Η Munich Re αναμένει περαιτέρω σκλήρυνση των αγορών
Περαιτέρω σκλήρυνση των αγορών αναμένει η Munich Re, καθώς τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και επηρεάζουν την κερδοφορία των αντασφαλιστών. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι οι πρόσφατες εμπειρίες, μετά τα lockdowns σε πολλές χώρες, λειτούργησαν ως αφύπνιση για συστημικούς κινδύνους, ενώ η αγορά των κυβερνοκινδύνων παραμένει ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνει ο αντασφαλιστικός όμιλος, η βαθμιαία πτώση των τιμών και η εξασθένιση των όρων και προϋποθέσεων –που προκαλούνται από τα πλεονάζοντα capacities και τις τυχαία χαμηλές δαπάνες για μεγάλες ζημιές, ιδίως στις ευρωπαϊκές χώρες– καθιστούν εδώ και χρόνια την κερδοφορία πρόκληση για τους αντασφαλιστές. Τα επιτόκια έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα για άλλη μια φορά το 2020. Στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού, είναι όλο και πιο πιθανό ότι το τρέχον περιβάλλον επιτοκίων θα συνεχίσει να επηρεάζει τις επενδύσεις χαμηλού κινδύνου για το προβλέψιμο μέλλον. Αυτές οι συνθήκες σημαίνουν ότι τα συνεχή κέρδη, σε μακροπρόθεσμες δραστηριότητες και αλλού, θα είναι δυνατά μόνο εάν οι τιμές ταιριάζουν με τους υποτιθέμενους κινδύνους.
Σύμφωνα με τη Munich Re, οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι πιθανό να γίνουν πιο ακριβές, ιδίως για μακροπρόθεσμους κινδύνους που αφορούν στην ευθύνη τρίτων αλλά και σε άλλους κλάδους. Η ίδια ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει με συνέπεια ότι οι τιμές, οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι ανάλογες με τους κινδύνους στον επόμενο γύρο ανανέωσης.
«Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για αρκετό καιρό. Με τη σειρά τους, τα έσοδα για τους ασφαλιστές πρέπει να προέρχονται από την ίδια την ανάληψη κινδύνων, και αυτό περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες δραστηριότητες. Το να στηριχθούμε στα έσοδα από τόκους ή να ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν στατιστικά πιθανές ζημίες, είναι ακατάλληλη βάση για τη μακροπρόθεσμη ανάληψη σημαντικών κινδύνων.
Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας αξιόπιστα και μακροπρόθεσμα με την οικονομική μας ισχύ και τη γνώση των κινδύνων. Στη Munich Re δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο underwriting όσο και στις κατάλληλες τιμές, τους όρους και προϋποθέσεις», τονίζει η κα Doris Höpke, μέλος του ΔΣ της Munich Re, υπεύθυνη για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Αυξημένη ευαισθητοποίηση για συστημικούς κινδύνους
Η έκταση της πανδημίας Covid-19 χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση, ότι πρέπει πάντα να αξιολογούμε και να διαχειριζόμαστε σωστά τους κινδύνους χαμηλής πιθανότητας που φέρουν, όμως, τεράστιο δυναμικό απώλειας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κινδύνους που εκτίθενται σε βαθύτερη επιδείνωση –όπως συμβαίνει με ορισμένες φυσικές καταστροφές που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.
Οι πρόσφατες εμπειρίες, μετά τα lockdowns σε πολλές χώρες, λειτούργησαν ως αφύπνιση για τη πιθανότητα οι συστημικοί κίνδυνοι να οδηγήσουν σε απώλειες που στη συνέχεια μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαφορετικές επιπτώσεις. Ωστόσο, είναι εξ ορισμού αδύνατο να ασφαλιστούν οι κίνδυνοι που οδηγούν σε απώλειες παντού ταυτόχρονα, καθώς παραβιάζεται έτσι το θεμελιώδες κριτήριο της ασφαλισιμότητας.
Ασφάλιση κυβερνοκινδύνων
Η πανδημία έχει επίσης επηρεάσει έμμεσα τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο ασφάλισης κυβερνοκινδύνων: Τα lockdowns ανάγκασαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού γραφείου να εργάζεται από το σπίτι και πολλές εταιρείες να μεταφέρουν πολλές επιχειρηματικές λειτουργίες τους στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, η Munich Re ακολουθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιολόγησης των υπαρχόντων κινδύνων ξεχωριστά, προσδιορίζοντας τις συστημικές τάσεις και επιδιώκοντας ανάλογες τιμές, όρους και προϋποθέσεις. Μια ομάδα της Munich Re με περισσότερους από 130 ειδικούς ειδικεύεται στις λύσεις στον κυβερνοχώρο σε όλη την αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης, της πρόληψης και της μεταφοράς κινδύνων.
Η αγορά κυβερνοκινδύνων παραμένει ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της Munich Re. Και επιπλέον, η δυναμική που προκαλείται από την πανδημία στην ψηφιοποίηση και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των εταιρειών σχετικά με τους κυβερνοκινδύνους μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω μια αγορά που παρουσιάζει ήδη ισχυρή ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, η αγορά κυβερνοασφάλισης θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τις τρέχουσες προβλέψεις για ανάπτυξη, από ελαφρώς πάνω από $7 δισ. το 2020 σε περίπου $20 δισ. το 2025.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News