Άρθρα

Η χώρα της ΕΕ με τους ασφαλέστερους δρόμους – Η Hellas Direct συγκρίνει στοιχεία για τα Τροχαία

Ακριβά φαίνεται πως πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες τις κακές και πολλές φορές ανόητες επιλογές μας κατά την οδήγηση. Αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, ο συνδυασμός αυτών των δύο ή και άλλων παραγόντων είχαν ως αποτέλεσμα, μόνο τον Μάρτιο του 2025 και μόνο στην Αττική, 16 θανατηφόρα τροχαία με 18 νεκρούς, απολογισμός διπλάσιος από τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο.

Συνολικά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Hellas Direct, καταγράφηκαν 521 τροχαία και το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν στους δρόμους 35.321 παραβάσεις. Οι 978 ήταν για οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ, οι 635 για υπερβολική ταχύτητα, οι 488 για χρήση κινητού και οι 353 για παραβίαση κόκκινου φαναριού, ενώ 850 οδηγοί πήραν κλήση, γιατί δεν φορούσαν ζώνη ή κράνος.

Τη στιγμή, λοιπόν, που τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι τόσο αρνητικά και σοκαριστικά, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η χώρα της ΕΕ με τους ασφαλέστερους δρόμους

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, χάθηκαν στους δρόμους 19.800 ζωές –τρομακτικός ο αριθμός, αλλά μειωμένος κατά 3% σε σχέση με το 2023.

Αυτός ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κρύβει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη:

Την τελευταία 5ετία, ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία μειώθηκε λίγο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυξήθηκε στην Ιρλανδία και την Εσθονία.

Αντίθετα, Βουλγαρία, Δανία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβενία φαίνεται να βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 50% των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών από τροχαία έως το 2030 (είναι ο ενδιάμεσος στόχος του Vision Zero, δηλαδή του στόχου για μηδενικούς νεκρούς από τροχαία έως το 2050). Η Ρουμανία, παρότι καταγράφει μεγάλη μείωση 21% στους νεκρούς από τροχαία από το 2019, εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα με τους ασφαλέστερους δρόμους στην ΕΕ είναι η Σουηδία, με 20 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στη 2η θέση η Μάλτα, με 21 θανάτους, και ακολουθεί η Δανία, με 24 θανάτους. (Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η Νορβηγία, που βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά δεν ανήκει στην ΕΕ, είναι η χώρα με τους ασφαλέστερους δρόμους, με 16 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Οι λιγότερο ασφαλείς δρόμοι, με κριτήριο αυτό το ποσοστό, εντοπίζονται στη Ρουμανία, με 77 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων, και τη Βουλγαρία με 74. Τρίτη από το τέλος η Ελλάδα, με 64 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 44.

Για το 2023, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 46 ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, 61 για την Ελλάδα, 22 για τη Σουηδία. Ρουμανία και Βουλγαρία μοιράζονταν την 1η θέση, με 81 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Η εικόνα που συνθέτουν οι παραπάνω αριθμοί αποτελεί επιβεβαίωση μιας άλλης μέτρησης, από το 2021, όπου και πάλι η Σουηδία είχε καλύτερη επίδοση από την ΕΕ. Συγκρίνοντας το ποσοστό νεκρών σε τροχαία ανά 10.000 οχήματα, η Σουηδία είχε 0,35, έναντι 0,63 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τι κάνει σωστά η Σουηδία;

Καθώς οι πληθυσμοί μας είναι περίπου ίδιοι, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι κάνει σωστά η Σουηδία, για να θεωρείται πως έχει τους ασφαλέστερους δρόμους στην ΕΕ.

Στη σκανδιναβική χώρα, το 2020 σκοτώθηκαν 204 άνθρωποι σε τροχαία και 1.646 τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα την ίδια χρονιά ήταν 584 νεκροί, 518 βαριά τραυματίες και 10.300 ελαφρά τραυματίες.

Αλλά, όπως προκύπτει και από την εικαστική αποτύπωση της Hellas Direct:

Η χώρα της ΕΕ με τους ασφαλέστερους δρόμους - Η Hellas Direct συγκρίνει στοιχεία για τα Τροχαία

Μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες οι πιο ευάλωτες ομάδες

Επιστρέφουμε στην ΕΕ, στην 5ετία 2019-2023 σκοτώθηκαν χίλιοι λιγότεροι σε αυτοκίνητα και 900 λιγότεροι πεζοί. Αντίθετα, η μείωση των απωλειών σε μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες ήταν πολύ μικρότερη την ίδια περίοδο, με περίπου 100 λιγότερα θύματα στην κάθε ομάδα.

Η Κομισιόν εκτιμά πως για κάθε νεκρό υπάρχουν πέντε σοβαρά τραυματίες. Αυτό σημαίνει περίπου 100.000 σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην ΕΕ κάθε χρόνο –μείωση που ακολουθεί την πτωτική πορεία του αριθμού των νεκρών στην 5ετία, αν και εντοπίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις χώρες.

Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι και οι πιο δύσκολες ηλικίες

Τα στοιχεία του 2023 δείχνουν πως οι δρόμοι με τους περισσότερους νεκρούς σε τρακαρίσματαείναι οι επαρχιακοί/αγροτικοί (52% των θυμάτων). Αντίστοιχα, το 38% των θυμάτων χάνει τη ζωή του εντός αστικού ιστού και το 9% σε αυτοκινητόδρομους.

Σχεδόν 8 στους 10 νεκρούς σε τροχαία είναι άνδρες (77%). Αυξημένο είναι το ποσοστό των ηλικίας 65+, που αντιπροσωπεύουν το 31% των θυμάτων (από 28% το 2019) κι αυτό παρότι αποτελούν το 21% του πληθυσμού της ΕΕ.

Ανησυχητική είναι η αναντιστοιχία στις νεαρές ηλικίες 18-24 ετών: Παρότι αποτελούν το 7% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν το 12% των νεκρών σε τροχαία.

Οδηγός, επιβάτης ή πεζός;

Το 44% των νεκρών σε τροχαία είναι επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, ενώ οι οδηγοί μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων είναι το 20%, οι πεζοί το 18% και οι ποδηλάτες το 10%. Υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία: Στους 65+ οι πεζοί είναι το 30% των συνολικών απωλειών και οι ποδηλάτες το 16%, ενώ στους 18-24 το 62% των θυμάτων είναι σε αυτοκίνητο και το 24% οδηγεί μηχανή ή μοτοποδήλατο.

Στις αστικές περιοχές, σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν 7 στους 10 νεκρούς σε τροχαία είναι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου – όπως πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές και οδηγοί μοτοποδηλάτων. Από το σύνολο των ανθρώπινων απωλειών σε αστικούς δρόμους το 2023, 1.665 πεζοί σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονταν αυτοκίνητα –κι αυτός είναι ο βαρύτερος απολογισμός ανάμεσα σε όλα τα θύματα και όλους τους συνδυασμούς εμπλεκόμενων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2023, η εικόνα είναι παρόμοια. Στις κατοικημένες περιοχές, επιβαίνοντες σε δίτροχα και πεζοί είναι το 69,1% του συνόλου των θυμάτων τροχαίων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των πεζών θυμάτων τροχαίων είναι 15,8% επί του συνόλου και εκτοξεύεται στο 23,1% στις κατοικημένες περιοχές.

Γιατί έχουν σημασία πρωτοβουλίες όπως το Safe Roads project

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η οδική ασφάλεια είναι ένα θέμα με πολλές πτυχές. Η ποιότητα των δρόμων, οι αυστηροί έλεγχοι, η ηλικία των αυτοκινήτων, αλλά κυρίως η συμπεριφορά μας συνθέτουν το ψηφιδωτό των συνθηκών μέσα στις οποίες κυκλοφορούμε, είτε ως οδηγοί αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας, ποδήλατου είτε ως πεζοί. Αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτές τις συνθήκες, ίσως να μην πληρώνουμε τόσο ακριβό τίμημα στους δρόμους.

Στην κατεύθυνση αυτή, μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα πρωτοβουλίες όπως το Safe Roads project της Hellas Direct, το οποίο τα τελευταία χρόνια υλοποιείται μέσα και έξω από τα σχολεία με την αναβάθμιση σχολικών διαβάσεων σε όλη την Ελλάδα και τις δράσεις ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα κινητικότητας και κυκλοφοριακής αγωγής. Κι αυτό γιατί τα παιδιά αποτελούν μια ακόμα πιο ιδιαίτερη ομάδα, λόγω της σωματικής και της γνωστικής τους ανάπτυξης. Επίσης δεν έχουν ακόμα εμπεδωμένες συμπεριφορές κυκλοφοριακής αγωγής, που να πρέπει να τις αλλάξουν. Οπότε, αν τα μάθουν όλα από νωρίς σωστά, πιο εύκολα θα τα κάνουν σωστά και στο μέλλον. Αν μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τον δρόμο ως πεζοί, θα τον χρησιμοποιούν σωστά και ως οδηγοί αργότερα.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας