Άρθρα

Η Κυβέρνηση “νιώθει” τους σεισμούς και την ανάγκη ασφάλισης;

Μετά και τον χθεσινό (μεσημέρι, 3 Μαρτίου) ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ που έπληξε τη Θεσσαλία και 4 μήνες μετά τον σεισμό στη Σάμο, η πρόταση της ασφαλιστικής αγοράς για καθιέρωση συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών από φυσικές καταστροφές νομίζουμε ότι είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Ο σεισμός αποτελεί το φυσικό φαινόμενο που διαχρονικά απειλεί περισσότερο τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, η ασφαλιστική διείσδυση παραμένει χαμηλή και οι περισσότεροι περιμένουν τις κρατικές αποζημιώσεις για να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους που καταστράφηκαν. Αποζημιώσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές καθυστερούν, πολύ περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία (10ετής οικονομική κρίση, πανδημία).

Η ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος χρηματοδότησης ζημιών από σεισμό έχει τονιστεί επανειλημμένως (θυμίζουμε σχετικές προτάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του καθηγητή Μ. Νεκτάριου, του πραγματογνώμονα Παναγιώτη Στρατή, και βεβαίως της ΕΑΕΕ).

Η πρόταση που διατύπωσε ο φορέας εκπροσώπησης των ασφαλιστικών εταιρειών, ως βάση συζητήσεων με τους φορείς της Πολιτείας, είχε ως τελικό σκοπό την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού συστήματος ασφάλισης κατοικιών για τον κίνδυνο του σεισμού. Όπως διαβάζουμε στην Ετήσια Έκθεσή της που κυκλοφόρησε πρόσφατα, «στο πλαίσιο υλοποίησης της προσπάθειας αυτής, η ΕΑΕΕ, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε συναντήσεις με το τεχνικό επιτελείο της Κυβέρνησης για τα θέματα των φυσικών καταστροφών και υπέβαλε τη σχετική πρόταση ασφάλισης στα αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη, αρχής γενομένης από τον κίνδυνο του σεισμού, αλλά με πρόθεση επέκτασης και στις λοιπές φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρα και δασικές πυρκαγιές».

Ήδη, στο πλαίσιο επέκτασης της πρότασης προς την Πολιτεία, και προκειμένου να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα καταστροφικών κινδύνων, η ΕΑΕΕ μέσω της Επιτροπής Περιουσίας εξετάζει με τους μεσίτες ασφαλίσεων τη μοντελοποίηση κινδύνων, όπως έγινε και για τον κίνδυνο σεισμού.

Παράλληλα με τη δράση αυτή, η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει και την εναλλακτική πρόταση να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για την ασφάλιση των κατοικιών τους έναντι των φυσικών καταστροφών, ανεξαρτήτως εφαρμογής της πρότασης περί καθιέρωσης της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση κατοικιών.

Για το θέμα αυτό η Κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ τον Φεβρουάριο 2020 μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, είχε δεσμευτεί ότι «στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα συμπεριληφθεί πρόβλεψη για παροχή φορολογικών κινήτρων στην ασφάλιση πρώτης κατοικίας για τον κίνδυνο σεισμού και λοιπών φυσικών καταστροφών». Έναν χρόνο μετά, στην ίδια εκδήλωση, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μετέθετε την υλοποίηση της δέσμευσης για μετά την πανδημία.

Κι όμως, τώρα νομίζουμε είναι η κατάλληλη στιγμή να υιοθετηθεί η πρόταση για συνδρομή και της ιδιωτικής ασφάλισης, είτε μέσω της υποχρεωτικότητας είτε μέσω φορολογικών κινήτρων. Είναι μια πρόταση που θα ωφελήσει όχι μόνο την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά πρώτα και κύρια τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Και εξηγούμαστε:

Η ασφάλιση είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα μιας χώρας. Η ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα των ατόμων, των κοινωνιών ή των κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων να αντιμετωπίσουν τις ξαφνικές επιπτώσεις από μια κρίση ή μια καταστροφή, και να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό τις λειτουργίες τους. Και απασχολεί έντονα όλους: κράτη, φορείς και οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περιλαμβάνει τα στάδια της Προετοιμασίας και Αποτροπής (κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την αποφυγή του κινδύνου), το στάδιο της Ανταπόκρισης (σχετίζεται με την ευελιξία του συστήματος, που εξαρτάται από την έγκαιρη, άρτια, οργανωμένη και αποτελεσματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης) και, τέλος, το στάδιο της Ανάκαμψης (η φάση της ανοικοδόμησης, όταν ο κίνδυνος έχει περάσει). Σε αυτό το τελευταίο στάδιο ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να είναι καθοριστικός.

Οι σεισμοί πάντα θα επανέρχονται. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα (και λόγω της κλιματικής αλλαγής) γίνονται όλο και πιο συχνά. Εκτός από τις ιδιωτικές περιουσίες όλα αυτά τα φαινόμενα προκαλούν ζημιές και στις δημόσιες υποδομές. Περάσαμε ήδη μία κρίση χρέους. Τα δημόσια οικονομικά επιδεινώνονται λόγω του lockdown και της επιδοματικής πολιτικής, που εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να ακολουθήσει η Πολιτεία. Η κοινωνία και η οικονομία μας ήδη είναι ευάλωτες. Πιστεύει κανείς ότι το κράτος μας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά και σε ένα μεγάλο καταστροφικό συμβάν (που το απευχόμαστε, βέβαια), χωρίς να χρειαστεί να μας ξαναβάλει σε νέα μνημόνια και χρέη; 


Διαβάστε επίσης:

Μόνιμοι οι φυσικοί κίνδυνοι αλλά και καταστροφική η αδράνεια…

Ασφαλίσεις Περιουσίας: Γιατί δεν ασφαλίζονται ούτε στις σεισμογενείς περιοχές;


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας