Διεθνή
Οι φιλοδοξίες της ΕΕ περνούν μέσα από τη σωστή αναθεώρηση του Solvency II
Οι προτάσεις της EIOPA για την αναθεώρηση του Solvency II δεν υπηρετούν τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρώπη, υποστηρίζει η Insurance Europe.
Στις 16 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ενώσεων δημοσίευσε τις “Ambitions for Europe”, στις οποίες παρουσιάζει προτάσεις πολιτικής για τέσσερα θέματα που αντικατοπτρίζουν ορισμένους από τους βασικούς στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτοί είναι:
- Η δημιουργία μιας πιο πράσινης και πιο βιώσιμης Ευρώπης
- Η ανταπόκριση στις προκλήσεις μιας γηράσκουσας κοινωνίας
- Η χρηματοδότηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ
- Η διατήρηση ενός ανταγωνιστικού, σε παγκόσμιο επίπεδο, ευρωπαϊκού (αντ)ασφαλιστικού κλάδου
Η αναθεώρηση του Solvency ΙΙ για το 2020 αποτελεί, σύμφωνα με την Insurance Europe, ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιήσει σημαντικές βελτιώσεις που θα επέτρεπαν στους ασφαλιστές να στηρίξουν περαιτέρω πολλούς από τους στόχους πολιτικής της Επιτροπής.
«To Solvency II είναι το πιο εξελιγμένο ρυθμιστικό καθεστώς ασφάλισης στον κόσμο. Οι ασφαλιστές της Ευρώπης εκτιμούν τη με βάση τον κίνδυνο φύση του, τα υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης, τη διαχείριση κινδύνων, την υποβολή εκθέσεων και την προστασία των καταναλωτών που εξασφαλίζει. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο κανονισμό, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω επικεντρωμένων αλλαγών στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2020», τονίζει η Ομοσπονδία.
«Για παράδειγμα, η Solvency II δεν αξιολογεί επί του παρόντος κατάλληλα τα οφέλη που δημιουργεί το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστών. Αυτό οδηγεί σε υπερεκτίμηση των υποχρεώσεων, του επενδυτικού κινδύνου και της μεταβλητότητας, που με τη σειρά τους οδηγούν σε ήδη υπερβολικές συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), κατά τη διαβούλευση σχετικά με τα σχέδια γνωμοδότησής της για την επανεξέταση του 2020, περιέλαβε πολύ μεγάλο αριθμό ιδεών και προτάσεων, ορισμένες από τις οποίες θα λειτουργούσαν κατά των στόχων της Επιτροπής.
Για παράδειγμα, η διαβούλευση της EIOPA περιλαμβάνει προτάσεις που θα αυξήσουν, αντί να μειώσουν, τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για μακροπρόθεσμες δραστηριότητες, καθιστώντας ακόμη πιο δαπανηρές και δυσχερείς τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της ΕΕ.
Αυτό θα επηρέαζε δυσμενώς τις εγγυημένες συντάξεις και τα προϊόντα αποταμίευσης. Επίσης, θα περιόριζε αναπόφευκτα την ικανότητα των ασφαλιστών να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του βιώσιμου μετασχηματισμού και της ανάπτυξης που χρειάζεται η Ευρώπη, και θα δυσχεράνει την προσπάθεια να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική σε μια παγκόσμια αγορά.
Ως εκ τούτου, αντί να πραγματοποιήσει ένα τεράστιο φάσμα αλλαγών –συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα περιόριζαν στην πραγματικότητα την ικανότητα των ασφαλιστών να βοηθήσουν την Επιτροπή στην επίτευξη των πολιτικών στόχων της– θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στοχευμένες βελτιώσεις στο “Solvency ΙΙ” για τη μείωση περιττών επιβαρύνσεων και φραγμών. Αυτό θα επέτρεπε στους ασφαλιστές να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τον ρόλο τους στην προστασία των πελατών και να συμβάλουν στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», καταλήγει η Insurance Europe.
Η απάντηση της Insurance Europe στις διαβουλεύσεις της EIOPA είναι διαθέσιμη εδώ.