Σχετικά με την υπερ-φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, υπογραμμίζονται και τα ακόλουθα, που αφορούν κυρίως την τελευταία τριετία, με την επισήμανση μάλιστα ότι η λίστα δεν είναι εξαντλητική:

«1. Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών.

2. Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

3. Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.

4. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. Ευρώ.

5. Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας.

6. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.

7. Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.

8. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%».

Σε συνέχεια των ανωτέρω και όπως επισημαίνεται εν κατακλείδι στο σχετικό απόσπασμα της Έκθεσης, «σύμφωνα με την ακαδημαϊκή και εμπειρική έρευνα, η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής».

Εξόχως ενδιαφέροντα είναι και όσα αναφέρονται στην Έκθεση σχετικά με τη φοροδιαφυγή. Αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για αύξηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης (…), η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα βασικότερα εμπόδια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η μη πληρωμή των φόρων, η έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, η μη δήλωση εισοδήματος, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και η αδήλωτη εργασία είναι μόνο μερικά από τα πολυάριθμα παραδείγματα φοροδιαφυγής στη Ελλάδα, η οποία έχει γίνει ενδημικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η επιπλέον επιβάρυνση με νέους φόρους των ήδη φορολογουμένων πολιτών δεν βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη εσόδων. Απεναντίας αυξάνει το κίνητρο της φοροδιαφυγής και μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με την ενδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να συνεισφέρουν όλοι στα δημόσια έσοδα ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, είναι η πιο αποτελεσματική (και κοινωνικά δίκαιη) πολιτική».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας