Διεθνή
Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται στις χώρες που επενδύει η EBRD
Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται στις περισσότερες χώρες όπου επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν λόγω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, των υψηλών επιπέδων επιχειρηματικών χρεών και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση περιφερειακών οικονομικών προοπτικών της EBRD, οι προοπτικές είναι γενικά σταθερές στις οικονομίες των περιφερειών που επενδύει, οι οποίες εκτείνονται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.
Κύρια εξαίρεση αποτελεί η Τουρκία, όπου οι προβλέψεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες, λόγω της υποτίμησης της λίρας, η οποία επιβάρυνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα υψηλότερα επιτόκια.
Η EBRD αναμένει μέση ανάπτυξη των οικονομιών που εξετάζει κατά 3,2% το 2018 και 2,6% το 2019, έναντι 3,8% το 2017. Οι προβλέψεις για το τρέχον και επόμενο έτος αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από τον Μάιο κατά 0,1 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, κυρίως ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιβράδυνσης.
Εξαιρουμένης της Τουρκίας, η πρόβλεψη για τη μέση ανάπτυξη σε όλη την περιφέρεια ενδιαφέροντος της EBRD το 2018 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες, αντανακλώντας τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και παρέμεινε αμετάβλητη για το 2019. Οι επιπτώσεις από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Τουρκία σε άλλες οικονομικές περιφέρειες ενδιαφέροντος της EBRD αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένες.
Η έκθεση αναφέρει ότι μια εκτεταμένη κλιμάκωση του προστατευτισμού αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τις αναδυόμενες οικονομίες, υπό το πρίσμα των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της.
Παράλληλα, το εταιρικό χρέος δεν παρουσίασε πτώση, καθώς οι χώρες που κατέχουν υψηλά επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, όπως συνέβη ειδικότερα στην Τουρκία.
Η κατάσταση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και οι γεωπολιτικές εντάσεις παρέμειναν επίσης βασική πηγή κινδύνου για τις οικονομίες στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η EBRD, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την EBRD η ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη και τα κράτη της Βαλτικής αναμένεται να κυμανθεί σε μέσο όρο 4,3 και 3,5% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Η δυναμική κατανάλωση των νοικοκυριών και οι ιδιωτικές επενδύσεις αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και της βραδύτερης ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου.
Η έκθεση ανέφερε ότι η προσφορά εργασίας μειώνεται στην Πολωνία λόγω της γήρανσης, της χαμηλότερης ηλικίας συνταξιοδότησης και της μικρότερης συμμετοχής των γυναικών λόγω υψηλότερων κοινωνικών παροχών. Ένας αντισταθμιστικός παράγοντας στην Πολωνία ήταν η αύξηση της μετανάστευσης, κυρίως από την Ουκρανία και την Ασία.
Ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός αποτελεί άμεσο κίνδυνο για οικονομίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, ιδίως στη Σλοβακική Δημοκρατία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσίασε έντονη ανάπτυξη, με την FYROM να σημειώνει μικρή ανάκαμψη και τη Σερβία να πετυχαίνει το υψηλότερο ποσοστό της εδώ και αρκετά χρόνια. Η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία και η Κύπρος συνέχισε την ισχυρή της ανάκαμψη μετά την κρίση. Η Βουλγαρία είχε επίσης καλή απόδοση, όπως και η Ρουμανία. Συνολικά, η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2018 και 3,2% το 2019.
Τι αναφέρει για την Ελλάδα η έκθεση της EBRD
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η έκθεση της EBRD αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίστηκε το 2018. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%, το 2017, ακολουθήθηκε φέτος από επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 2,2% σε ετήσια βάση, με συνεχείς βελτιώσεις στις εξαγωγές, την κατεξοχήν κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης.
Η ιδιωτική κατανάλωση έχει συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη κατά το 2018, αλλά οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως και οι επενδύσεις.
Παρόλα αυτά, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας εντός χρονοδιαγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, μετά από μια σταθερή περίοδο μεταρρυθμίσεων. Έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα.
Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα βελτιώνεται, αλλά η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει ανησυχητική, καθώς το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ανεργία μειώθηκε στο 19,1% τον Ιούνιο του 2018, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,2% το 2018 και το 2,3% το 2019.
Η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από τις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Πηγή: ebrd.com